Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Burundi–Započeli smo Godinu posvećenog života  

Objavljeno | 15.1.2015.

Dragi čitatelji Radosne vijesti i prijatelji misija!
Nastavljam slijed događanja kod nas u Kirembi. Upoznati ste da je ova liturgijska godina posvećena osobama Bogu posvećenog života. Budući da se to tiče izravno nas redovnica, mi smo 29. studenoga 2014. tu godinu započele bdjenjem i klanjanjem pred Presvetim Sakramentom.

Sutradan, u nedjelju 30. studenoga  imale smo večernju molitvu i klanjanje zajedno sa sestrama Bezgrješnog Srca Marijina u našoj kapeli, koje su naše neposredne susjede i djeluju u našoj župi. To su domaće sestre Burunđanke. Nakon duhovne okrjepe, družile smo se zajedno kod obiteljskog stola. Naše zajednice na afričkom tlu, tj. u Ruandi i Burundiju, izabrale su različite dane svakog mjeseca za dan posta i sat klanjanja pred Presvetim Sakramentom za vjernost u zvanju Bogu posvećenih osoba. Naš biskup mons. Gervazije Banshimiyubusa tom je prigodom i u povodu Božića upriličio duhovnu obnovu u središtu Biskupije Ngozi, 1. prosinca, za sve Bogu posvećene osobe, uključujući i svećenike svoje biskupije. Duhovna obnova se sastojala od propovijedi u kojoj nas je propovjednik po Ivanu Krstitelju pozvao na pripravu puta za dolazak Gospodnji, vlastitom promjenom i obraćenjem srca k Bogu. Zatim je slijedilo pokorničko bogoslužje i euharistijsko slavlje, koje je predvodio biskup Gervazije. Za kraj imali smo bratsko i sestrinsko druženje kod obiteljskog stola u biskupiji.
 
Susret mladih u Kirembi
 Susret je započeo svetom misom 3. prosinca u poslijepodnevnim satima. Ova godina je za Burundi vrlo važna i pred nama su izbori. Katolička Crkva je tom prigodom organizirala susrete mladih katolika da ih pripremi za akcijsko djelovanje, koristeći se svojim pravom i pozvavši ih na molitvu za domovinu. Tema susreta je bila: „Mi mladi se udružujemo protiv nasilja koje vlada u našim srcima, gradeći svoju kulturu na trajnom miru“. Susret je trajao od 3. do 5. prosinca, okupivši 300 mladih katolika iz četiri župe. Voditelj susreta pozvao je mlade da vjeru i mir ne možemo razdvajati. Budući da dijelimo istu vjeru, pozvani smo dijeliti i izgrađivati mir te razvoj svoje zemlje, na dobrobit svakoga od nas. Kao katolici dužni smo iskoristiti svoje pravo na izbor. Susret je bio dobro animiran u radionicama te prigodnim plesom i pjevanjem. Mladi su bili smješteni u obiteljima. Mi smo primile šest djevojaka. Susret je završio svetom misom u župnoj crkvi i zajedničkom fotografijom ispred Doma pape Pavla VI.
Već sam vam pisala o našem malom Enriku. Sad bih još nadodala jednu crticu. Naše dvije sestre uputile su se na put zajedno s njim i njegovim ocem u mjesto Kayongozi, udaljeno oko 180 km, da bi uzele mjere za Enrikove proteze. Putovanje je trajalo četiri sata. U tom mjestu djeluju oci franjevci iz tri nacije i sestre franjevke. Sestre su ostale zadivljene kad su vidjele kako volonteri pomažu bolesnoj djeci i ostalim potrebitima u njihovu medicinskom centru. Tamo su susrele i jedan mladi bračni par, muža i ženu, koji su po struci zdravstveni djelatnici. Oni su svoje bračno putovanje darovali Burundiju pomažući bolesnima.
Naime, živeći u Burundiju malo više od godine, imala sam prigodu susresti se s velikim brojem talijanskih volontera, tj. vjernika laika koji svoje dragocjeno vrijeme koriste odlaskom u Burundi s nakanom da svojim dobrovoljnim radom pomognu potrebitu braću. Vidim da je u Italiji taj način rada veoma razvijen. Nisam najbolje upućena ima li i koliko u Hrvatskoj takvih dragovoljaca? Znam da ih nema u Burundiju, ali možda ima u drugim zemljama.
Eto, završavam tim lijepim primjerom i zahvalom svim našim dobročiniteljima koji nam daju duhovnu ili materijalnu potporu, da bismo mogle djelovati na slavu Božju i dobro potrebne braće i sestara. Uvijek u zajedništvu sa svima vama u molitvi i mislima iskreno i od srca sve vas pozdravljam.
Vaša zahvalna s. Agnezija Janja Bilić, službenica milosrđa iz Burundija!
 


Povratak