Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Brazil - Misije u Zelenoj dolini  

Objavljeno | 10.4.2020.

Piše s. M. Vendelina Kvesić

Dragi čitatelji Radosne vijesti!
Iako smo već dobrano u 2020. godini, ipak bih se još jednom osvrnula na mjesec listopad 2019. godine.
Svima nam je poznat poziv našeg pape Franje za taj značajni mjesec u svetoj Crkvi: „Učinite mjesec listopad mjesecom izvanrednih misija.“ U našoj nadbiskupiji u Florianopolisu (Santa Katarina – Brazil), poziv Svetog Oca imao je velik odjek. Sve župe trudile su se pozvati vjernike dobre volje da se sa svom ozbiljnošću pripreme za misijski pohod obiteljima.

Naša Župa Dobrog Isusa iz Nazareta, kojoj pripada i naša redovnička zajednica, poduzela je korake da se misionari priprave i upute u naselje Zelena dolina. To naselje broji oko 30 000 stanovnika, dok cijela župa broji oko 70 000. Većina stanovnika Zelene doline stanuje u zatvorenim kondominijima. Ostali stanuju izvan zidina kondominija u obiteljskim kućama, koje su sagrađene jedna uz drugu po projektu općine.
Da bi se ušlo u kondominij, treba imati vezu nekog poznanika, inače bi posjet mogao biti opasan. Smije se ući samo u obitelji koje su se prethodno prijavile i žele da ih misionari posjete. Sreća je što ima katoličkih obitelji koje stanuju unutar kondominija. Te su obitelji dragocjena veza i na njima počiva evanđeoski poziv da „traže izgubljene ovce doma Izraelova“.
Imala sam sreću da sam bila aktivna dionica tih misija. Župnik nas je okupio na formaciju tri puta u mjesecu rujnu, da nas pripravi za taj čin tako važan u našoj svetoj Crkvi. I krenuli smo, s jednostavnom torbom od platna na ramenu, Biblijom, blagoslovljenom vodom i prospektom s rasporedom svetih misa i slavlja na području župe.
Nas petnaestak dovezle smo se do malog trga unutar naselja Zelena dolina. Dvije po dvije razdijelile smo se po ulicama naselja. Budući da kuće nemaju ulazno električno zvonce, moramo pljeskati rukama dok netko ne otvori ili se pojavi na prozoru. Ako je osoba otvorena i dođe do uličnih vrata, slijedi predstavljanje: „Mi smo misionari Katoličke crkve. Želite li da uđemo da se pomolimo i blagoslovimo vaš stan?“ Ako je osoba katolik, pozove misionare u kuću. Onda zajedno poslušamo evanđelje, rastumačimo ga i dadnemo mogućnost da svi prisutni podijele svoja zapažanja i dojmove o Božjoj riječi. Mnogi od njih u tim trenucima plaču. Potom slijedi blagoslov uz molitvu Oče naš.
Ako obitelj ima djece ili bolesnika, podijeli im se posebni blagoslov. Zatim ih pitamo jesu li vjenčani, jesu li djeca krštena, idu li na vjeronauk itd. Potakne ih se da sudjeluju u crkvenim aktivnostima u najbližoj filijali župe. Mnogi od njih ponovno nastave put Crkve.
Iako Brazilci slove kao vrlo gostoljubivi ljudi, ipak nam mnogi u Zelenoj dolini nisu otvorili vrata. Neki su nas čak i izričito odbili! Neki drugi su nam rekli da više nisu katolici nego evangelici. Drugi su se opet ispričavali da moraju izići da nešto kupe na tržnici, treći da moraju čistiti stan itd. Evanđeoska prispodoba o pozivu na gozbu veoma je opipljiva.
Budući da su to nova naselja, susreli smo se uglavnom s mladim obiteljima. Materijalizam je zaslijepio i obuhvatio osobe toliko da im je Bog na ljestvici vrednota gotovo na zadnjem mjestu. Žalosno, ali je tako!
Zelena dolina nema crkve ni kapele, jer u kondominiju zakon ne dopušta gradnju liturgijskog  prostora. Od prošlog listopada služi se nedjeljna sv. misa na otvorenom prostoru izvan zidina kondominija. Ondje se okupljaju vjernici kako iz kondominija tako i oni koji stanuju izvan zidina. Zasad se okupi oko 50 osoba. No što je taj broj prema broju stanovnika? Ali mi ne zaboravljamo da je to „zelena dolina“ (a nada ne umire) i već se govori o gradnji crkve izvan zidina kondominija.
Evo, dragi čitatelji Radosne vijesti, to su „moderne džungle“, koje nas trebaju i pred kojima ne možemo biti ravnodušni. Pravo je rekao papa Franjo: „Izlazite iz sakristija i idite navješćivati Božju riječ.“
Preporučujemo u vaše molitve ovo malo gorušičino sjeme i sve duhovne potrebe Crkve u Južnoj Americi.
Bog vas sve blagoslovio! Pozdrav, uz molitve.


Povratak