Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Travanj 2020.-piše o. Vatroslav Halambek, SJ  

Objavljeno | 9.4.2020.

Molimo da se pomogne onima koji pate od ovisnosti i da ih se prati.


„Oče, koga čekate?“ „Čekam vozača koji bi me odvezao na određeno mjesto da nešto brzo obavim. Znate, ja sam vam ovisnik.“ „Kako to?“ „Ovisim o dobroti drugih.“ Tako se obično odvija razgovor kad me tko vidi da čekam. Mislim da je ovdje riječ o dobroj ovisnosti. Doista smo ovisni jedni o drugima, ne samo u prometu, nego i na mnogim drugim mjestima, osobito gdje očekujemo neku uslugu od drugih. Drugi tu uslugu vjerojatno ispunjavaju po dužnosti, a zapravo izražavaju dobrotu. Time ujedno opovrgavamo Kajina, koji je na Božji upit: „Gdje ti je brat?“ odvratio protupitanjem: „Zar sam ja čuvar brata svojega?“ Kajin pod upitnik stavlja ono čega je vrlo dobro svjestan, ali unaprijed želi sa sebe skinuti odgovornost, a zapravo krivnju.
Ta nam zgoda potvrđuje Božji imperativ: „Rastite i množite se i napunite zemlju i podvrgnite je sebi!“ Sve nam je Bog dao na raspolaganje, ali je onda nadošla đavolska varka: „Bit ćete kao bogovi.“ I kao da se toj varci neprestano podlažemo, tako da se i ponašamo kao bogovi. Sebe i svoje interese, kakvi god oni bili, stavljamo u središte, zaboravljajući pritom Božju želju da se njemu jedinomu klanjamo i njemu služimo. Tako, okrećući red stvarnosti, jer smo usredotočeni na sebe, sve ima nama služiti. Tako također i od mnogih stvarnosti, pa i od sebe, pravimo različita božanstva kojima mi služimo, a zapravo im robujemo, zarobljavajući sami sebe.
Papa nas pak poziva na slobodu od ovisnosti tako da molimo za one koji pate od ovisnosti i da ih se prati. Tu je očito riječ o različitim nadomjestcima koje rabimo ne bismo li došli do određenog učinka, posebice do nekog zadovoljstva. Mnoge su te ovisnosti, kako nam je poznato, često bijeg od čvrsta oslonca u Bogu i smisla koji bismo trebali dati svojemu životu. Razum, kojim se trebamo pametno služiti, također uporabljamo za to da si priskrbimo užitak i zadovoljstvo na sve moguće načine. Nije isključeno također da i mi kadšto bivamo razlogom čijeg bijega u ovisnost, primjerice u alkohol i drogu. I kad već molimo za ovisnike, valja moliti i za sebe, da doista budemo pratnja drugima u njihovim izgubljenostima, da mi budemo ovisnici o dobroti i odgovornosti koju nam je Bog dao za druge.
U najnovije doba psiholozi iznalaze načine kako stručno pomoći različitim ovisnicima, pa se čak već počinje razmišljati o posebnim tretmanima za ovisnike o mobitelu. O tome je i sveti otac nedavno govorio. Sredstvo komunikacije, nažalost, često postaje sredstvo otuđenja jednih od drugih. Dovoljno je samo malo biti u autobusu i uvjeriti se u to. Nema dvojbe da mnogi s mobitelom čine i mnoge dobre stvari, ali, priznajmo si, to je moderno sredstvo određenog otuđenja, pa stoga i ta sprava postaje objektom ovisnosti. Očito je da nismo slobodni za druge, otvoreni za izravni dijalog, a upravo se o tome radi kad je riječ o našoj ljudskosti.
Molitelji doista imaju razlog da Bogu govore o tim poteškoćama mnogih ljudi i da vape da ih Bog obdari istinskom slobodom djece Božje.


Povratak