Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Brazil–Ne sudimo, nego pomažemo  

Objavljeno | 3.5.2017.

Piše s. M. Vendelina Kvesić
 
Dragi čitatelji Radosne vijesti i dragi prijatelji misija!
Što je jedna kapljica kiše u velikom oceanu? Eto, to su karmelićanke Božanskog Srca Isusova u Brazilu. Naime Brazil je prostrana zemlja, s 8 515 767 km kvadratnih i s oko 206 milijuna stanovnika, ubrajajući, dakako, urođenike Indijance, kojih je oko 800 000. Brazil je razdijeljen na 26 republika i jednu saveznu jedinicu, u kojoj se nalazi glavni grad Brasilia i gotovo sva veleposlanstva svjetskih zemalja. U skladu s veličinom i brojnim stanovništvom, veliki su i brojni problemi i izazovi.

Narod je u sebi dobar i gostoljubiv; to je isto narod patnički s teškom i mučnom poviješću. Brazilci imaju velik broj velikana i osoba koje su umrle na glasu svetosti, ali su zbog potlačenosti uglavnom slavili „uvozne“ svetce. S novim tisućljećem gradi se nova povijest. Biskupi se (a Brazil ima 425 biskupa) trude na planu biskupskih konferencija suočiti se s problemima koji zapljuskuju brazilsku naciju, a osobito kršćanski puk. Konkretno velika korupcija u vladajućoj klasi, velika moralna sloboda ili raspojasanost, što se propagira putem sredstava komunikacije, a k tomu droga i kriminal.
 
Laici misionari
 
Velik je izazov kako podići moralna načela i odgojiti zdrave savjesti. Biskupi se zalažu da se ubrzaju procesi velikana vlastite nacije, da bi brazilski velikani zasjali na horizontu svjedočanstva za svoje zemljake. Također ulažu sve što mogu u evangelizaciju, prema pozivu svetog oca Franje. U župama postoje laici misionari (izabrani između vjernika), koji u određeno vrijeme pristupaju pastoralnomu radu. Oni se razdijele po tri ili četiri u grupe te svaka grupa uzme jednu ulicu i idu od kuće do kuće. Blagoslivljaju kuću i obitelji, mole s obitelji, razgovaraju o njezinim problemima i teškoćama, pozivajući one „zaspale“ vjernike da se vrate k vjeri koju su primili po svetom krštenju. Kucaju na svaku kuću. Ako tko ne će otvoriti, proslijedi se dalje. Te su misije blagoslov za buđenje kršćana i velika milost za mnoge. Mi redovnice uključujemo se u taj rad jer to je zapravo naša redovnička karizma. Laici se otimaju s kojom grupom će ići redovnica i obitelji isto imaju veliko povjerenje u nas.
Ovdje su laici veoma angažirani u aktivnostima župe. Svaki katolik na neki način želi pridonijeti liturgiji: čitanje, pjevanje, dijeljenje sv. pričesti, nošenje sv. pričesti bolesnicima itd. Postoje razni oblici pastorala: zdravlje, neishranjena djeca, zvanja, mladi, pjevanje, kateheza, organiziranje župnih slavlja – svi hoće nešto raditi. I to je jedna lijepa odrednica Brazilaca.
 
Pastoralno djelovanje karmelićanki
 
Brazil-Ne-sudimo-nego-pomazemo-01.jpgMi karmelićanke nalazimo se u pet gradova. Uvijek smo uključene u pastoral župe u skladu s potrebama. Osim toga posjećujemo bolesne i nemoćne u kućama i bolnicama. Brinemo se za obitelji s brojnom djecom koje žive u bijedi. Pomažemo siromahe koji žive na ulici oko nas – hranom, odjećom i dobrom riječju. To su uglavnom alkoholičari i narkomani. Pružamo im mogućnost smještaja u središta za rehabilitaciju kada pristanu na to. Ako oni ne žele ostaviti se poroka, nitko im ne može pomoći. To je velik i izazovan problem u Brazilu. Droga je velika pošast i tko padne u nju, vrlo teško se oslobađa. Ovdje samo Božje milosrđe može djelovati u dušama iznad svih ljudskih očekivanja. Zato trebamo puno moliti, kako sam Isus kaže, „samo postom i molitvom“ može se istjerati to zlo. Toliki su na ulici, osobito u velikim gradovima. A najveća je bol za nas kada ima mladih djevojaka koje su pale u to zlo. A onda to vuče i druge probleme za sobom.
Ovdje smo ne da sudimo, već da pomognemo. Gledajući lik blažene majke Terezije, koja je toliko željela doći u Brazil da moli i da se žrtvuje za taj narod, mi karmelićanke, iako smo kaplja u oceanu tolikih problema, s pouzdanjem u Božansko Srce Isusovo pružamo ruku našoj nemoćnoj braći i sestrama. Neka naša Gospa Aparesida (čiji se jubilej 300 godina slavi ove godine u Brazilu otkad je izvađen iz rijeke njezin lik), zaštitnica Brazila, bude milostiva Majka svim nemoćnima i napuštenima, svima koji potrebuju njezino majčinsko okrilje. Uskrsnuli je Krist nada naša.
Želimo svima sretan i blagoslovljen Uskrs! Srdačan pozdrav iz Brazila.
 


Povratak