Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Svibanj 2017.-piše don Ivan Štironja  

Objavljeno | 2.5.2017.

Da kršćani u Africi, po uzoru na Milosrdnog Isusa, daju proročko svjedočanstvo pomirenja, pravednosti i mira.

Posljednji službeni statistički podaci Katoličke Crkve pokazuju porast katolika na Afričkom kontinentu. Porast se primjećuje već cijeli niz godina. Ta bi činjenica mogla biti i znakom proročkoga svjedočanstva afričkih kršćana. Isus je snagom svoga Duha Svetoga dao kršćanima dostojanstvo da budu sol zemlje. No, u isto vrijeme je upozorio: „Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti. Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze“ (Mt 5,13). Ovdje ne želimo analizirati stanje kršćanstva na pojedinim kontinentima, mada bismo se mogli upitati da nije možda sol obljutavila na našem kontinentu gdje je stanje u mnogočemu alarmantno. Sol vjere u Krista čuva čistoću srca od naslaga nepravde, mržnje, netrpeljivosti, nemira i svakoga zla koja zahvaćaju srce, čovjekov um, obitelj pa onda i narod.
Kršćani su pozvani biti kvasac. Promatrajući stalni rast broja kršćana na Afričkom kontinentu moglo bi se reći da to afrički kršćani i jesu. Tomu u prilog ide i broj ubijenih svjedoka vjere. Premalo svijet govori o patnji afričkoga čovjeka koja mu je nametnuta. Broj ubijenih u raznim afričkim ratovima posljednjih dvadesetak godina neprestano raste, brojčanik već odavno pokazuje milijune. Kršćani posebno trpe. Prošle 2016. godine, život je položilo 8 pastoralnih djelatnika: 3 svećenika, 2 redovnice, 1 bogoslov i 2 vjernika laika. Blago vama kad vas, zbog mene, pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas, kaže Isus (Mt 5,11).
Papa Franjo u svojoj propovijedi na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa 2016., naglasio je da je Isus prvi mučenik, koji daje život za nas te da iz toga Kristova otajstva potiče povijest kršćanskoga mučeništva koja traje sve do danas. U svojoj propovijedi 22. travnja, u bazilici sv. Bartolomeja na Otoku Tiberu, poručio je da su mučenici svjedoci koji Crkvu nose naprijed. „To su oni koji svjedoče činjenicu da je Isus uskrsnuo, da je živ. Riječ je o onima koji daju svjedočanstvo za Isusa Krista svojim dosljednim životom i snagom Duha Svetoga kojeg su primili kao dar. Živo nasljeđe mučenika daje nam danas mir i jedinstvo“ – naglasio je Sveti Otac te nastavio: „Oni nas uče da se snagom ljubavi, nježnošću može boriti protiv drskosti, nasilja i rata te da se strpljenjem može ostvariti mir“. To bi trebali znati svi ljudi.
Kažu da je sv. Franjo predložio jednomu svomu subratu da pođu u grad propovijedati. Subrat ga je pokušao uvjeriti da je neuk za takvo što. Budući da je sv. Franjo bio uporan, brat je pristao. Šetali su se gradom i molili u šutnji, smiješili se djeci, pozdravljali starce – nekima pomogli nositi zavežanj, blagim pogledom i smiješkom milovali bolesnike... Nakon izvjesnog vremena, sv. Franjo reče bratu da je vrijeme za povratak u samostan. Brat je u čudu upitao: „A što je s propovijedi“? „Pa propovijedali smo“, smiješeći se odgovorio je svetac. Blagim osmijehom, poniznom šutnjom i tihom molitvom, puno se toga u svijetu može učiniti i promijeniti. Milosrdnost – milo srce poput Isusova istinsko je jamstvo proročkoga svjedočanstva i izgradnje svijeta na temeljima Kristove ljubavi i mira.
 


Povratak