Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Bolivija–Da se riječ Božja širi  

Objavljeno | 1.12.2017.

Piše fra Ivica Vrbić, OFM Cap.
 
U prigodi Misijske nedjelje, 22. listopada 2017., vjernici misije Minero, Santa Cruz de la Sierra, Bolivija, i naša kapucinska zajednica euharistijskim slavljem zahvalili su Bogu za sve vjernike koji podupiru misije i misionare, za sve dobročinitelje Akcije „MIVA“ u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, za dar našega novoga misijskog vozila te za djelatnike Papinskih misijskih djela u RH i u BiH, koji su realizirali nabavu našega novog vozila. Nakon misnog slavlja vozilo je, uz prigodan kulturni program, svečano blagoslovio provincijski ministar peruanske kapucinske provincije fra Gonzalo Cateriano.

Prema ovdašnjim običajima, vozilo je tijekom blagoslova bilo okićeno tradicionalnim rukotvorinama te, što je tipično za Boliviju, ukrasima u raznim bojama. Misijsko vozilo obilježili smo i prigodnim naljepnicama. Mladi iz Župe izveli su i dva prigodna plesa.

Bolivija-Da-se-Rijec-Bozja-siri-03.jpg

U župi Minero djelujem zajedno s još dva svećenika i jednim časnim bratom. U Župi živi oko 50 000 ljudi, a pastoralno skrbimo za 25 filijala, od kojih je najbliža udaljena 8 km, a najudaljenija oko 80 km. Gotovo do svih filijala dolazi se po makadamskim cestama ili zemljanim putovima, koji su nakon kiše prvih nekoliko dana neprohodni, a kasnije jedva prohodni. Do osam filijala dolazimo tako da pri niskom vodostaju vozilom prijeđemo rijeku, dok pri višem vodostaju moramo ići preko mosta puno daljim, obilaznim putem. Nas četvorica misionara za pastoralni rad imali smo dosada na raspolaganju dva prijevozna sredstva: kamionet i stari džip. Raznovrsnost obveza u našoj župi primoravala nas je da koristimo oba vozila, premda je džip tehnički neispravan i nesiguran, a kamionet neprikladan za surovost terena. Više puta, vraćajući se po noći u džipu s filijala, pomislio bih u sebi da se više isplati život jedne osobe nego nastavak korištenja neispravna vozila, jer je stanje u prometu vrlo loše zbog prometovanja neispravnih i neosvijetljenih vozila te loših cesta.

Bolivija-Da-se-Rijec-Bozja-siri-04.jpg
 
Na neprohodnim putovima
Jedan događaj koji se zbio na Cvjetnicu ove godine jasno govori kolika je bila potreba novoga terenskog vozila za našu misiju. Premda je prethodnih dana kišilo, uspio sam taj dan obići četiri filijale i slaviti sv. mise muke Gospodnje. Bližila se večer i počelo je kišiti, a ja sam bio na putu prema petoj filijali, gdje sam trebao prenoćiti. Vozač bolničkog vozila s kojim sam se mimoišao rekao mi je da je on s puno jačim vozilom jedva prošao, tako da za mene nema nikakve šanse da se probijem dalje. Ja sam znao da moram nastaviti, jer sutradan bi put postao potpuno neprohodan i bio bi upitan nastavak velikotjednih slavlja. Pred jamom koja je presjekla cijeli put mogao sam se samo okrenuti, ali ne i priznati poraz. Gospodin mi je, vjerojatno zbog moje upornosti, poslao niotkuda jednog čovjeka koji mi je pokazao kuda bih mogao zaobilazno proći. Prešavši i tu preprjeku, vratio sam se iz polja na blatnjavi put, na kojem sam se klizao kao na ledu. Sljedeća preprjeka preda mnom bila je duža blatna kaljuža, gdje sam morao bosim nogama ispitati dubinu blata da bih znao kuda proći vozilom. Iako je u početku išlo dobro, ubrzo me blato zanijelo i našao sam se u dubokim blatnim kolotrazima, iz kojih se nisam mogao izvući. Selo je još bilo daleko, padala je kiša i noć se već bila spustila. Bio sam i bez mobilnog signala i bez prednjeg vitla sa sajlom za izvlačenje. U toj situaciji sam živom vjerom rekao Isusu da gura kamionet, jer inače ćemo usred ničega provesti noć i on i ja. I pogurao je. Više puta sam zazivao Gospodina da me izvlači iz blata, kako god on to znao i umio, a kao odgovor negdje u podsvijesti čuo bih Isusa kako i meni odgovara kao što je odgovorio napasniku u pustinju: „Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!“ S novim terencem više nećemo morati Isusa iskušavati da gura naše vozilo. Euharistijska slavlja moći ćemo organizirati i ondje gdje je to u kišnom dijelu godine bilo nemoguće. Samo jedan od mnogih primjera može biti Filijala San Marcos, u koju se u vrijeme kišne sezone nismo uspjeli probiti više od dva mjeseca.

Bolivija-Da-se-Rijec-Bozja-siri-01.jpg
 
Prijevozna sredstva u pastoralu i pomaganju potrebitima
Misijsko poslanje iz Matejeva evanđelja: „Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!“ (Mt 10, 8) neminovno se veže i uz naša prijevozna sredstva. Posjesti u vozilo bolesnike koje nađemo obilazeći filijale i odvesti ih u bolnicu (jer ako nemaju novca, državna ambulanta ih neće voziti), obići s liječnicima volonterima najudaljenije bolesnike, donijeti živežne namjernice potrebitima, probiti se i do najzabačenijih i slaviti svete sakramente; zapravo, biti spreman u svako doba dana i noći pomoći potrebitima, a da pritom ne ugrozimo ni vlastite živote, ni živote onih koji su s nama, od danas nam je moguće.
Novo vozilo za našu misiju nabavljeno je skupljanjem sredstava u Akciji „MIVA“. Iskrenu i veliku zahvalu upućujemo svim dobročiniteljima, svakomu tko je izdvojio i najmanji iznos za taj projekt. Hvala Papinskim misijskim djelima u RH i BiH, župnicima i animatorima Akcije „MIVA“, svim vjernicima koji su odvojili od sebe dar za misije… Na poseban način želim reći hvala onima koji nemaju svoje vlastito vozilo, a darovali su svoje priloge za misijsko vozilo koje će poslužiti da se riječ Božja širi.
Neka vam Gospodin bude nagrada u svemu, a naša svakodnevna molitva pratit će sve vas, naše drage dobročinitelje i prijatelje misija.
 


Povratak