Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Rujan 2018.-piše vlč. Kristijan Zeba  

Objavljeno | 1.9.2018.

Da mladi u Africi imaju pristup odgoju i poslu u svojim zemljama
 

"Više je gladi u svijetu za ljubavlju i poštovanjem nego za kruhom." (Sv. Majka Terezija)
U suvremenom svijetu teško je jasno definirati siromaštvo. No ono nas na bezbroj načina svakodnevno proziva u tisućama lica obilježenih patnjom, isključenošću, zlostavljanjima, nasiljima, mučenjima i zatvaranjima, ratom, lišavanjem slobode i dostojanstva, neznanjem i nepismenošću, izvanrednim zdravstvenim situacijama i nezaposlenošću, trgovinom robljem i ropstvom, progonstvom i bijedom, prisilnom migracijom. Svi siromasi – kao što je volio reći blaženi Pavao VI. – pripadaju Crkvi po ''evanđeoskom pravu" (govor na otvaranju drugog dijela Drugog vatikanskog koncila, 29. rujna 1963.) i obvezuju nas na temeljno opredjeljenje za siromašne. A među njima su zasigurno najugroženija djeca i mladi. Podatci govore da više od 38 milijuna djece u Africi još uvijek ne ide u školu, a milijuni mladih su u pronalaženju radnih mjesta. Teško je pročitati i vidjeti kako čovjek, koji je slika Božja, nema mogućnost ostvariti se uz najosnovnije životne potrebe poput hrane, higijene, školstva i samostalnog rada.
Kako živjeti?
Više od svih izvanjskih djela i počasti koje Isusu možemo iskazati jest to da ga nasljedujemo vlastitim životom. I to na način da budemo spremni iz dana u dan umirati, pa čak i život dati. Jer ići za njim znači ići u smrt, putem i logikom pšeničnog zrna, kako on sam reče, označujući put umiranja istinskim putem života.
Kada u svetoj misi kažemo: "Ovo činite meni na spomen", to nije samo "prisjećanje", nego "život". Vjera koja ne mijenja naše živote jest licemjerje. Liturgijski život koji nije produžen onime što sveti Ivan Krizostom naziva "bratovim sakramentom" nije kršćanstvo, već poganska religija, religioznost. ''Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.'' (Mt 7,  21) Nema pravovjernosti bez pravog djelovanja. ''Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djelâ nema?'' – kaže sveti Jakov u svoj poslanici. (2, 14)
Kako razmišljati?
Isus nas uči: "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!" (Mt 22, 39) ''Siromasi nisu problem, nego od njih možemo naučiti bit evanđelja'' – jedna je od misli koju možemo pronaći u poruci pape Franje za 1. svjetski dan siromaha, koji je obilježen 19. studenoga 2017. ''Ne možemo razmišljati o siromašnima jednostavno kao o korisnicima svojega povremenog volonterskog rada, koji obavljamo jednom tjedno, ili improviziranih djela velikodušnosti koja umiruju našu savjest. Ta iskustva, koja su svakako vrijedna i korisna da probude u nama osjetljivost za potrebe ljudi i nepravde koje su često njihov uzrok, morala bi zapravo voditi pravomu susretu sa siromašnima i prerasti u dijeljenje koje postaje način života. (…) Pozvani smo stoga pristupiti siromašnima, susretati ih, gledati ih u oči, zagrliti ih i tako im dati da osjete toplinu ljubavi koja razbija samoću. Njihova ispružena ruka također je poziv da iziđemo iz svojih sigurnosti i udobnosti i priznamo vrijednost koju siromaštvo ima samo po sebi'' – kaže papa Franjo u svojoj poruci.
Kako im pomoći?
Načina je više:
– svakodnevno moliti i utjecati se Božjoj providnosti,
– poticati i ostale na razmišljanje i pomoć najpotrebitijima,
– sustavno odgajati djecu i mlade na zahvalnost što imaju i pomagati onima koji nemaju,
– poduprijeti misijski rad novčanim prilozima.
"Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi." (Sv. Majka Terezija)
Vrijedi pokušati!
 


Povratak