Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Lipanj 2018.-piše vlč. Dominik Vukalović  

Objavljeno | 11.6.2018.

Da se društvene mreže razvijaju prema uključivosti koja poštuje druge u njihovim razlikama
Poštovani čitatelji, ideja razvitka društvenih mreža išla je u pozitivnom smjeru i željela je današnjemu čovjeku osigurati brži i jednostavniji način komuniciranja. No uvijek postoje oni kojima ne odgovara ono što je dobro i zato nastaju sukobi. Sv. Leopold Mandić je rekao da u svakome postoji grumen zlata koji svijetli – ali ga treba očistiti od blata. Kršćani primjećuju najprije grumen zlata.
 
Uključivost u svemu
 
Na društvenim mrežama uvijek se mogu pronaći različiti komentari o  nekoj temi. Neke se osobe pozitivno izražavaju, neke negativno, a neke cinično. Svaka osoba promatra svijet iz svoje perspektive i iz svog svjetonazora. I zbog toga dolazi do sukoba. Imamo pravo osuditi ono što je zlo, ali čovjeka uvijek treba saslušati, pa ako i čini zlo, trebamo ga savjetovati i uputiti na pravi put. Ako kao vjernici promatramo sve što piše na društvenim mrežama, moramo uvijek iznositi onakvo stajalište i onakve poglede kakve bi i sam Isus iznosio. Ne možemo se pomiriti sa stajalištima koja se protive našim vrijednostima, ali ne trebamo odgovarati na isti način. Potrebno je imati strpljenja i malim koracima dolaziti do istine i pravde. Želimo poštovati različitosti, ali moramo reagirati i na svaki pokušaj širenja nesloge putem modernih načina komunikacije. Negativni komentari posebno utječu na one koji nemaju čvrsta stajališta i uvjerenja. Oni su slični onomu zrnju posijanom uz put, ili na kamenito tlo, ili u trnje. Ako su društvene mreže također jedan vid nove evangelizacije, onda i po njima moramo slati poruke koje se nalaze zapisane u Božjem zakonu.
 
Kako dalje?
 
Iako nas svijet i tehnologija potiču na sve veći napredak, ponekad se čini da zbog toga nazaduju naši međuljudski odnosi. Međutim vraćati se unazad, tj. gasiti društvene mreže, sigurno bi bio nepromišljen proces. Unatoč poteškoćama pozvani smo pronalaziti kvalitetnije pristupe i zajednički jezik.
Slijedom toga naše su kršćanske zajednice pozvane o tome razgovarati i predlagati pozitivna rješenja da bi korištenje društvenih mreža uistinu ispunilo svoju svrhu.
 


Povratak