Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Prosinac 2015. - piše mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup  

Objavljeno | 7.12.2015.

Da obitelji, posebice one koje pate, pronađu u Isusovu rođenju znak sigurne nade.

Po završetku Druge sinode biskupa u Rimu, u kojoj je u središtu pozornosti bila obitelj kao temelj društva i civilizacije, znatiželjno iščekujemo odluke koje će donijeti papa Franjo. No već sada znamo da se nešto bitno u crkvenom nauku o braku i obitelji ne će mijenjati, kako su to najavljivali brojni mediji. To nam je pokazatelj da obitelj treba čuvati i boriti se da se očuva svoje dostojanstvo.
U našem vremenu možemo reći da gotovo svaka obitelj na neki način pati. Svjedoci smo kako su brojne obitelji iz Sirije i mjesta pogođenih ratom primorane na bijeg i migraciju. Sa zabrinutošću promatramo i povećan broj rastavljenih, posebno u zapadnom svijetu. Mnoge obitelji žive odvojeno zbog puno obveza ili posla te se rijetko vide. Mnoštvo je čimbenika koji danas mijenjaju lice obitelji i prisiljavaju na dodatan napor da bi obitelj bila očuvana.
U Isusovu vremenu obitelj je također bila pritisnuta brojnim nedaćama. Sjetimo se samo bijega Svete obitelji u Egipat zbog Herodova straha i okrutne namjere da ubojstvima nevinih sačuva svoj položaj. Također su bile prisutne i skromne prilike života. Sjetimo se mjesta Isusova rođenja. Bila je to samo obična štala, koja po malo čemu sliči današnjim štalicama koje stavljamo pod bor. U svemu tomu prepoznajemo moćnu Božju ruku, kojoj patnja na ovom svijetu nije strana te u kojoj mnogi patnici, a posebno patničke obitelji mogu naći zaklon i utjehu.
U mjesecu kada slavimo Isusovo rođenje možda bismo posebno mogli usmjeriti naše misli i molitve na obitelji u kojima je napravljen pobačaj. To su obitelji koje pate, koje su ranjene i kojima je potrebno Isusovo milosrđe. Sveta obitelj nam je primjer kako nam ne trebaju idealni uvjeti za ostvarivanje dobre obitelji. Nikomu nije zajamčen život bez patnje, bez odricanja. Tomu nas uči i život u obitelji. Zato je obitelj mjesto na kojemu mladi čovjek prima temelj za ustrajnost i strpljivost u poteškoćama života.
Neka svaka naša molitva upućena za obitelji bude nagrađena blagoslovom našim obiteljima i praćena zagovorom sv. Josipa – čuvara Svete obitelji.


Povratak