Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Veljača 2015. - piše: Mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup  

Objavljeno | 3.2.2015.

Da oženjeni supružnici koji su rastavljeni nađu prihvaćanje i potporu u kršćanskoj zajednici.

U listopadu prošle godine u Rimu je održana Treća izvanredna opća biskupska sinoda, pod naslovom Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije. Sinodski oci iz cijeloga svijeta donijeli su zapažanja i teškoće obiteljskoga i bračnoga života iz svih dijelova Crkve. Nakon iskrena iznošenja obiteljske i bračne problematike, na što ih je posebno potaknuo papa Franjo, biskupi su donijeli zaključke iznesene u 62 točke, koje će biti predmet razmišljanja i priprema za sinodu koja će se održati u listopadu ove godine. Papa Franjo i biskupi pozvali su sve članove Crkve na molitvu za obitelj i za svjetlo Duha Svetoga, koje je potrebno pastirima, kao učiteljima u Crkvi. U velikoj većini od tih 62-ije točke biskupi govore o svetosti ženidbe koja posvećuje bračni život. Podsjećaju nas na Božji naum od početka, kad je Bog stvorio čovjeka kao muškarca i ženu i na to kako: "Sâm Isus, govoreći o praiskonskom naumu o ljudskom paru potvrđuje nerazrješivost zajednice između muškarca i žene te kaže da zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako (Mt 19, 8). Nerazrješivost ženidbe ("Što … Bog združi, čovjek neka ne rastavlja" – Mt 19, 6) ne smije se shvaćati prije svega kao jaram nametnut ljudima već kao dar koji se daje osobama združenima u bračnu zajednicu. Na taj način, Isus pokazuje kako Božja susretljivost uvijek prati čovjeka na njegovu putu, ozdravlja i preobražava otvrdnulo srce svojom milošću, usmjeravajući ga prema njegovu počelu, na križnom putu. Isus je naime živio u obitelji, prvo od svojih znamenja učinio je na svadbi u Kani, naviještao je poruku vezanu uza značenje obitelji kao punine objave koja obnavlja prvotni Božji naum (Mt 19, 3)." (Točka 14.)
Iznoseći taj ideal, Crkva ne zatvara oči pred poteškoćama i problemima koje na poseban način prolaze današnji bračni drugovi, koji često doživljavaju pravi brodolom, i zato u točki 51 biskupi kažu: "I situacije u kojima se nalaze rastavljene i ponovno oženjene osobe zahtijevaju pomno razlučivanje i praćenje ispunjeno poštovanjem, izbjegavajući svaki govor i stav zbog kojih će se one osjetiti diskriminiranima i promičući njihovo sudjelovanje u životu zajednice. Briga koja se posvećuje tim osobama ne slabi vjeru zajednice i njezino svjedočenje o nerazrješivosti ženidbe, već štoviše, ona upravo u toj brizi izražava svoju ljubav."
Čvrstoća i vjernost svake zajednice: obiteljske, župne, biskupijske, pokazat će se upravo u tome koliko ćemo osobe iz ranjenih i razorenih obitelji prihvaćati u naše molitveno zajedništvo i koliko ćemo moliti s njima i za njih. Na to smo posebno pozvani u veljači ove godine.
 


Povratak