Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

DR Kongo– Blagoslov srednje škole – Instituta sv. Franje Asiškoga  

Objavljeno | 4.12.2015.

Piše fra Ilija Barišić, misionar
 
Laudato si', mi' Signore – Hvaljen budi, Gospodine moj,
Ti koji si jedini svet, ti koji činiš divna djela...
Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim

Hvaljen budi, Gospodine moj, po svakom bratu učeniku i sestri učenici koji će učiti u ovoj školi, po prefektu i nastavnicima koji će pomagati da naša mladež raste u znanju, mudrosti i vjeri.
Hvaljen budi, Gospodine moj, po radnicima i graditeljima, po roditeljima i vjeroučiteljima,
po svećenicima i redovnicima koji će primjerom vlastitog života, te snagom Božje riječi i kruhom života polaznike ove škole duhovno hraniti i moral uzdizati, razum prosvjetljivati i savjest formirati.
Hvaljen budi, Gospodine moj, po Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i nacionalnim upravama Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji su nam pomogli sagraditi ovih šest učionica. Ovo djelo je vidljivi znak njihove djelotvorne vjere i ljubavi, u duhu nove evangelizacije i širenja Božjeg kraljevstva u ovom kraju i narodu.
Hvaljen budi, Gospodine moj, po našem serafskom bratu Franji Asiškom – nebeskom pokrovitelju i zaštitniku ove škole. On će nas zagovarati i tvoje milosrđe na nas zazivati, da uvijek i posvuda, u svemu i zauvijek, snagom Duha Svetoga, vršimo tvoju volju i živimo njegovo, a odsada i naše geslo: "PAX ET BONUM!" – "MIR i DOBRO!"
To bi bio malen izvadak i sažetak fra Ilijina pozdravnog nagovora na dan blagoslova i svečana otvorenja nove srednje škole, uz predaju ključeva prefektu Instituta sv. Franje. Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Klare predvodio je mjesni biskup mons. Sikuli Paluku. Misni tekstovi i čitanja bili su od blagdana Rana sv. Franje Asiškoga, 17. rujna 2015.
 
Odgojna uloga Crkve
Kongo-Blagoslov-srednje-skole-04.JPGU svojoj propovijedi biskup je posebno naglasio:
Ulogu Katoličke Crkve u odgoju mladeži u cijeloj Demokratskoj Republici Kongu, i to od početka evangelizacije pa do danas.
Neizmjernu važnost ove nove srednje škole za cijelu Misiju Ngengere. Naime nova Misija Ngengere na cijelom svojem području nije imala niti jednu srednju školu, a u jednoj jedinoj osnovnoj školi na području župe ima više od 1200 učenika.
Veliku važnost nove srednje škole za cijelu biskupiju i pokrajinu Sjeverni Kivu. Naime već dvadesetak godina u toj pokrajini vladaju ratno stanje i terorizam, nepravda i nasilja, sustavno uništavanje ljudskih i evanđeoskih vrjednota u obitelji i društvu...
U toj pokrajini mnoga neškolovana muška djeca, u dobi od 10 do16 godina, postaju "djeca ulice" ili "djeca vojnici". Djevojčice od 10 do 16 godina uličarke, a to znači djevojčice majke ili "curice za užitak", robinje ili "kamikaze“, mučenice bez imena i prezimena...
Danas u Gomi, glavnom gradu ove pokrajine, ima više od 2600 djece uličara, podjednako muških i ženskih. Mnoga od te djece imaju već svoju vlastitu djecu. To je, dakle, drugi naraštaj "djece uličara".
Danas u mnogim afričkim zemljama, pa i ovdje kod nas, muslimanski ekstremisti služe se baš neškolovanom djecom kao kamikazama koje ubijaju druge i sami sebe.
Često neznanje uzrokuje intelektualnu i duhovnu nerazvijenost, a potom socijalnu i materijalnu. Neškolovana djeca su redovito i vrlo lako žrtve moralne pokvarenosti, droge i pijanstva, razbojništva i robovanja...
 
Doprinos dobročinitelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine
Kongo-Blagoslov-srednje-skole-01.JPGBiskup je još posebno istaknuo da su u projekt gradnje nove srednje škole u Ngengereu uključeni mnogi dobročinitelji katolici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
On je iznio svoje osobno, vrlo pozitivno iskustvo i uvjerenje koje je stekao kad je prošle godine imao sreću posjetiti Hrvatsku i Hercegovinu.
Tom prigodom, kako sam veli, on se uvjerio da cijela Crkva u hrvatskom naroda podržava, pomaže i aktivno sudjeluje u svakom dobrom djelu i projektu koje misionari i misionarke ostvaruju u misijskim zemljama, da bi bilo što plodonosnije njihovo naviještanje radosne vijesti spasenja svim ljudima dobre volje.
Zato je i on, kao pastir Biskupije Butembo-Beni, u svoje osobno ime i uime svih vjernika i sve mladeži izrazio svoje duboko i srdačno priznanje i zahvalnost svim dobročiniteljima koji ne samo da pomažu gradnju ove srednje škole, nego još više – oni školuju brojnu djecu, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama, pa i na fakultetima, u ovoj biskupiji, koja je sretna što ima barem jednog misionara Hrvata.
U svojoj zahvalnici biskup je posebno spomenuo i zahvalio Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji, koja je dala 50 000 dolara i Nacionalnoj upravi Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, koja je dala 10 000 dolara.
 
Nastavak i dovršenje započetog djela
Kongo-Blagoslov-srednje-skole-02.JPGToj zahvalnici našeg biskupa Sikulija Palukua pridružuje se i moja osobna zahvalnica, koja je ujedno i moja molba: DRAGA BRAĆO FRANJEVCI I DRAGI DOBROČINITELJI, NEKA GOSPODIN PO VAŠOJ VELIKODUŠNOSTI NASTAVI I DOVRŠI DJELO KOJE JE ZAPOČEO!
Hvaljen budi, Gospodine moj, po Franjevačkoj Provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i nacionalnim upravama Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji su nam pomogli sagraditi ovih šest učionica i koji će nas, uvjereni smo, pomagati do kraja projekta!
Usput navodim, da smo, uz vašu pomoć, od mog povratka s odmora, krajem listopada 2014., pa do kolovoza 2015. sagradili šest učionica, sa školskim klupama. U svakom razredu je 15 stolova i dugih klupa za troje učenika, dakle za 45 učenika u svakom razredu. A projekt predviđa 18 učionica i zgradu uprave ili administrativni prostor.
Zasada pet učionica služi za učenike, a jedna prostorija za upravu i nastavnike. Škola će otvarati postupno više razrede, svake godine, već prema broju sagrađenih učionica. Ove godine otvorili smo prvi i drugi razred ili CO – "nivo za orijentaciju", a to bi bila 7. i 8. godina. U prvi razred primili smo 180 učenika (četiri razreda), a u drugi 50 učenika (jedan razred).
 
Otvorenje, blagoslov, predstava i zajedničko blagovanje
Nakon misnog slavlja u župnoj crkvi sv. Klare, gdje su naši učenici aktivno sudjelovali pjevanjem i plesom, čitanjem i molitvom vjernika, učenici i nastavnici, roditelji i župljani, gradske i seoske vlasti, svećenici i biskup, svi smo se u procesiji uputili prema, oko 200 m udaljenu, brježuljku Vulembi, gdje se nalaze školske zgrade. Gradonačelnik Butemba simbolično je prerezao vrpcu i tako otvorio novi Institut sv. Franje.
Fra Ilija je pozdravio prisutne, iznio ukratko kalendar pripreme terena i gradnje te je predao ključeve prefektu škole. Mjesni biskup je blagoslovio učionice i učenike koji su u procesiji nosili i u učionice unijeli po jednu veliku zidnu sliku iz života sv. Franje.
Učenici su imali malu predstavu, pa čak i jednu recitaciju na latinskom jeziku. Naime Institut predviđa otvoriti tri smjera: latinsko-matematički, petrokemijski, trgovački, a možda i vodoinstalaterski.
Nakon blagoslova i službenog otvorenja Instituta sv. Franje Asiškog, pripremljen je objed za pedesetak uzvanika i tridesetak radnika. Svi učenici su dobili po tri uštipka (baignés), malo kikirikija i jedan sok.
Za tu prigodu zaista nedostaju riječi za izreći radost roditelja i veselje učenika, zanos i uzbuđenost svih vjernika, pohvale vlasti, pa i ponos radnika. Jedino što se moglo reći, za sve i u ime svih, to je: BOGU HVALA! „Ovo je dan što ga učini Gospodin!“
Uz bratske pozdrave svoj subraći i prijateljima misija, preporučuje se u molitve, na sve obilje Božjeg blagoslova zaziva, odan i zahvalan
 
fra Ilija Barišić, OFM, misionar
 
Ngengere / Butembo, 22. listopada 2015.


Povratak