Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Lipanj 2017.-piše don Ivan Štironja  

Objavljeno | 2.6.2017.

Da se nacionalne vođe čvrsto zalažu za okončanje trgovine oružjem, koja čini žrtvama tolike nevine ljude.

U temelju čovjekova bića stoji mir. U biblijskom pogledu mir je plod pravednosti, odsutnost grijeha. Proroci su narod pozivali na nadu u Mesiju koji će donijeti mir. To je postalo stvarnost dolskom Isusa Krista, koji je u program ostvarenja Kraljevstva Božjega stavio mir: „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati“ (Mt 5,9). Isusovom žrtvom na križu grijeh je zauvijek pobijeđen, te je tako svijetu darovan mir. Svoj je mir Isus predao apostolima uz obećanog Duha Branitelja kojega će Otac poslati: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje“ (Iv 14,27).
Isus je po daru mira prepoznatljiv u svojoj Crkvi i u srcu svakoga od nas: „Mir vama“! Ostavio nam je sebe u sakramentu svete Euharistije. Tako u misnom slavlju i molitvama euharistijskoga bogoštovlja susrećemo mir kao vrlo važan dar i sadržaj za koji se moli i traži od Gospodina.
Crkva trajno naviješta i bori se za taj mir. Pape se ne umaraju pozivati na mir. Ako promatramo nekoliko posljednji desetljeća, vidimo snažno zalaganje Svete Stolice protiv naoružanja. Sedamdesetih je godina utrku za naoružanjem nazvala „agresijom koja postaje zločin“. Svijetu, kao istinska majka, neumorno ponavlja i poručuje da mir nema alternativu.
Nažalost, svijet ostaje pri svojim mjerilima, kad je u pitanju mir. Dok s jedne strane milijuni umiru od gladi i žeđi, s druge strane se milijarde sredstava troše na naoružanje, razvija se ratnu tehnologiju. Pojedini se narodi i države sve više naoružavaju kako bi, tobože, bili sigurniji. Zaboravljaju činjenicu da s porastom naoružanja raste i razornost u svijetu, što u konačnici znači da time raste i nesigurnost, a tako onda rastu i zloporabe tih opasnih naprava i broja žrtava.
Razni portali donose skandalozne najave vodećih svjetskih sila u svijetu kako kane povećati svoje vojne troškove. Radi se o milijardama. Tako npr., jedna od njih najavljuje povećanje za 9 %, što je ravno iznosu od oko 54 milijarde dolara. Nije dugo trebalo čekati da se čuju najave povećanja vojnih troškova i s druge strane svijeta.
Zaista je potrebno moliti za nacionalne vođe, da progledaju očima Duha Božjega, da snaga nije u naoružanju nego u razoružanju. Školovanje, jačanje razuma, širenje Duha Božjega, to je pravo ulaganje. Za te se projekte valja povećavati sredstva.
Prema nekim podacima u svijetu se na naoružanje troši oko 1700 milijardi dolara. Da apsurd bude još veći, što se više govori o razoružanju sve je više nuklearnih bojnih glava. Dokle ide ljudska ludost, kad je u pitanju naoružanje, potvrđuje ime najveće nenuklearne bombe koju se naziva „majkom svih bombi“ (GBU-43 MOAB). Nedavno je upotrijebljena u Afganistanu. Ovom zloporabom imena „majka“, učinjen je teški zločin i grijeh prema svim majkama, kao i prema njihovoj djeci, a to smo svi mi. O tomu se, uglavnom, šuti. Pa i prosvjednici.
Dok svijet ne shvati istinski dar i značenje mira kojega Krist nudi svojim programom, dok ne shvati potrebu i važnost imperativa razoružanja za koji se njegova Crkva zaleže, mi kršćani ostanimo postojani u molitvi zajedno s Isusovom Majkom Marijom. Uključimo se u tu golemu povorku molitelja i jednodušno molimo: Sveti Bože, sveti jaki Bože, sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelomu svijetu!


Povratak