Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Burundi–Ljubav za patnički narod  

Objavljeno | 3.12.2014.

Dragi prijatelji misija i čitatelji Radosne vijesti!
Budući da mi se pruža prigoda da vam se javim, bit ću slobodna progovoriti opet o životu i radu naše pokojne misionarke s. Lukrecije Mamić, povodom treće godišnjice njezine mučeničke smrti.

Duhovni sin službenica milosrđa
Susrećući osobe u čijim je životima ostavila dubok trag, odlučila sam prenijeti kratko svjedočenje vlč. Deogratiasa Ndwaperezide, domaćeg sina Župe Kiremba, gdje je s. Lukrecija djelovala i gdje se i ja sada nalazim. Iz kontakta s njim saznajem da je s. Lukrecija imala veliku ulogu u njegovu životu, kao duhovna i materijalna potpora. Bio je bogoslov kad su službenice milosrđa došle u Kirembu. On svjedoči: "Gotovo svaki bogoslov ima poznanstvo i potporu u kojoj redovničkoj zajednici. Mene su tako u bogosloviji počeli zadirkivati: 'Ti si duhovni sin službenica milosrđa.' Te sam redovnice izabrao srcem, a između njih mi je s. Lukrecija posebno ostala u srcu zbog svoje velike ljubavi prema našem narodu i meni osobno. Bila je veoma pažljiva i gajila veliko razumijevanje prema svakoj osobi. Njezinom smrću mi smo ju izgubili na opipljiv i vidljiv način, ali ona je nastavila nas zagovarati i pomagati iz neba. Kad me koja teško bolesna osoba upita: 'Ne znam više što bih poduzela za svoje zdravlje da ozdravim', ja ih uputim da se mole Bogu po zagovoru s. Lukrecije. Mnogi mi poslije dođu s viješću da su ozdravili."
 
Spomen na darovane živote
Burundi-Ljubav-za-patnicki-narod-03.JPGMogu i ja posvjedočiti da se je taj svećenik veoma obradovao kad smo se mi vratile u Kirembu. Svećenik kaže da je svaki dan molio na tu nakanu. Nedavno, nakon ubojstva sestara u Bujumburi, odmah me je nazvao i rekao da puno moli za mene da me ne obuzme strah i da nas dragi Bog sačuva od svakoga zla. Rekla sam da se ne bojim, zaslugom milosti Božje, jer se mnogo osoba moli za mene. U četvrtak 27. studenoga ove godine imat ćemo svetu misu za pokojnu s. Lukreciju i pokojnog laika Francesca, liječnika iz Italije, a poslije toga moja se zajednica sprema da posjetimo spomen-obilježje ubojstva liječnika Francesca, koje je udaljeno od Kirembe kojih 30 km. Šaljem vam fotografiju iz naše župne crkve za vrijeme mise za taj dan prošle godine. Vidite punu crkvu, koja i nije baš mala. Nije to nedjelja ili koji veliki blagdan, već radni dan, 27. studenoga 2013. Ima i slika s pogledom na našu bolnicu, gdje naša prisutnost nastoji biti znak velike Božje ljubavi za ovaj patnički narod. Tu je i rad u bolnici s. Kasilde, prve službenice milosrđa Burunđanke, kao i moje zajednice u našoj blagovaonici, koja je uvijek u duhovnom zajedništvu s našom pokojnom misionarkom s. Lukrecijom.
 
Svjedočanstvo vlč. Deogratiasa Ndwaperezide
Burundi-Ljubav-za-patnicki-narod-02.jpeg"S. Lukrecija Mamić je bila majka svima. Imao sam prigodu osjetiti i doživjeti to u vlastitom životu. Da vam je bilo vidjeti kako je voljela siromahe, one na rubu egzistencije i društva. One ostavljene od svih. To svjedoče svi stanovnici Kirembe i šire okolice govoreći: 'Bila je uistinu majka svima.' U Burundiju živi pleme po imenu Batua, koje je obespravljeno u svakom pogledu i nastoji preživljavati ručno proizvodeći zemljano posuđe. Ona im je, vidjevši njihove loše uvjete života, nastojala uz pomoć dobročinitelja graditi kuće i opremiti ih barem onim najnužnijim stvarima za život. Slala je njihovu djecu u školu i plaćala školarinu za njih, jer se nitko drugi u državi nije brinuo za njih. Trudila se da ih osposobi za život dostojan čovjeka. Brinula se i za odgoj mladih, posebno onih koji osjećaju duhovni poziv. Prva službenica milosrđa Burunđanka – s. Kasilde i postulantica Odete plod je njezina nastojanja i molitve. Još su neke krenule istim putom, ali doživjevši šok brutalnog ubojstva s. Lukrecije, nisu smogle snage nastaviti hod u duhovnom zvanju, jer su nju uistinu držale kao majku.
Župa Kiremba, u kojoj sam rođen i gdje je djelovala i preminula mučeničkom smrću s. Lukrecija, nalazi se na sjeveru Burundija, u Biskupiji Ngozi. Broji 84 202 stanovnika, od toga 45 194 krštenih. Ima 12 filijalnih podružnica. U Župi Kiremba djeluju tri domaća svećenika, dvije redovnice i mnogi laici i katehisti. Moglo bi se zaključiti da u župi vjerojatno ima i puno duhovnih zvanja. Nažalost, nije tako. Tu se nalaze samo dva svećenika, jedan đakon, jedan novak i pet časnih sestara redovnica. Zahvaljujem obitelji Mamić, koja nam je darovala s. Lukreciju kao majku s velikim srcem i pozdravljam od srca posebno njezina brata svećenika Luku i njezinu sestru redovnicu Kazimiru, kao i sve sestre njezine družbe! Bog vas blagoslovio! Deogratias Ndwaperezida, svećenik iz Burundija, kojega s. Lukrecija prati s neba!"
 
Zahvala dobročiniteljima
Želim iskoristiti ovu zgodnu prigodu da čestitam Božić i Novu godinu nacionalnim i biskupijskim ravnateljima Papinskih misijskih djela, djelatnicima PMD-a, svim našim misionarima i misionarkama, našim dobročiniteljima, svojim sestrama Službenicama milosrđa, svojoj obitelji, rodbini, prijateljima i svima vama dragi čitatelji Radosne vijesti i prijatelji misija, uz veliko hvala za svaku materijalnu i duhovnu pomoć nama i našoj misiji u Kirembi! To činim u svoje ime i u ime svih vaših prijatelja kojima je vaša pomoć stigla! U duhovnom zajedništvu i molitvi sve vas navedene od srca pozdravljam i želim obilje Božjeg blagoslova u životu i u novoj 2015. godini!
 
Vaša s. Agnezija Janja Bilić
 


Povratak