Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ožujak 2020.-piše o. Vatroslav Halambek, SJ  

Objavljeno | 4.3.2020.

Molimo da Crkva u Kini ustraje u svojoj vjernosti evanđelju i raste u jedinstvu.
 
 

Kad se danas spomene Kina, misli se na najmnogoljudniju zemlju, ali isto tako i na robu koja se omalovažava, dok u najnovije doba Kina u nas gradi Pelješki most. Nekad je to za Europljane bila daleka zemlja i putovati u Kinu bila je prava avantura, o čemu svjedoči i Marko Polo u svojim zapisima. Premda je i prije njega bilo drugih kontakata s Kinom, on je čak sa svojim ocem doveo i dominikance, jer je tadašnji vladar tražio od pape da mu pošalje učene ljude da poučavaju narod. Kasnije su radosnu vijest nastojali u Kini propovijedati i isusovci. Pred vratima Kine od misionarskog umora umro je sv. Franjo Ksaverski, a nakon njega ipak su došli isusovci, primjerice Matteo Ricci i Adam Schall te naš Splićanin Ivan Vreman, također kao učenjaci. Povijest te goleme zemlje i kultura te prirodna bogatstva nisu dakle zanimale samo trgovce i privrednike, nego i kršćanske misionare.
Kao i svagdje, tako je i u Kini kršćanstvo često bilo na udaru vladajućih, no posebne su teškoće kršćani doživjeli za takozvanoga Bokserskog ustanka početkom dvadesetoga stoljeća, a onda za dugovijeke komunističke vladavine. Stanje je danas nešto bolje, ali teškoće nisu ništa manje zbog zaostalih komunističkih ideja. Komunisti naime ne mogu dopustiti da nemaju kontrolu nad svime, pa i nad dušama, uplečući se i u organizaciju same Crkve, djelujući sukladno s poznatim načelom „podijeli pa vladaj“. Tako u Kini imamo dvije Katoličke crkve, službenu i tajnu. No dijaloškim i diplomatskim nastojanjima Svete stolice stanje se ponešto popravlja, ali plodovi baš i nisu dovoljno vidljivi; naime još ima ostataka ideoloških prošlih postupaka protiv vjernika i klera.
Obveza nam je kao moliteljima da se pridružimo Papinoj molitvi za katolike u Kini, upravo onako kako je poželio, da Crkva u Kini ustraje u svojoj vjernosti evanđelju i raste u jedinstvu. Ta se želja ističe upravo zbog prije spomenutih razloga. No istodobno valja moliti i za vlasti u Kini, da ih takne Božja milost i širina, da prepoznaju u katolicima vjernike koji nisu ništa manje Kinezi zato što su katolici. Napokon, zar ne molimo u Krunici za sve grješnike, osobito za one kojima je najviše potrebno Božje milosrđe?


Povratak