Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Siječanj 2018.-Kako moliti za čovječanstvo prema nakanama Apostolata molitve koje predlaže papa Fran  

Objavljeno | 7.1.2018.

Da bi kršćani i ostale vjerske manjine u azijskim zemljama bili u mogućnosti svoju vjeru prakticirati u punoj slobodi.

Nakane Svetog Oca, tj. izazovi za čovječanstvo ili za poslanje Crkve imaju svoj smisao i svrhu. Njihov je cilj izgraditi globalnu mrežu molitve i mobilizirati nas oko jednog cilja: da zajedno izgradimo svijet u kojem vladaju ljudske vrijednosti koje je utjelovio Isus u evanđelju. Tijekom svih dana u mjesecu, po molitvi, svijet je u pokretu. Molitva tako daje smisao i smjer našim danima.
Svaki mjesec pozvani smo moliti na nakane i da svoje molitve pretvorimo u „konkretne geste”. Nakane Svetog Oca sažimaju njegov plan mobilizacije za čovječanstvo i za Crkvu, s konkretnim prijedlogom. Svake godine Apostolatu molitve povjeravaju se 12 općih nakana i 12 evangelizacijskih nakana.
Nakane za svaki mjesec ključevi su življenja svoje vjere u svakodnevnom životu. Svako jutro započinjemo dan s molitvom predanja: ona nam daje smisao u danu i otvara nas da živimo s Gospodinom. Uranja nas u svijet naših odgovornosti. Ono što tražimo od Isusa Krista kao milost, prihvaćamo u isto vrijeme kao zadatak. Tako Papine nakane ili izazovi za čovječanstvo postaju za nas duhovni put.
Sveti Otac nas poziva da po Apostolatu molitve svaki mjesec molimo za izazov koji razabire važnim za čovječanstvo i poslanje Crkve. "Molitva je moćna! (...) Nikada ne izgubite hrabrost moliti!" – kaže nam Sveti Otac.
U mjesecu siječnju 2018. godine tako molimo da bi kršćani i ostale vjerske manjine u azijskim zemljama bili u mogućnosti svoju vjeru prakticirati u punoj slobodi.
Molimo za sve vjernike Azije, za kršćane, ali i muslimane, hindue, budiste i pripadnike drugih religija – da svi budu slobodni tražiti istinu i otvoreno izraziti svoja vjerska uvjerenja, bez ograničenja ili zastrašivanja.
Papa nas poziva na molitvu za vjernike koji trpe i koje se ubija zbog njihove vjere. Poziva nas da molimo za njihove progonitelje, i da, bez obzira na velike žrtve, nastavimo biti otvoreni za dijalog sa svima.
Ako promatramo svijet na atlasu, Azija se proteže od Sueskog kanala i Urala na zapadu, Tihog oceana na istoku i Indijskog oceana na jugu. Ona predstavlja 50 zemalja i 60 % svjetske populacije. Budizam, hinduizam, islam i kršćanstvo najzastupljenije su religije u Aziji. Postoji također i velik broj kultova izvedenih iz filozofskih misli i animističkih uvjerenja. U smislu suvremene geografije, Isus je azijski!
I u toj ''Isusovoj Aziji'' najviše Isusovih vjernika trpi zbog svoje vjere i ne mogu ju slobodno ispovijedati. Sjeverna Koreja na vrhu je popisa zemalja u kojima su kršćani žrtve progona. Prema izvješćima, 300 000 sjevernokorejskih kršćana tajno živi svoju vjeru.
Afganistan, Pakistan, Sirija, Irak i Kina zemlje su u kojima je progon najjači. Situacija se pogoršava u Mjanmaru i Indiji. U Indiji vlada nameće hinduizam, želi da zemlja pronađe svoje hinduske korijene, pa kršćani i muslimani više nisu dobrodošli u zemlji.
Procjenjuje se da je 215 milijuna kršćana progonjeno u 50 azijskih zemalja. Budimo realni: u zemljama Azije gdje su u manjini, kršćani su uglavnom progonjeni i ugroženi.
Papa je u Bangladešu i Mjanmaru imao hrabrosti upoznati manjine i njegova izbor je model za nas: Papa moli i djeluje.
Uči nas da možemo puno primiti od životnih situacija tih ugroženih vjerskih manjina, bile one kršćanske ili ne. Njihove životne situacije nas potiču da rastemo u slobodi, da živimo svoju vjeru iskreno, u društvenim, političkim i obiteljskim situacijama gdjegod se nalazili. Molitva koju prikazujemo za njih vraća nam se obogaćena, obogaćena stvarnostima onih za koje molimo. U takvoj uzajamnosti naša molitva postaje još gorljivija, a život ispravniji. Kršćani i drugi vjernici koji trpe za nas živo su ohrabrenje koje nam Gospodin daje da bismo doista živjeli svoju vjeru i bili slobodni u istini.


Povratak