Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Brazil–Tjedan zvanja u župnoj zajednici  

Objavljeno | 9.9.2015.

Dragi prijatelji misija, mir i dobro!
Blažena je Gospa posrednica, voditeljica i zaštitnica naših zvanja. Prigodom svetkovine Velike Gospe u našoj smo župi zahvaljivali za redovnička zvanja i za različite pozive u Crkvi. Naime, u mjesecu kolovozu posebno razmišljamo i molimo za pozive u Crkvi, da bismo si dublje posvijestili naše zvanje i autentičnije ga živjeli. Svaki je tjedan bio posvećen jednomu zvanju u Crkvi, a teme i animacijske prijedloge dobili smo od koordinacije za zvanja. Osobito je bio velik odaziv u tjednu posvećenu obitelji, a na susretima i predavanjima govorilo se o mnogim temema iz obiteljskog i općenito kršćanskog života. Svi poticaji produbljivani su i učvršćivani na molitvenim okupljanima i liturgijskim slavljima. Većina obitelji koje su dolazile angažirane su u župnoj zajednici i daju snažno svjedočanstvo svoje vjere u društvenom životu te se zauzimaju za napredak i kršćansko obilježje u našem mjestu.
Suradnja s laicima u pastoralu
Brazil-Tjedan-zvanja-05.JPGMnogi naši laici angažirani su u pastoralu i socijalnim aktivnostima. Kao primjer navodim jednog odvjetnika, koji je redovito aktivan u župi i većinu osoba s malim prihodima brani besplatno. Na moje pitanje kako to uspijeva odgovorio mi je: “Sestro, budući da imam, materijalno gledajući, više od drugih, ne mogu zahtijevati da mi plate oni koji imaju tako malo i jedva pokrivaju osobne i obiteljske troškove života.”
Laici u župi su vrlo raspoloživi kad se treba uključiti u župne aktivnosti. Svećenik na njih može računati. U našoj župi ima više od 30 bazičnih zajednica, tako da je župnik često zauzet pohodima u te zajednice prigodom služenja svetih misa i dijeljenja sakramenata, pa mu to otežava odgovoriti na druge pastoralne potrebe. Zato duhovni život po selima praktično vode laici. Mi redovnice surađujemo s laicima, pomažemo im i osobito smo uključene u rad sa zajednicama mladih, zatim u pastoral zvanja, vođenje biblijskih zajednica, a sudjelujemo i u devetnicama mnogih zajednica. Katolici ovdje u Brazilu veoma vole devetnice, jer je to prikladno vrijeme i način kad se zajednica okuplja, organizira, planira i predanije okuplja na molitvu. U dogovoru sa župnikom, osobito se tijekom devet večeri promišlja o dokumenatima Sv. Oca.
Nažalost, u posljednjem vremenu otežano je sudjelovanje ljudi navečer, pogotovo u udaljenijim selima, jer se sve češće događaju pljačke. Zamaskirani lopovi ulaze u kuće i odnesu sve što nađu, a često na cesti zaustavljaju automobile i motocikle. Tako stalno postoji rizik izići navečer iz kuće. Budući da je u zemlji vrlo prisutna korupcija, to negativno djeluje na mlade, koji su često nezaposleni. Videći da korupcija funkcionira, i kod mladih popušta disciplina te se upuštaju u drogiranje i trgovanje drogom, a to uzrokuje razbojstva, umiranje i ubijanje. Najčešće su pokretači korupcije i širenja droge skriveni među nama i podruguju nam se.
 
Projekt “Despertar”
Brazil-Tjedan-zvanja-02.JPGHvala svim darovateljima koji nas podupiru molitvom i materijalnom pomoći po Papinskim misijskim djelima. Zahvaljujući vašoj pomoći, pokrenuli smo među mladima napredak po projektu “Despertar” (“Probuditi”). U tom projektu imamo četrdesetak adolescenata od 14 do 16 godina kojima pomažemo u stjecanju znanja i prakse, da bi se mogli zaposliti kao pomoćnici u različitim uredima. Potičemo ih da uvide i iskoriste mogućnost napredovanja, da postanu svjesni kako je važno izgrađivati se i postati odgovorna i stručna osoba te pridonositi društvu u kojem žive. Taj projekt je velika pomoć za one koji završe osmoljetku a nemaju mogućnosti za nastavak školovanja. Naime, u tom razdoblju izloženi su zamamnosti droge i drugih ovisnosti. Kad im se ponude pozitivni sadržaji, lakše nađu pravi put i uviđaju smisao i stječu volju za daljnje obrazovanje. U programu nauče kako planirati i upravljati novcem, kako se disciplinirati, postaviti granice sebi i prema drugima. Eto, s Božjom i vašom pomoću možemo bar malo pridonijeti da mladi imaju osmislen život i da ga uspijevaju živjeti u dostojanstvu.
Prema mogućnostima, u našoj kući dajemo instrukcije djeci koja imaju poteskoća u razumijevanju školskog gradiva. Njihovi roditelji ili rade ili nisu u mogućnosti pratiti ih u učenju. Ako se sa slabijim učenicima dodatno ne radi, zaostaju i ne mogu svladati gradivo koje se traži u sljedećim stupnjevima obrazovanja. Premda tako radimo s manjim brojem djece, iskustvo nam pokazuje da je to važan čimbenik motivacije za nastavak školovanja.
Dragi prijatelji misija, lijepo je znati i osjetiti da nas pratite i da vaše molitve, žrtve i prinosi dopiru do nas. Povezani smo po Duhu, koji vas nadahnjuje za svako dobro. Bog vas i dalje vodio i prosvjetljivao. Ostanimo povezani u njemu. Srdačan pozdrav!
 
S. Beatrica Krstačić, sestra Sv. križa
 


Povratak