Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Burundi–Siromašni, ali nasmijani, zadovoljni i razigrani  

Objavljeno | 24.2.2015.

Dragi čitatelji Radosne vijesti i prijatelji misija!
Povod ovoga mojeg članka je pismo vjeroučenika Osnovne škole Petra Bakule iz Mostara, koje su, sa svojom vjeroučiteljicom s. Samuelom Muchovom, uputili kao božićnu čestitku nama misionarima.

Predivno pismo malih misionara
Pročitala sam ga s puno pažnje i ljubavi. Stvarno je predivno! Draga Ivo, hvala ti puno, kao i ostalim učenicima i vašoj vjeroučiteljici s. Samueli! Vidim da si ga napisala s puno ljubavi. Kažeš da nam možda to ne znači puno. Varaš se! Baš suprotno! Nama misionarima puno znači vaša molitva i sjećanje. To nam uz ljubav Božju, koja je glavni izvor naše snage, daje dodatan polet i radost u služenju potrebitima. Mi misionari u svima vama u domovini imamo prijatelje koji pomažu, kako nas, tako i one kojima smo mi poslani i kojima služimo. Zato ću ponoviti citat koji ste stavili iz Svetog pisma: „Vjeran prijatelj pouzdana je zaštita; i tko ga je stekao, našao je blago.“ (Sir 6, 14) Pišete da nam se divite. Mi ne mislimo da smo drugačiji od svih vas. Ne činimo ništa što nije moguće svakomu čovjeku. Mi samo nastojimo u svojemu životu izvršiti volju Božju, kao i svatko od vas. Naime, Gospodin nas je pozvao između vas, i on koji nas je pozvao daje nam snagu i motivira naše djelovanje u tom smjeru. Mogu samo reći za sebe, da osjećam veliku moć molitve svih vas koji molite za nas. I vidim datum kad ste pisali. To je ujedno dan kad moja družba slavi blagdan naše utemeljiteljice sv. Marije Krucifikse. I to meni nešto govori kao članici družbe Službenice milosrđa.
I još bih ostala u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim ćemo nastaviti s lijepim događajima iz Burundija. Niste samo vi koji nam pišete i molite za nas, ima još puno takvih lijepih primjera. Zato bih iskoristila ovu prigodu i pozdravila i zahvalila još nekima: misijskoj zajednici iz Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Koprivnici, s njihovim župnikom vlč. Dominikom Vukalovićem, misijskoj skupini u OŠ-u "Mario Martinolić" Mali Lošinj, s vjeroučiteljem Markom Karčićem i s. Ivankom Crnčan, malim misionarima OŠ-a Dobri (Split), s vjeroučiteljicom s. Ankicom Marić, i mnogim drugim znanim i neznanim vjeroučenicima i njihovim vjeroučiteljima koji pomažu misije i misionare na razne načine! Hvala vam od srca uime naših prijatelja ovdje u Burundiju, kojima vaša pomoć stiže po nama!
 
Novakinja Jozefina na praksi
Burundi-Siromasni-i-nasmijani-01.JPGTijekom ove godine više govorimo o osobama koje su svoj život posvetile služeći Gospodinu u redovničkom zvanju. Donosim vam iskustvo naše novakinje Jozefine, iz Ruande, koja je u drugoj godini novicijata u našoj družbi, a svoju praksu provela je u našoj zajednici u Kirembi. Naime, naše novakinje su u Ruandi, gdje nam je kuća formacije. Jozefina je bila uključena u naš apostolat s bolesnicima. Ustalio se običaj da novakinje provedu kod nas dva mjeseca i nakon Jozefine doći će i druge novakinje na praksu.
Evo što vam jedna osoba koja se priprema za redovnički život piše:
„Zovem se Jozefina Murekatete, novakinja sam Službenica milosrđa. Imam 32 godine. Kako sam započela drugu godinu novicijata, obavila sam svoju praksu u zajednici od šest redovnica u Kirembi, Burundi. Tako sam imala mogućnost služiti Gospodinu, čije je lice vidljivo u najsiromašnijima i bolesnima. U tom apostolatu naše sestre uprisutnjuju svaki dan Božju ljubav. Krijepeći bolesno tijelo hranom i njegom, tješeći dušu ulijevajući pouzdanje i primanjem sakramenta bolesničkog pomazanja, bolesnik postaje osoba s dostojanstvom koje mu je Bog dao stvarajući ga na svoju sliku. Tu su i neishranjena dječica, koja dobivaju potrebnu težinu, primjerenu svojoj dobi, te se vraćaju kući s većom mogućnošću da nastave dostojan život. Sve to pratimo molitvom i blagoslovom, tako da je naš život radosno služenje Kristu patniku u njegovim siromasima.
 
S djecom zapostavljenog plemena
Burundi-Siromasni-i-nasmijani-02-(1).JPGJednom u tjednu posjećivala sam dječji vrtić u mjestu Mugerera, u neposrednoj blizini Kirembe. Djeca su u dobi od tri do šest godina. Vrtić je izgradio i o njemu se brine Luciano Rangoni, talijanski laik koji živi u Kirembi. U tom mjestu živi zajednica Batwa, koja živi vrlo izolirano. U njihovom kraju još se ne zapažaju tragovi civilizacijskog napretka. Poučavala sam djecu o osnovama naše svete vjere i upućivala ih u način života primjeren našemu vremenu i podneblju. U srcu se osjećam sretnom što sam mogla djeci govoriti o Bogu. Oni su s puno pažnje i želje slušali što sam ih poučavala. Njihovi uvjeti života ne omogućuju im razinu života kao u ostalim dijelovima Burundija pa tako ni poznavanje Boga (koliko je to djeci moguće). Ta djeca me podsjećaju na Isusa, koji je uzeo naše tijelo i živio među ljudima: malenima, siromašnima i bolesnima, blizak svim osobama na rubu društva. Ta djeca iako su jako siromašna uvijek su nasmijana, zadovoljna, razigrana. Vole se između sebe. Veoma pozorno slušaju i slijede sve što im se objašnjava, tako da spontano i brzo uspostave kontakt. Promatrajući ih, pitala sam se i razmišljala u sebi: 'Kako je lijepo imati srce puno ljubavi. Biti jednostavan, ponizan, praštati kao djeca.' U tom svojemu iskustvu ponovno otkrivam zbilju evanđelja, u kojem Isus kaže: 'Pustite dječicu da dođu k meni; nemojte im priječiti, jer takvima pripada kraljevstvo Božje!' (Lk 18,16) Dva mjeseca sam radila s djecom, njegovala bolesne, pomagala siromašne, i u svima njima promatrala Krista, koji je potrebit bratske i sestrinske solidarnosti i koji me poziva iz dana u dan da ga slijedim. To je za mene radost i velika mogućnost za ostvarenje poziva koji mi je darovan. Eto, još mi preostaje pozdraviti sve vas, čitatelje Radosne vijesti! Poseban pozdrav šaljem, a nadam se da mi ne ćete zamjeriti, redovnicama službenicama milosrđa Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda, koje uvelike prinose da je karizma sv. Marije Krucifikse ponovno prisutna u Burundiju. Osjećam veliku radost što mogu podijeliti svoje osjećaje s prijateljima i dobročiniteljima misija u Hrvatskoj te od srca zahvaljujem vašemu cijenjenu listu, koji mi to omogućava!“
Nakon naše Jozefine ne bih puno dodavala. Budući da se približava svetkovina Uskrsa, svima želim puninu uskrsne radosti, već spomenutima u ovom članku, nacionalnim i biskupijskim ravnateljima Papinskih misijskih djela, djelatnicima u uredima PMD-a, mojim susestrama, službenicama milosrđa, obitelji, rodbini, našim misionarima i misionarkama, svim našim dobročiniteljima, uz veliko hvala svima vama, dragi čitatelji Radosne vijesti i podupiratelji misija! Uza srdačan pozdrav i zahvalu za molitve i svaku vrstu pomoći, na što vam uzvraćam molitvom!
Vaša s. Agnezija Janja Bilić, službenica milosrđa iz Burundija
 


Povratak