Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Svibanj 2018.-piše vlč. Ivan Novak  

Objavljeno | 11.5.2018.

Da bi laici mogli vjerno ispuniti svoje specifično poslanje kreativno odgovarajući na izazove s kojima se susreće današnji svijet

Papina molitvena nakana za mjesec svibanj potiče nas na razmišljanje i u nama izaziva mnoga pitanja. Najprije si postavljamo pitanje što znači „kreativno odgovoriti“ Kakav odgovor je kreativan odgovor? Što za nas danas znači biti kreativan?
 
Svijet koji susrećemo
 
Vjernici laici pozvani su konkretno djelovati u svijetu u kojem žive. Kakav je taj današnji svijet i koje nam sve izazove nudi? Nameću nam se određeni načini razmišljanja, kao i trendovi, i upravo nam zbog toga često n nedostaje kreativnost o kojoj govori papa Franjo. Pojam „kreativnost“ definiran je kao sposobnost stvaranja nečega novog, a dolazi od latinske riječi creatus, što doslovno znači 'koji je narastao'. Koliko smo se često zapitali na koji način mi rastemo?
U našim životima često želimo pratiti druge ljude. Kao djeca najprije pratimo i slijedimo svoje roditelje, zatim prijatelje oko nas, a često slijedimo i neke modele koje odabiremo prema svojim ciljevima i vrijednostima. Svijet u kojem živimo često je usmjeren na ono materijalno, prolazno, ali kao djeca Božja bismo trebali slijediti samo jednu osobu – našeg Boga.
 
Biti dijete Božje
 
Ne slijedimo Boga da bismo jednog dana postali njegova djeca, nego ga slijedimo zato što već jesmo njegova djeca. Božjom milošću, koja nam je dana u Kristu, njegovom žrtvom i patnjom postali smo članovi Božje obitelji. Ni na koji način to nismo kupili niti zaradili, nego nam je to darovano u slobodi. Jedinu cijenu koju je za to trebalo platiti platio je u cijelosti sam Krist na križu. Sve što smo mi učinili jest da smo rekli veliko da Bogu.
Pozvani smo prihvatiti ono što je Gospodin učinio za nas na križu. Prihvaćajući njegovu žrtvu prinosnicu za sve grijehe, zauvijek postajemo njegovi i pripadamo njegovoj obitelji. Budimo na tome zahvalni.
 
Djelovanje laika u svijetu
 
Zagledani u Isusa, možemo dalje razmišljati kakvi smo u toj velikoj obitelji. Ne idemo uvijek s istim žarom za njim, kao što bismo slijedili neke druge uzore. Ako znamo da se od djece  očekuje slijediti određena pravila koja vrijede u toj obitelji, onda bismo, budući da smo djeca Božja, i mi trebali slijediti svojeg Oca. Ta su pravila vrlo jednostavna. Isus nam govori da budemo odrazom njegova lika te, jednostavno, činimo ono što bi on činio.
Možda ne znamo mnogo o tome, možda se i bojimo, ali onda zaboravljamo da nam Bog daje svu potrebnu snagu da ga slijedimo. Onima koji su se odazvali Bogu on je dao svojeg Duha Svetoga, koji živi u njima.
Recimo i danas svoje da Bogu i odlučimo ga slijediti. Na taj nam način neće biti teško ispuniti svoje specifično poslanje, koje je pripremljeno samo za nas. Budimo i danas odraz Isusa u svijetu. 


Povratak