Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Veljača 2018.-piše mons. Juraj Jerneić  

Objavljeno | 7.2.2018.

Da se oni koji imaju materijalnu, političku ili duhovnu moć mogu oduprijeti mamcima zavodljivosti korupcije.

Poštovani čitatelji!
Razmišljao sam kako vam približiti jedan od problema koji je vjernički raspoloženim moliteljima za veljaču 2018. godine Papa dao kao temu i potrebu u Apostolatu molitve. Potresi, poplave, požari, ratovi i druge pošasti danas su nam sve bliži, doznamo o njima gotovo istog trenutka. Posljedice se potresa poprave za nekoliko godina, voda se nakon poplave povuče, požari se ugase, nakon ratova potpisuju se primirja i konačno nastupi mir.
A što je s korupcijom, koja je prisutna u dobrom dijelu svijeta? Obavljeno je istraživanje u 62-ije zemlje svijeta. Izgleda da je, prema istraživanju, najljepše živjeti u Finskoj, a najteže u Brazilu. Hrvatska je na 16. mjestu.
1. mjesto: Brazil (90 % korumpiranih)
2. mjesto: Ukrajina (88 % korumpiranih)
3. mjesto: Nigerija (86 % korumpiranih)
4. mjesto: Tajland (86 % korumpiranih)
16. mjesto: Hrvatska (60 % korumpiranih)
23. mjesto: Srbija (48 % korumpiranih)
26. mjesto: Slovenija (40 % korumpiranih)
60. mjesto: Danska i Švedska (4 % korumpiranih)
62. mjesto: Finska (0 % korumpiranih)
Što je to korupcija? Uz taj pojam veže se i toliko puta korišten pojam – mito. U pripremi ovih nekoliko riječi poslušao sam pjesmu s Krapinskog festivala 2010. godine naslovljenu Remetinec, koju su otpjevali Drele i Vid Balog. Iz sljedećih stihova brzo ćete shvatiti što su to mito i korupcija:
Nesmeš sudcu gusku nesti kaj ti zrihta parnicu.
Niti doktoru odojka kaj te primi v bolnicu.
Kakti v školu učitelju nesmeš nesti puricu,
da bi zrihtal malom Joži z hrvatskog jedinicu.
Korupcija je zloupotreba prigode u kojoj se zbog osobne koristi traži ili nudi mito. Korupcija se pojavljuje u gotovo svim područjima života i najčešće su korumpirane osobe u različitim službama koje za svoj rad primaju plaću, a povrh toga traže određenu materijalnu korist na koju nemaju pravo.
Možda ćete se složiti sa mnom da je s vremenom postalo sasvim normalno da iz svoje darežljivosti na neka mjesta i nekim osobama ne idemo bez poklona. Da budemo načisto: darežljivost nije grijeh ni zločin, ali je to, izgleda, škola da se može tražiti i davati mito da se ostvare koristi koje u tajnosti nadilaze zakonske okvire.
U zemljama gdje se može podmititi policajca, učitelja, sudca, direktora, načelnika... apetiti rastu do te mjere da su mnogi osiromašili. Neki su na taj način završili školovanje, drugi dobili diplome, treći dobili građevnu dozvolu, četvrti... Kad je mitom i korupcijom zahvaćeno 60 % stanovništva, onda to postaje zlo protiv kojeg se treba htjeti i znati boriti. Ulaskom u EU mnoge smo stvari zakonski uredili, no praksa je ostala ista.
U jednoj zgodi Isus je rekao: „Ovaj se rod izgoni samo postom i molitvom.“ Smijem ustvrditi da je taj Isusov savjet potrebno upotrijebiti i u ovoj potrebi.
Veljača je najkraći mjesec, no nakon molitve u veljači, pokušajte sve mjesece i cijelu godinu izbjegavati podmićivanje. One koji ucjenjuju i traže mito treba prijaviti!
Treba razvijati svijest o štetnosti korupcije, treba znati odbaciti ponudu da sudjelujemo u korupciji i treba htjeti surađivati s tijelima kaznenog progona.
Pripremite se za ovu činjenicu: ako Hrvatska ima 4 171 000 stanovnika, a 60 % je u Hrvatskoj korumpiranih, onda je korupcijom zaraženo 2 502 600 osoba.
Ovih se dana puno govorilo o epidemiji ospica, koja bi se mogla iz Srbije proširiti u Hrvatsku, a o epidemiji korupcije se šuti. Stječe se dojam da oni koji odlučuju o tome što će se obznaniti od korupcije imaju veliku korist i zato šute. Papa je progovorio!
Slaba je utjeha da na svijetu ima 15 zemalja koje su gore od nas. Razmišljajmo da su od 62 ispitane zemlje 46 bolje od nas!
I mi možemo i moramo biti bolji. Dakle sklopljenih ruku na koljena!


Povratak