Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Kolovoz 2020.-piše o. Vatroslav Halambek, SJ  

Objavljeno | 31.7.2020.

Molimo za sve one koji rade i žive od mora, a među njima za mornare, ribare i njihove obitelji.

Već smo prošli mjesec u Papinoj nakani za obitelji vidjeli koliko mu je stalo do te temeljne stanice ljudskog društva. Stručnjaci nas upozoravaju da mnogi problemi, osobito u međusobnim odnosima na socijalnoj razini, zapravo počinju u obitelji. A očito je da i zdravo društvo počiva na zdravoj obitelji. No mnoge sastavnice na to utječu, a jedna je od njih i svakodnevna materijalna briga za život dostojan čovjeka, pa je stoga i pravo na rad i na pristojnu plaću također u sve to uključeno.
Papa se ovog mjeseca posebno usredotočio na probleme ribarskih obitelji, odnosno svih koji žive na moru i od mora. No to bismo mogli proširiti i na one koji rade u brodogradilištima, a isto tako i na one koji rade na teškim poslovima na tankerima, kao i na luksuznim kruzerima. Riječ je dakle o problematici mukotrpna rada i razdvojena života, dimenzije koje su vidljivije i osjetljivije u tim zvanjima više nego drugdje. Naše primorske obitelji to stoljećima doživljavaju. Njihovo iskustvo moglo bi biti obogaćujuće za sve, pogotovo kad su žene preuzimale svu brigu za djecu, radeći na komadiću zemlje. Valja učiti ne samo od školovanih ljudi, nego i od iskustvene škole mnogih težačkih i ribarskih obitelji. A valja im i izmoliti snagu i vjernost. Oni naime ispunjavaju prvi Božji nalog o tome da vladaju životinjama zemaljskim i ribama morskim. Istina, u novije doba grade se i golema uzgajališta riba za kojima postoji posebna potražnja te se tako taj posao ponešto i industrijalizirao. No problem pomoraca na tankerima i na trgovačkim putovanjima nije često ništa manji od poslova u jednostavnome ili kočarskom ribolovu. A sve to usmjereno je na dobro vlastite obitelji i na pristojnu zaradu.
Česta odvojenost od svojih najbližih poticaj je i onima koji plove i onima koji ostaju da duhom i molitvom budu još više sjedinjeni, da i radost uvijek ponovnih susreta bude veća. Ako ih podupremo svojim dobrim željama pred Bogom, a to znači molitvom, radost će se udvostručiti, ne samo njima, nego i nama.
 


Povratak