Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Veljača 2021.-piše o. Vatroslav Halambek, SJ  

Objavljeno | 5.2.2021.

Molimo se za žene žrtve nasilja da ih društvo zaštiti te da se njihove patnje ozbiljno shvaćaju i uvažavaju. 

Čim je Papa objavio ensikliku Fratelli tutti, javili su se neki koji su odmah uočili isključivost, jer se ne spominju žene, nego samo muškarci. Kao da se zaboravlja nesavršenost jezika i načina izražavanja. Primjerice, u Italiji postoji samo bratska ljubav, pa i među sestrama, a isto tako i tete u vrtiću ili u školi, kad se obraćaju svoj djeci, pa i samo djevojčicama, kažu ˝ajmo dečki˝ (ragazzi). Slično je i s izrazom čovjek, a u množini ljudi, da ne ulazimo u jezične finese, a govoriti nam je o finesama duha, kojemu bismo trebali dati prostora u sebi te pod njegovim reflektorima promatrati i vrednovati i sebe i sve žene i muškarce.
Spominjem finese i finoću duha i srca, a živimo u okruženju nebrojenih nasilja, koja se razlikuju i po nasilnicima i po njihovim žrtvama. Kadšto nam se čini da je i nasilje vrlo maštovito, kao što je maštovita i ljubav, ali uočavamo da je nasilje samo stalan stereotip kojim ne dopuštamo da bi tko bio ispred ili iznad mene s bilo kojeg vidika ili razloga. Nasilnik se smatra središtem svijeta i sve se ima njemu podložiti; on je vlasnik tuđih dobara, pa i tuđeg dostojanstva. Budući da ne vodi brigu o svojem dostojanstvu, još ga manje iskazuje drugima, od kojih očekuje barem nekakvo poklonstvo u širem smislu značenja te riječi. Ne dobije li željeno, onda ga nastoji priskrbiti ne birajući sredstva.
Svaka bi se državna zajednica trebala zauzimati za to da se štiti dostojanstvo svake osobe, i to ne samo riječima, izjavama, zakonima, nego i učinkovitim sredstvima prisile. No svima je odmah očito da svaka borba protiv nasilja počinje ispravnim odgojem u obitelji, u crkvi, u školi. Nitko nije izuzet od te odgovornosti. Međunarodne konvencije, poput one Istambulske, mogu korisiti pojedinim državama, ali i one promašuju svrhu ako se ne temelje na istinskom poimanju osobe, spola, dostojanstva osobe i njezine funkcije. Svaka protuprirodnost novo je nasilje nad osobom, kakvom se god modernošću kitila. Već samo propagiranje uživalačkih ljudskih poriva na spolnom području možemo smatrati nasiljem, a onda se čudimo kad se ono dogodi. A Papa nas poziva na ozbiljnost, a onda i na ozbiljnu zauzetost, pa i molitvenu.  


Povratak