Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Burundi–Zahvala za susrete prijateljstva i darivanja  

Objavljeno | 6.11.2015.

Dragi prijatelji misija i čitatelji Radosne vijesti!
Nakon duže stanke evo da vam se javim i obavijestim vas da sam sretno stigla u Burundi. Tri mjeseca boravka u domovini i puno je i malo. Mogu samo reći da je za mene to bila velika milost Božja, na kojoj od srca zahvaljujem dragomu Bogu i mojim poglavaricama u družbi, koje su mi toliko toga omogućile. Ja sam još sretnija obogativši se susretima sa svima vama, znajući da imam veliku podršku u vama u domovini: Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj! U susretima primih podršku, molitvu i materijalnu pomoć za potrebnu braću u Burundiju, kao i za naše zajednice u Africi. Ovo moje javljanje neka bude prožeto u prvom redu zahvalom svima vama!
Budući da sam tek došla, nisam još u stanju opisati vam neko događanje ovdje u Burundiju, osim što vam želim staviti na srce molitvu za mir u Burundiju, koji ova zemlja naročito treba. Mi osobno, u ovom dijelu gdje živimo, nemamo problema, ali Burundiju u cjelini treba sigurnost i mir.
Evo da mislima prođem i spomenem kamo me je sve put nosio za vrijeme boravka u domovini. Početak je bio u Sisku, na susretu nas misionara s našim odgovornima za misije u domovini. To su bili mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški i mons. Vlado Košić, biskup domaćin susreta, kao i nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela vlč. Antun Štefan i vlč. Ivan Štironja, s biskupijskim ravnateljima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zavaljujem svima spomenutima na obogaćenju duše i srca i svakoj pomoći duhovnoj i materijalnoj našoj misiji u Kirembi i meni osobno! Susret misionara je za mene veliko bogatstvo i radost, jer znam da nisam sama u misijskom poslanju i da iza svih nas stoji naša mjesna Crkva i vi, dragi naši dobročinitelji.
Burundi-Sestra-Lukrecija-06.JPGZatim su slijedili moji posjeti mojim sestrama po zajednicama, gdje sam našla okrjepu za dušu i tijelo, posebno u duhovnim vježbama. Zahvaljujem svakoj pojedinoj sestri na susretu i podršci, molitvi i materijalnoj pomoći našoj misiji u Kirembi i zajednicama na afričkom području. Naravno da nisam zaboravila ni svoje podrijetlo i svoju obitelj. Hvala i članovima moje drage obitelji na radosti koju su mi priuštili! U drugom dijelu mojeg boravka u domovini, boraveći kod svoje obitelji i posjećujući zajednice na zagrebačkom području, posebno mi je iskustvo i radost bila posjet župama koje su me ugostile s puno ljubavi i velikim srcem. Spominjem ovom prigodom i posebno zahvaljujem Župi Susak i župniku Tomislavu Debeliću, Župi Vođinci i župniku vlč. Anti Šišku, Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Koprivnici i vlč. Dominiku Vukaloviću te misijskoj zajednici, Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci, sa župnikom vlč. Žarkom Ošapom! Svima od srca hvala na srdačnom prijamu i pomoći koju ste mi uručili za potrebnu braću ovdje u Burundiju! Ja vam uzvraćam molitvom i preporukom da i vi nas ne zaboravite u svojim molitvama!
Od dobročinitelja koji su na drugim područjima, trebam spomenuti dobročinitelje u Sisku, Zagrebu, Malom Lošinju, Splitu itd. Svima od srca zahvaljujem i moram vam priznati da ste me se veoma dojmili svojom dobrotom i pažnjom. Misijska nedjelja, koju Crkva slavi u listopadu, potiče me na zahvalnost dragomu Bogu za poziv koji mi je uputio, da budem njegova misionarka na afričkom kontinentu. To je dar i milost, jer ja sama po sebi ne bih to mogla bez njegove pomoći. Potiče me i na to da budem odgovorna misionarka, svjesna poslanja koje mi je Crkva i družba dala. Velika je milost dati svoje skromne mogućnosti na raspolaganje tako veliku poslanju. Uviđam da Isus u mojem životu ne čini ništa manje nego čudo. Kao što je učinio čudo umnoživši kruh, tako isto vidim kako moju slabost pretvara u snagu, malu klicu ljubavi pretvara u veliki plamen i veliku fizičku udaljenost pretvara u neizmjeran osjećaj blizine i radosti što pripadamo istoj vjeri u Crkvi i družbi te raznolikost nacija postaje bogatstvo koje me oplemenjuje.
Završit ću šaljući vam puno srdačnih pozdrava i kličući još jednom HVALA svima i neka vam ljubav Božja bude nagrada za sve što činite za nas u misijama!
Nosi vas u srcu i moli za vas vaša s. Agnezija Janja Bilić, misionarka iz Burundija.


Povratak