Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Brazil - Prvo crkveno zvono u Vili Principal  

Objavljeno | 8.2.2019.

Piše o. Milan Knezović

Pišem ovaj tekst u božićnoj osmini, na svetkovinu Nevine Dječice. Božićno vrijeme ovdje u Brazilu, s 42 Celzijeva stupnja, vrijeme je ljetnih praznika i godišnjih odmora. No bez obzira na klimatske prilike, kao katolike, Božić nas uvijek ispunja radošću i zahvalnošću za neizmjernu Božju ljubav, koja donosi mir i spasenje svemu svijetu, ljubav koja ostaje ustrajna do smrti na križu i koja nam u pashalnom otajstvu objavljuje svoju puninu i snagu. Okolnosti Isusova rođenja podsjećaju nas da njegov hod prema uskrsu započinje već u otajstvu utjelovljenja: Isus je rođen kao migrant. Iako je Josip bio iz Betlehema i imao je mnogo rodbine u tome malenom gradiću, nitko ih nije primio. Marija porađa Spasitelja Svijeta sama, u štali, i polaže ga u jaslice. Božja ljubav u svojem pohodu samoobjave ljudima od samog početka nailazi na preprjeke i odbacivanja od onih koji su odlučili ostati zatvorena srca.
Smrt đakona Stjepana prvomučenika i Nevine dječice, što svetkujemo u ovo božićno vrijeme, podsjećaju nas na okrutne i tragične posljedice zatvorenosti ljudskog srca za Božju ljubav. No ono što nam daje snagu i radost kao učenicima Isusovim, unatoč svoj nedosljednosti i fragmentiranosti naše ljudske naravi, radosna je vijest evanđelja, po kojoj milost savladava grijeh, po kojoj ljubav pobjeđuje mržnju, a dobrota, koja prašta, savladava zlo.
 

U navještaju radosne vijesti Bog nas uvelike iznenađuje. Odabire malene i neznatne, da s njima iznova piše povijest spasenja: siromašna djevojka Marija iz nepoznata grada Nazareta svojim pristankom postaje majka Spasitelja Svijeta. Prvi primatelji radosne vijesti bili su pastiri – predstavnici najnižega društvenog sloja u Isusovo vrijeme. Bog tako stavlja posljednje u prvi plan i objavljuje nam sveobuhvatnu misiju svoje ljubavi, iz koje nitko nije isključen. Upravo te evanđeoske vrjednote bratske ravnopravne ljubavi, uključivosti, solidarnosti, milosrđa, praštanja i nade znak su Kristove prisutnosti među nama i  otvorenosti našeg srca Božjemu kraljevstvu.
Velika mi je čast podijeliti s vama radost naše zajednice Gospe Fatimske. Kapela Gospe Fatimske jedna je od 30 crkava koje sačinjavaju našu Župu svetog Sebastijana, koja iduće godine slavi 180 godina od gradnje prve župne crkve i 90 godina prisutnosti nas misionara verbita. Sadašnja crkva sagrađena je prije 40 godina. Budući da je bila veoma trošna, tijekom 2018. godine renovirali smo ju, pa smo, uz kompletnu promjenu krova, stavili i novi pod, stavili polukružne prozore, obnovili sakristiju i kapelu s Presvetim. Sagradili smo i mali zvonik i sa strane špilju, kamo ćemo staviti kip Gospe Fatimske. Donacijom Papinskih misijskih djela iz Republike Hrvatske stavili smo i zvono na novosagrađenom zvoniku. Na drugu nedjelju adventa, prvi put u 40 godina, prvo crkveno zvono zazvonilo je u zaseoku Vili Principal, najzabačenijoj filijalnoj zajednici naše župe.
Vaše molitve i ljubav prema misijama, ljubav prema braći i sestrama koji se nalaze na marginama ljudskog srca i društva znak su prisutnosti Kristove sebedarne ljubavi među nama. Veliko vam hvala na svim molitvama i na svakom dobročinstvu upućenim nama misionarima.
U ime svih župljana zahvaljujem od srca svima vama, drage sestre i draga braćo, koji kao suradnici misija pomažete Papinska misijska djela u domovini i u svijetu. Neka svemogući Bog blagoslovi sve vas i neka vas obdari svim nebeskim darovima. Blagoslovljen Božić i sretna nova 2019. godina!
 
 


Povratak