Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ožujak 2017.-piše don Ivan Štironja  

Objavljeno | 9.3.2017.

Da progonjeni kršćani budu podržavani molitvama i materijalnom pomoći cijele Crkve.

Papa Franjo više je puta u svojim nastupima posvjedočio da danas postoji više kršćanskih mučenika nego u prvim stoljećima Crkve: „Danas postoje kršćani koje se ubija, muči i zatvara samo zato jer ne žele zanijekati Krista ... mučenici su danas brojniji od onih prvih stoljeća.“ Riječ „mučenik“, dakako, ne uzima se ovdje u strogu smislu riječi crkvenog procesa za proglašenje mučenika i svetaca.
Vatikanska agencija „Fides“ redovito donosi imena ubijenih pastoralnih djelatnika u svijetu. Prošle je godine 2016. u svijetu ubijeno 28 pastoralnih djelatnika. Svi su oni misionarskim žarom svjedočili vjeru u Isusa, Spasitelja i Otkupitelja ljudi, bili su u službi siromašnih i odbačenih, onih na rubu. Nažalost, često se događa da su upravo ti ubijeni misionari i misionarke žrtve onih kojima su pomagali.
Uz te navedene brojke, koje zasigurno nisu potpune, postoje i druge statistike koje donose pojedine agencije, a koje spominju brojku od devedesetak milijuna prognanih kršćana trenutačno u svijetu. Zasigurno ni to nije cjelovit popis, jer neke zemlje, u kojima se kršćani diskriminiraju ili progone, pred svjetskom javnošću skrivaju takve informacije.
Svi smo mi na svojevrstan način „prognani sinovi Evini, u ovoj suznoj dolini“. Brojni su naši sunarodnjaci iskusili pravo progonstvo, pa i više puta u svomu životu – II. svjetski rat, Domovinski rat. Tim više dobro razumiju prognanike. No nije dovoljno prognanike i izbjeglice razumjeti, praznih i skrštenih ruku. Potrebna je, kako Papa poziva, podrška cijele Crkve, sviju nas: otvorena srca, otvorenih vrata i otvorenih ruku; molitvenom, moralnom i materijalnom pomoći.
Prošle smo godine obilježili 100 godina od utemeljenja Misijske zajednice klera, djela koje je osnovao bl. Paolo Manna. Odobrio ga je papa Benedikt XV. 1916., a papa Pavao VI. podigao ga je 1956. na papinsku razinu. Utemeljitelj toga najmlađega papinskoga misijskog djela, o. Manna, svoje je nadahnuće sažeo u svojevrsno geslo: „Cijela Crkva za cijeli svijet“.
Te su riječi resile blaženikov život te su i nama ostavljene kao poziv i poticaj, da svi skupa, istinskim misijskim žarom, bez obzira na stalež, nastavimo graditi i svjedočiti zajedništvo kao temeljnu snagu u vršenju Isusove zapovijedi ljubavi do nakraj zemlje.
Korizmeno vrijeme. u koje smo zakoračili, izvrsna je prigoda za takav zamah: učiniti nešto dobro za Isusa, kako kaže sv. majka Terezija, Isusa koji i danas trpi u progonjenoj braći i sestrama, učiniti nešto za Kristovu Crkvu.
Stoga neka naš korizmeni post, molitva i odricanje te dobra djela rese naš pokornički hod, da bi križ patnje naše prognane braće i sestara procvao uskrsnom nadom, vjerom i pobjedom. Tako će i naš Uskrs jednom svanuti.
 


Povratak