Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

70 godina misije ljubavi i milosrđa u Čileu  

Objavljeno | 19.12.2019.

Piše s. Fides Babić

Dragi dobročinitelji i prijatelji misija u domovini i u svijetu, želim s vama podijeliti radost povodom obilježavanja 100. obljetnice utemeljenja družbe i 70. obljetnice našega plodnoga misijskoga, milosrdnoga i odgojnog djelovanja u Čileu.

Redovnice Kćeri milosrđa TSR sv. Franje u subotu su 5. listopada 2019. svečano proslavile tu obljetnicu svetom misom, koju je u župnoj crkvi sv. Jakova apostola predslavio mjesni biskup mons. Juan Maria Agurto, u koncelebraciji sa sedam svećenika, u nazočnosti tridesetak časnih sestara naše i drugih družbi te brojnih vjernika s otoka Chiloé, među kojima je bilo i nekoliko hrvatskih iseljenika s otoka Brača.
 
Misijski duh i dolazak u Čile
 
Davne 1936. godine blažena Marija Propetog Petković poslala je prve sestre misionarke u Argentinu na poziv fra Leonarda Ruskovića, a 1940. godine došla ih je pohoditi i ostala s njima na južnoameričkom kontinentu i s velikim žarom radila na proširenju njegova kraljevstva, da bi se družba obogatila domaćim zvanjima. Nakon što su sestre došle u Paragvaj, počinje sanjati da dođe na obalu Tihog oceana, s drugu stranu Anda, i ondje osnuje jednu zajednicu. Protektor družbe fra Karlo Balić prigodom vizitacije našao se u Čileu i upoznao s biskupom Ancuda mons. Candidom Rada. On je tražio sestre za svoju biskupiju i ponudio im je kuću, kapelu i školu u gradu Castru. Nakon razgovora s fra Karlom i sestrama,  utemeljiteljica je odlučila prihvatiti taj poziv. Božja providnost dala je da je Majka otvorila zajednicu u Čileu. Jedna sestra je u kućni dnevnik zapisala da je dolazak sestara u Castro bio u 14 sati u nedjelju 20. veljače 1949. godine. Na trgu ispred župne crkve čekali su ih brojni vjernici, s biskupom i braćom franjevcima. Srdačno su ih pozdravili i zaželjeli im dobrodošlicu u njihov grad. Prve sestre u Čileu bile su s. M. Tarzicija Dimitrijević, s. M. Carmen Leguizamon, s. M. Estela i s. M. Celia Ferreira, koja još živi u Paragvaju i rado se sjeća svojih dana provedenih s blaženom utemeljiteljicom.
 
Apostolat sestara
 
Odmah po dolasku sestre su u svojoj kapeli s vjernicima i djecom započele redovito moliti Sv. krunicu te posjećivati obližnje kapelice i obitelji. Organizirale su susrete s djevojčicama i zanimale se ima li među njima onih koje bi im se željele pridružiti i postati redovnice. Do danas iz te biskupije imamo pet pokojnih sestara i pet živih, od kojih četiri djeluju u Čileu, a jedna u Peruu. Sestre su upisivale u našu školu učenike (200) iz siromašnih obitelji, kojih se broj svake godine povećavao sve do 1958. godine. Te godine izbio je velik požar, u kojem su kuća sestara i škola izgorjele. Iako su ostale bez svega, sestre su, na zamolbu župljana i roditelja, ostale u župi i kao podstanarke te do izgradnje nove kuće nastavile raditi u obnovljenoj zgradi, koja je postala dječji vrtić. Uza školu redovito su imale tečajeve krojenja, šivanja i domaćinstva za žene. Godine 1991. otvoren je učenički dom za 50 siromašnijih učenica s obližnjih otoka, koje nastavljaju svoju srednjoškolsku izobrazbu u Castru. Uz odgojne djelatnosti, sestre su aktivno sudjelovale u župnom pastoralu i raznim katoličkim udrugama, nastojeći u duhu karizme milosrđa biti blizu svima, osobito potrebitoj djeci, mladima, bolesnima i starijima.
 
Proslava obljetnice
 
Na svetkovinu Blagovijesti ove godine u župi smo najavile proslavu obljetnice i pozvale vjernike da mole za nas sestre da mognemo radosno nastaviti živjeti svoju karizmu milosrđa. Na kraju mjeseca rujna mjesna predstojnica s. M. Dolorosa Osorio i s. M. Adelina Franov sudjelovale su u emisiji na TV Castru i upoznale gledatelje s družbom, bl. Marijom Propetog Isusa i apostolatom sestara. U nedjelju 29. rujna ove godine s. M. Fides Babić u župnoj je crkvi priredila foto izložbu o dolasku sestara i njihovu odgojno-obrazovnom i pastoralnom djelovanju u zajednicama u Čileu.
Na svetkovinu sv. Franje, poslije sv. mise, zajedno s braćom franjevcima, a uz pomoć prijatelja družbe i župnih suradnika, sestre su priredile domjenak, na koji su bili pozvani svi prisutni vjernici. Na proslavu su stigle sestre iz svih zajednica u Čileu i provincijska predstojnica u Paragvaju s. M. Elsa Elcaras. Pozvale smo ju jer su brojne sestre iz Paragvaja i sestre iz Hrvatske bile prve kćeri milosrđa, koje su svojim životom i misijskim radom bile poticaj čileanskim djevojkama da stupe u družbu. Posebno nam je bilo drago što su došle i sestre salezijanke iz Puerto Montta. Njih smo pozvale u znak zahvalnosti jer su njihove sestre primile blaženu utemeljiteljicu i sestre u Santiagu i Puerto Monttu.
Proslava obljetnice bila je 5. rujna u župnoj crkvi, u kojoj je ispred oltara bila čileanska i hrvatska zastava. Svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predslavio je mjesni biskup mons. Juan Maria Agurto, sa svećenicima iz biskupije. U svečanoj procesiji, uza skladno pjevanje zbora, s  ministrantima i svećenicima u crkvu su ušle naše sestre, koje su vjernici oduševljeno pozdravili velikim pljeskom. Na početku slavlja biskup Agurto pozdravio je sestre kćeri milosrđa, čestitao im obljetnicu, zahvalio na pozivu i djelima ljubavi i milosrđa kojima su obogatili njegovu biskupiju. Misna čitanja čitale su s. Dorotea Marchant i s. Zlata Vrbić, a psalam je uz gitaru pjevala gospođa Marlene, iz Paragvaja.
Biskup Agurto u propovijedi je istaknuo da je oduševljen vjerom utemeljiteljice bl. Marije Petković, koja je iz daleke Hrvatske došla u ovaj grad, gotovo na kraj svijeta, da bi zajedno sa svojim sestrama svjedočila Božje milosrđe, pomažući siromašnoj djeci i potrebitima. Bila je žena velike vjere. Svojim životom dala nam je primjer kako kršćanin koji stavi svoje pouzdanje u Boga čini čudesna djela, nastavio je biskup. Brojni su duhovni i materijalni plodovi koji su urodili pustolovinom koju je započela u Castru i Čileu. Radi se o „pustolovini poslušnosti“ majke Marije njezinu dijecezanskom biskupu u Dubrovniku, i zato je družba Kćeri milosrđa plodonosna. Stoga danas s radošću započinjemo proslavu stote obljetnice utemeljenja i pastoralnoga i misijskog služenja Crkvi. Sve je to bilo moguće s vjerom i pouzdanjem u Nebeskog Oca. Majka Marija sestrama je stalno ponavljala: „Naša družba jedna je velika knjiga Božje providnosti.“
Biskup nas je potaknuo da zamolimo Gospodina da nam pomogne staviti svoje pouzdanje u njega, da se trudimo biti vjerne i ponizne službenice te služimo Bogu i braći s ljubavlju, jer sve što jesmo, primili smo besplatno, pa zato trebamo i besplatno dati. Bog će tada biti naša nagrada, a mi ćemo iskreno moći reći: „Sluge smo beskorisne, učinismo ono što smo bili dužni učiniti.“
Poslije propovijedi s. M. Rosa Sierra pročitala je okružno pismo vrhovne poglavarice o posebnoj milosti u ovoj jubilarnoj godini. Po završetku pričesti svećenik je pročitao dekret o potpunom oprostu. Nakon čitanja pisma biskup je zamolio s. M. Fides Babić da  donese relikviju bl. Marije Propetog Isusa Petković i da ju stavi na oltar. Vjeroučenici iz filijale Pip Pid otplesali su dva njihova plesa, a potom je svečanim blagoslovom završeno misno slavlje. Prijatelji družbe svakoj su sestri uručili crvenu ružu u znak zahvalnosti za sve što čine i što su učinile za njih i njihov grad.
Tijekom ove godine nastojat ćemo većim apostolskim žarom živjeti karizmu milosrđa, a vas, dragi čitatelji, potičemo da nas pratite svojom molitvom.
 
Srdačno vas pozdravljaju kćeri milosrđa iz Čilea


Povratak