Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Veljača 2016. - piše mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški  

Objavljeno | 1.2.2016.

Da porastu prigode za dijalog i susret kršćanske vjere i azijskih naroda.
Postoji u narodu misao koja kaže da "prigode beru jagode". To se može razumjeti na razne načine. U našem slučaju mislimo na prigodu za dijalog i susret naše kršćanske vjere i azijskih naroda. Zahvaljujući modernim tehničkim mogućnostima, prigode mogu biti raznovrsnije negoli je to bilo moguće u nekim prošlim vremenima, kada se je križem Gospodnjim krenulo u "osvajanje" velikoga azijskog prostora. Poznati misionar i znanstvenik Matteo Ricci (Ravenna, 1552. – Peking, 1610.) utemeljitelj sinologije, znanosti o kineskom jeziku, književnosti i kulturi, pokrenuo je misijsku metodu prilagođavanja kršćanstva kineskoj tradiciji, običajima, obredima i vrijednostima, što je izazvalo velike polemike, pa je to Rim ubrzo zabranio. Nije nam tek plakati za nepovratnim propuštenim "šansama'', niti je od neke velike koristi poznavati sve ono što se ukazalo tijekom povijesti kao prigoda. Kod toga je jedino korisno naučiti što od povijesti, "učiteljice života", ukoliko smo uopće spremni od te "sirote učiteljice" išta naučiti i pouku primiti!
Azija. Na tom kontinentu sve je u znaku naj: najveći je to i najnaseljeniji kontinent. Ima gotovo 30 % zemljine površine. Od Sjevernoga ledenog mora do Indijskog oceana, od Sredozemnoga mora do Tihog oceana. Zbog veličine, možemo govoriti o raznim velikim regijama, koje uključuju razne narode i dakako, razne religije svijeta, a s tim u svezi razne običaje i razne načine življenja. Azija ima 3/5 svjetskog stanovništva, uz godišnji prirast od 1,38 % (brojenje 1995. – 2000.). Sama Indija i Kina imaju 1/3 svjetskog stanovništva. I kolikogod je teško popeti se na najviši vrh svijeta (Mount Everest, tibetanski Chomolungma = 8848 m; u novije vrijeme vršena su preciznija mjerenja, koja govore o 8850 m), još je teže shvatiti azijsku mnogoljudnost. Sve su glavne svjetske religije nastale u Aziji: budizam, hinduizam, islam, konfucijanizam, kršćanstvo, šintoizam, taoizam, židovstvo. Kršćanstvo nije u Aziji rašireno. Tek u nekoliko zemalja kršćanstvo više-manje dominira: Cipar, Libanon, Gruzija, Armenija, Rusija, Istočni Timor i osobito Filipini (katolici 84 %). Vjerski sukobi povremeno su vrlo oštri, što, nažalost, onemogućava dijalog i susrete kršćanstva i raznih vjerovanja.
S ponosom ističemo da je u Indiji dugo vremena djelovao hrvatski misionar, sluga Božji o. Ante Gabrić, isusovac, i našemu narodu vrlo bliska i draga blažena majka Terezija, Albanka. Po njima su Hrvati barem djelomično upoznali (pa i zavoljeli) veliku Aziju, njezine vjere i različitosti.
Molit ćemo Gospodara ljudskih srdaca da kršćanstvo uspije razgovarati s azijskim narodima, dakako i s brojnim vjerama prostrane Azije.
 


Povratak