Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Čile–Mladima pokazujemo pravu orijentaciju  

Objavljeno | 4.10.2016.

Piše s. Zlata Vrbić
 
Ako na karti svijeta potražimo Čile, izgled te zemlje učinit će nam se poput duge i tanke pruge na kraju svijeta. Na istoku njegova su granica veličanstvene Ande, a na zapadu Pacifik oplakuje obalu dužu od 8000 kilometara. Čile je sa svojih 4329 km, što je desetina promjera zemaljske kugle, najduža zemlja na svijetu. Stisnut između planina i oceana, prosječna mu je širina svega 180 kilometara. Sjeverna granica Čilea s Peruom naziva se Concordia i uspostavljena je 1929. mirovnim ugovorom sklopljenim u Limi. Na istoku graniči s Bolivijom i Argentinom, a na jugu se prostire sve do Antarktika, gdje je teritorij koji pripada toj zemlji omeđen 53. i 90. meridijanom. Čile je zemlja raznolikosti i putujući od sjevera prema jugu možemo naići na gotovo sve klime koje postoje na planetu.

Cile-Mladima-pokazujemo-07-(2).jpgNevolje domorodačkih naroda
U Čileu je prije dolaska španjolskih osvajača živjelo nekoliko domorodačkih naroda s raznolikim vjerovanjima i običajima, od kojih su pleme Mapuche najveća etnička skupina. Ono i danas živi u uglavnom Araukaniji, dok se ostatak nalazi na jugu zemlje ili na sjeveru, u području pustinje Atacama.
Pleme Mapuche se bori da bi povratilo zemlju koja mu je bila oduzeta te da bi očuvalo vlastita vjerovanja i tradicije. Nažalost, u posljednje vrijeme pojavile su se revolucionarne skupine koje vjeruju da putem nasilja mogu postići navedene ciljeve te uništavaju poljoprivredna dobra, kuće pa čak i katoličke crkve.
Najvažniji praznik, Fiestas Patrias, slavi se 18. i 19. rujna i njime Čileanci slave svoju neovisnost. Katolici slavlje započinju „čileanskom misom“, s tradicionalnom glazbom i tekstovima narodnih pjesama prilagođenih liturgiji u kojima se ističe radost i veselje sudionika.
Načelno govoreći, Čileanci su katolici i štovatelji Blažene Djevice Marije, no tijekom vremena vjera je postala mlaka pod utjecajem globalizacije, neodgovorne uporabe tehnologije i interneta te pojavom različitih sekti.
 
Cile-Mladima-pokazujemo-01.jpgDruštvo pred moralnim iskušenjima
U mnogim zemljama Latinske Amerike, pa tako i u Čileu, na vlasti su političari koji su agnostici te se donose zakoni koji ne poštuju život ili ozakonjuju istospolne brakove. Sadašnja vlada želi ozakoniti pobačaj, no kršćanske Crkve ujedinjene su u borbi za pravo na život od začeća do prirodne smrti, a na poseban način bore se protiv tog zakona.
Sve župe, katoličke škole i samostani ujedinili su se u molitveni lanac klanjanja Presvetomu Oltarskomu Sakramentu s nakanom da Bog udijeli dar rasuđivanja onima koji pokušavaju progurati taj zakon. Naša škola „Mater Purissima“ priključila se je toj inicijativi te smo organizirali četrdesetosatno klanjanje tijekom tri dana, moleći za obranu života od začeća.
Da bi naše učenice sudjelovale u klanjanju s dužnim poštovanjem i da bi taj čin ljubavi dao dobre plodove, nastavnici i redovnice imaju posebnu pripravu jer su se, nažalost, mnoge obitelji udaljile od Crkve u posljednje vrijeme.
 
Cile-Mladima-pokazujemo-04.JPGSvjedočanstvom učvršćujemo vjeru
Mladi su danas okruženi mnogim iskušenjima i opasnostima za njihovu dušu, naročito putem lošeg utjecaja sredstava društvenog priopćavanja. Upravo radi toga mi se u školi trudimo pružiti našim učenicama pravu orijentaciju živeći i svjedočeći vjeru. Organiziramo duhovne obnove i razgovore o rastu u vjeri, pozivamo ih da pristupaju sakramentima, sudjeluju u karitativnim aktivnostima… Trudimo se naviještati životom, a ne riječima. To nije lak posao, ali je lijep. Svakodnevno se trudimo biti bliske ljudima s kojima živimo i shvatiti njihovu, socijalnu, ekonomsku, vjersku te naročito obiteljsku situaciju, jer ona svakim danom postaje sve izranjenija modernim destruktivnim strujama.
Sav taj rad temelji se na vjeri u milosrđe Nebeskog Oca i molitvenoj podršci Marijine legije, koja organizira molitveni lanac srijedom, post o kruhu prvog petka u mjesecu i vodi zajedničku molitvu Krunice utorkom pred likom Blažene Djevice Marije, vjerne majke i prijateljice, koja nas nikada ne ostavlja same.
 
Blizina s bolesnom braćom
U Godini milosrđa želimo biti posebno blizu našoj bolesnoj braći, a naročito roditeljima i skrbnicima naših učenica. Također pomažemo jedan starački dom prikupljajući hranu i odjeću među našim štićenicama, njihovim roditeljima, obiteljima i prijateljima.
Sestre sudjeluju i u svim aktivnostima koje organizira naša Župa Santa Maria de la Esperanza: križnim putevima, Krunicom u Marijinu mjesecu, hodočašćima…
Molite za nas da bi nam Bog u svojem beskrajnom milosrđu dao snage i mudrosti da nastavimo s radom u njegovu vinogradu, a vama koji za nas molite udijelio mir i radost što s nama sudjelujete u tome malom djelu izgradnje njegova kraljevstva.
 
 


Povratak