Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Dan sv. Djetinjstva 2014.  

Svjesni svoje odgovornosti za misijsko poslanje naše Crkve naši su biskupi na proljetnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije od 11. do 13. svibnja 2005. godine u Zagrebu donijeli odluku da blagdan Bogojavljenja – Sv. Tri Kralja bude Dan Djela svetog Djetinjstva. Na taj blagdan svi prijatelji misija, a osobito djeca imat će prigodu molitvama i darovima pomoći Dječje misijsko djelo i tako se uključiti "u velebni zbor kojem pripadaju djeca cijeloga svijeta, koja svojom molitvom i oduševljenjem u konkretnim pothvatima, zajednički pjevaju Bogu svoj 'Evo me, Gospodine'." (bl. Ivan Pavao II., 14. lipnja 2003. u nagovoru djeci).

Afrički dječak Avani otkriva nam drugačiji Božić
Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pripremile su materijale misijskoj animaciji djece u župnoj zajednici. Materijali su namijenjeni za rad s djecom nižih razreda osnovne škole, a cilj nam je potaknuti u župama tijekom došašća pripremu djece za Dan svetog Djetinjstva, koji se slavi na Bogojavljenje, 6. siječnja. Na taj dan će svi prijatelji misija, a osobito djeca, imati prigodu molitvama i darovima pomoći dječje misijsko djelo i na taj se način uključiti u velebni zbor kojem pripadaju djeca cijeloga svijeta.
Brošura sadrži materijale za misijski život djece tijekom četiri tjedna došašća, priloge o misijskoj kutijici, pjevačima betlehemske zvijezde, prigodnu meditaciju i molitvu vjernika za Dan svetog Djetinjstva.
Prvi put kod nas će naši mali misionari u vrijeme došašća hodati prema Betlehemu u društvu dječaka koji se zove Avani, njihovog vršnjaka iz Kameruna. Iz tjedna u tjedan on će im pričati o svojim školskim danima, o svojoj obitelji, pričat će im kako kod njega u Kamerunu slave svetu misu i Božić. Na taj način djeca će moći napraviti usporedbu s njihovim iskustvom. ''S njima u društvu'' bit će i papa kojeg djeca vole – papa Ivan Pavao II. Predlaže im se i jedan zadatak (riješiti osmosmjerku, napisati pismo misionaru…).
 
Misijski molitvenik – molimo s djecom svijeta
Molitva nam otvara srce i obzore kako bismo susretali druge s ljubavlju, bez obzira u kojem dijelu svijeta žive. Misionari nas podsjećaju da je molitva temelj njihova misijskog poslanja te da njihovo djelovanje proistječe iz molitvenog odnosa s Bogom. Naše ljudsko prijateljstvo izgrađuje se zanimanjem za druge, susretanjem, prihvaćanjem, dijeljenjem… Ako u takvom prijateljstvu služim bližnjemu i Bogu mogu biti radosni svjedok Kristova evanđelja, mogu biti pravi misionar. Moleći svaki dan u tjednu s djecom cijelog svijeta postajemo mali misionari – donoseći Isusa vršnjacima u svojoj sredini i na svim kontinentima.
 
Misijska kutijica – solidarnost na djelu
Nacionalni misijski ured za Hrvatsku je uoči adventa ove godine izdao misijske kutijice (kasice) s novim oblikovanjem. Misijska kutijica izgleda kao kuća – dom. Okružena je djecom iz svih dijelova svijeta. Svima nam je to poziv da izgrađujemo Crkvu kao zajednički duhovni dom, u kojem uvijek ima mjesta za svaku osobu i u kojoj ima srca i razumijevanja za potrebe svakoga njezinog člana.

Materijale možete preuzeti ovdje:
Plakat
Brošura

 

Back