Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Brazil - Izići iz sebe ususret drugomu  

Objavljeno | 22.12.2019.

Piše o. Milan Knezović
 
Vrijeme došašća uvijek nas iznova ispunja radosnom nadom u konačni susret s Bogom. U prve dvije nedjelje adventskog vremena evanđelje usmjerava naša srca na iščekivanje drugog Kristova dolaska, koji će privesti u slavu Božjeg zajedništva našu putujuću Crkvu. 

Za taj konačni susret s Bogom ljubavi i dobrote pripremamo se korak po korak, oslobađajući se od svega što nas sprječava da ljubimo sebedarno i velikodušno, baš onako kako smo ljubljeni od Boga. Naša priprava za vječno zajedništvo u Božjoj ljubavi iziskuje od nas da naš vjernički hod bude označen življenjem iskrene ljubavi prema bližnjima; iziskuje od nas neprestano vježbanje u sebedarju, u malim koracima naše svagdašnjice. Naš kratki život, koji nam Bog daje kao dar, jedinstvena je prigoda da ponizno, s radosnim i zahvalnim srcem, živimo i činimo djela ljubavi, slijedeći stope Kristove. Naš vjernički hod veliko je vježbanje i priprava za vječni život u ljubavi Božjoj. Ne možemo živjeti svoju vjeru skrštenih ruku, kao jedno veliko pasivno čekanje kraja. Božja dinamika ljubavi vodi nas uvijek izvan nas samih, ususret drugomu, vodi nas u misiju ljubavi.
U mjesecu listopadu Crkva je, na poziv pape Franje, živjela Izvanredni misijski mjesec i ovdje kod nas u Brazilu. Naša župa Gospe od Bezgrešnog Začeća, u kojoj sam župnik od lipnja ove godine, radosno se odazvala na poziv svetog oca. Zajedno s krizmanicima, prvopričesnicima, katehistima i drugim pastoralnim djelatnicima živjeli smo intenzivno ovaj misijski mjesec, posjećujući lokalnu bolnicu, zatvor i prihvatilište za ljude bez doma. U subotu 5. listopada, zajedno s krizmanicima i prvopričesnicima, pjevajući smo prošli sve ulice u središnjem dijelu našeg grada Game, gdje se nalazi naša župa, blagoslivljajući kuće i dajući zagrljaj mira svima. Tijekom cijelog mjeseca listopada svaku večer smo posjećivali jednu ili dvije obitelji, čitali s njima evanđelje dana, meditirali zajedno riječ Božju, pjevali, molili Oče naš i Zdravo Marijo te im blagoslovili kuću. Susreli smo se s toliko životnih priča, s toliko ljudskih srdaca žednih blizine, potrebe da ih tko čuje, potrebe da s kime podijele radosti i križeve života. Posjet bolnici započeli smo svetom misom i blagoslovom vreće ispunjene ružinim laticama te smo ih pjevajući, uz pratnju gitare, odnijeli na sve odjele bolnice, od ortopedije do hitne pomoći, svim bolesnicima i medicinskomu osoblju, kao znak Božje ljubavi i blizine, na spomen sv. Male Terezije, suzaštitnice misija. 10. listopada slavili smo sv. misu u ženskom zatvoru, gdje se nalazi oko 850 zatvorenica. Na nedjelje 13. i 20. listopada išli smo posjetiti naše dvije ruralne župne zajednice, sv. Arnolda Janssena i Gospe Fatimske.
I ovo misijsko iskustvo bila je velika radost za one koji su nas primili u svoje kuće i u svoje živote, a u isto vrijeme obilježilo je srca svih koji su se odazvali da budu misionari. Svaki put kada za ljubav Božju iziđemo iz sebe ususret drugomu, sam Bog nam dolazi u pohod. 19. listopada, u subotu uoči Svjetskog dana misija, imali smo misijsko bdjenje u župi, od 20.30 do 23 sata, gdje smo uza uskrsnu svijeću i blagoslov vode obnovili svoja krsna obećanja. Puno misionara koji su sudjelovali u posjetima podijelilo je svoja iskustva doživljena u ta tri tjedna. Podijelili su radost i zahvalnost što su prvi put u životu župe mogli iskusiti ljepotu, blagoslov i radost da od vrata do vrata donose Božju riječ, pjevaju i slušaju druge te budu drugima radosna vijest evanđelja. Neki članovi obitelji koje smo posjetili toliko su bili dirnuti da su nam se priključili u sljedećim posjetima.
To misijsko iskustvo u župi dalo je još jedan vrijedan duhovni plod: osnovali smo ekipu za misijsku animaciju, koja s nestrpljenjem iščekuje početak božićne devetnice, da bi nastavila ondje gdje smo mi stali. Misija življena u listopadu u našoj župi ostavila je želju u srcima svih: „Hoćemo još!“
Neka vam svima ovo vrijeme došašća bude plodonosno i blagoslovljeno u radosnu i aktivnu iščekivanju Božje ljubavi i neka vam rođenje Isusovo donese nebeski mir!


Povratak