Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Studeni 2019.-piše don Jakoslav Banić  

Objavljeno | 11.11.2019.

Da duh dijaloga, susreta i pomirenja zaživi na Bliskom istoku, gdje različite vjerske zajednice dijele svoj životni prostor.

U posljednje vrijeme sve više svjedočimo ljudskim stradanjima na Bliskom istoku, o čemu nas redovito izvještavaju svi informativni programi.
Dijalog postaje sve više nepoznanica među religijskim vođama. Postavlja se pitanje postoji li uopće želja za ravnopravnim dijalogom ili pak ustvari pojedinci žele dijalog u kojem oni žele voditi glavnu riječ.
Da bi duh dijaloga zaživio, potrebno je u njega unijeti istinske vrijednosti svakog dijaloga – spremnost slušanja i prihvaćanja na dobrobit svih, a ne samo pojedinca. Dijalog mora pružiti mogućnost da drugi prvi izreče svoja stajališta, a onaj prvi da ih zna uvažiti; da jači zna saslušati slabijega, a mnogobrojni malobrojne. Dijalog nam također otkriva različitost svijeta, da u kontekstu religija svatko može slobodno živjeti svoju harmoniju ako se Stvoritelja stavi ispred stvorenja i da nitko ne može toliko zaštititi i uzdići stvorenje kao njegov Stvoritelj.
Susret i pomirenje mogući su samo ako se zna prihvatiti ljepota drugoga, unatoč njegovim iskrivljenostima. Traganje za krivcima i traženjem odgovornih ne će dovesti do pomirenja. Pomirenje se rađa u oprostu, kao i u želji za oproštenjem. Iz želje za oprostom i oproštenjem rađa se mogućnost susreta. Takav susret onda nadilazi sve ljudske slabosti i nedostatke. Čovjek traga za onim jedinim Dobrim, za Bogom, i traži dobro u drugome. Samo dobri Bog može pobijediti naše podjele i samo on može ujediniti naše različitosti.
Dobro je ono što bi svaka religija trebala dati jedna drugoj, kao znak poštovanja i preduvjet sporazuma trajnog mira. Religiju možemo i smijemo razumjeti samo i isključivo u kontekstu dobra; ona nam ne smije služiti kao opravdanje za podijeljenosti koje činimo jedni među drugima.
Nama kršćanina dobro mora biti prioritet života. Svaka naša obrana mora biti dobro, dobro drugoga, jer su dijalog, susret i pomirenje s naše strane utemeljeni u Isusu Kristu.
Krist je polazišna i završna točka svih dijaloga, susreta i pomirenja. On je došao da život imamo, i to ne bilo kakav život, već život u izobilju. On je mir naš. On nas poziva da za pobjedu dobra budemo spremni i poniziti se, da u suprotstavljanju zlu znamo nositi svoj križ. Možda nam se čini suludim da križ može biti nositelj dijaloga, ali križ u sebi sadrži ključ pobjede dobra nad zlim, ljubav koja je provrla iz Isusova probodenog srca.
Neka Kristov mir dotakne srca sve naše braće i sestara na Bliskom istoku, da tragajući za dobrim u ljudima pronađu svojeg Spasitelja, koji nam jedini može donijeti istinski susret pomirenja, oproštenja i dijaloga. 


Povratak