Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Travanj 2017.-piše don Ivan Štironja  

Objavljeno | 7.4.2017.

Da mladi velikodušno odgovore na zvanja, te ozbiljno razmisle o tomu da se posvete Bogu u svećeništvu ili posvećenomu životu.

Papa je Franjo 13. siječnja ove godine uputio mladima pismo kojim obznanjuje da će se u listopadu 2018. održati Biskupska sinoda na temu: „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“. Time Papa potvrđuje činjenicu da je Crkvi stalo do mladeži, da s njima računa te da vrjednuje potencijale koji se kriju u mladim ljudima. Uz to, Crkva se kao majka brine da mladi otkriju svoj pravi poziv, da se ostvare u svomu zvanju i budu sretni.
Papa u spomenutom pismu razmišlja o Božjemu pozivu Abrahamu (Post. 12,1). Bog poziva Abrahama da izađe iz svoje zemlje i pođe u nepoznati kraj. Tako Sveti Otac upućuje poruku i poziv mladeži da izađu iz „zemlje“ nepravde i pođu u novu zemlju a to je: „jedno pravednije i bratskije društvo za kojim u dubini duše čeznete i koje želite izgraditi sve do periferija svijeta“. A da bi to u potpunosti uspjeli, poziva ih da pođu ususret Isusu, koji u svakoga pojedinca upire svoj pogled nudeći mu sebe, svoju pomoć kao Učitelj.
Čovjek često bježi od Isusova pogleda i poziva. Primjer je prorok Jeremija kojega Bog podsjeća da ga je poznavao prije nogo ga je oblikovao u majčinoj utrobi; da ga je posvetio za proroka prije nego što je izišao iz majčina krila (Jer 1,5-8).
Svaki čovjek je stvoren u ljubavi sa svojim posebnim razlogom i zadaćom. Zato je važno otkriti taj razlog i zadaću, odnosno svoj smisao i sreću. Mladi čovjek ne bi smio pasivno čekati da mu netko otkrije tu tajnu smisla života nego se mora osobno pokrenuti i uz Božju pomoć tražiti svoj put. Sv. papa Ivan Pavao II. na Svjetskom susretu mladeži u Rimu uputio je, među ostalim, ove riječi: „Dragi mladi, kad biste postali ono što biste trebali biti, svijet bi plamtio u ljubavi“.
Pronaći svoj put, prepoznati Božji poziv i prihvatiti ga, veliki je blagoslov i sreća. Neka svijet plamti u ljubavi Isusovoj! Na tu nakanu cijela Crkva moli.


Povratak