Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

DR Kongo–Blagoslovljeno gorušičino zrno  

Objavljeno | 20.2.2015.

Od jedne male tročlane zajednice školskih sestara franjevaka u DR Kongu, toj prelijepoj i istovremeno prebogatoj i presiromašnoj, dalekoj afričkoj zemlji, naša Provincija Presvetog Srca Isusova iz Splita danas ima četiri zajednice, koje broje 20 sestara, od kojih je sedam Hrvatica i 13 Kongoanka, te 12 kandidatica i šest postulantica. Ovo malo redovničko gorušičino zrno primilo je blagoslov Božji i raste, i donosi plodove.

Četrdeset godina misijskog života
Četrdeseta godišnjica našega misijskog života, koju smo proslavile 2014. godine, nije mogla biti svečanije obilježena, jer naša prisutnost u evanđeoskom duhu: "Idite po svem svijetu i navješćujte evanđelje", ima svoju budućnost, a prepoznajemo ju u redovničkom pomlatku, kao i zbilji ovdašnjeg naroda, koji volimo i koji nas voli i treba. Zajedništvo koje nas povezuje diše franjevačkom jednostavnošću i bratsko-sestrinskom blizinom, koju živimo kao svoje poslanje.
Naša sestrinska zajednica svojevrsna je poveznica između dvaju kontinenata – afričkoga i europskoga. Mi školske sestre, a po nama i brojni dobročinitelji, i kongoanski narod, kao dvije ispružene ruke zbližavamo dvije udaljene domovine – Hrvatsku i Kongo. Bog nas je pozvao u taj dragi narod, jezik i kulturu, a mi smo se poput Abrahama odazvale i opremljene živom vjerom napustile udobnost sigurnoga doma. Osjećamo se kao baštinice blagoslova kad gledamo na svoje skromne početke, prijeđeni put i sadašnju razgranatost apostolske prisutnosti u školstvu, zdravstvu, nadbiskupijskomu karitasu, župnomu apostolatu, radu sa zatvorenicima, pružanju pomoći zapuštenima, nemoćnima i ratom pogođenima.
 
Domaćinska škola s dječjim vrtićem
Kongo-Blagoslov-gorusicinog-zrna-03.jpgKao misionarke osobito smo prepoznatljive po domaćinskim školama i skrbi o siromašnoj djeci, koja pohađaju školu zahvaljujući brojnim dobročiniteljima. Oni su naša produžena ruka pomoći, točnije rečeno, udruženim snagama svi smo mi, usuđujem se reći, Božji poslanici, misionari njegove prisutnosti i zauzetosti za brata čovjeka, a osobito ugroženoga. Naša gladna, malena, u svakom smislu i smjeru potrebita afrička braća usmjeravaju program našega sveukupnog djelovanja, posebice domaćinskih škola.
Prateći znakove vremena i potrebe ovdašnjih ljudi, naše zajednice nadopunjuju obrazovni program. Tako smo uz postojeće programe poučavanja krojenja i šivanja te vođenja domaćinstva organizirali program dopunske osnovne škole za djecu i mlade koji iz različitih razloga nisu završili redovnu osnovnu školu. Ta djeca i mladi su u dobi od devet do 18 godina. U svim domaćinskim školama, a na traženje djevojaka, uspjele smo uvesti kuharstvo. U školi "Bumoleke" ("Svjetlost") otvorile smo dječji vrtić za djecu od tri do pet godina. Tako pomažemo ženama koje se žele školovati u toj školi a nemaju komu ostaviti djecu na čuvanje. Poduzele smo pripremne radnje u želji otvaranja šivaonice crkvenog ruha, da bismo u duhu Franjine ljubavi prema uređenju crkava i brige za liturgijsko ruho odgajale naše redovnice Kongoanke i dale svoj doprinos našoj mladoj Nadbiskupiji Bukavu. U tijeku je usklađivanje programa domaćinskih škola s nacionalnim programom, da bi polaznice po završetku dobile svjedodžbu priznatu na razni države.
 
Promicanje dostojanstva djevojaka i žena
Kongo-Blagoslov-gorusicinog-zrna-01.jpgU ostvarivanju navedenog apostolata i projekata, koji su u duhu karizme naše družbe, nismo usamljene. Naprotiv, svesrdnu pomoć primamo od pojedinaca i institucija, a osobito nacionalnih uprava Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koje ne zaboravljaju svoje hrvatske misionare i misionarke, pa tako ni našu zajednicu školskih sestara franjevaka u Africi.
Naša djelatnost domaćinskih škola uglavnom je usmjerena prema djevojkama i ženama, jer se, nažalost, njihov glas ovdje slabo čuje, a njihovo se dostojanstvo zapostavlja. Veliko egzistencijalno siromaštvo izguralo ih je na rub društva i obitelji. Najčešće im se ne omogućava školovanje, jer prednost imaju muška djeca. Tomu naša misionarska zajednica nastoji doskočiti. Kako? Školovanjem djevojaka i žena nastojimo im osim znanja razvijati samopoštovanje, znajući da im otvaramo vrata bolje budućnosti, a po njima, kao budućim majkama, i obiteljima. Stoga smo zahvalne svim našim dobročiniteljima, o kojima uvelike ovisimo, jer nas oni svojom pomoću podržavaju u našem misijskom radu za dobrobit afričkih žena, djece, naroda.
 
Dijelimo svoj udovičin novčić
Kongo-Blagoslov-gorusicinog-zrna-04.JPGU školskoj godini 2014./2015. u našim trima domaćinskim školama upisano je 255 učenica; u program opismenjavanja uključeno je 114 polaznica (posebno djevojčica u dobi od 10 do 17 godina); u naš dječji vrtić upisano je 23 djece; u završnoj su godini školovanja 63 učenice kojima ćemo nakon položena završnog ispita, uz pomoć dobročinitelja, darovati šivaće strojeve, da mogu samostalno zarađivati za život. U tom je smjeru jedan od naših prijatelja dobročinitelja pokrenuo akciju Singerica za budućnost. Nadam se da ste i vi čuli za tu akciju.
Oslanjajući se na Providnost i dobrotu dobrih ljudi u praćenju započetih projekata, nadamo se da ćemo ustrajati u činjenju dobra i da će sjeme našega apostolata pasti na blagoslovljeno tlo. Osobito nam je na srcu pribavljanje osnovnog materijala za djelovanje domaćinskih škola i provođenje programa kuharstva, za što je potrebno nabavljati namirnice. Pripremanje jela osposobljava djevojke za buduće zvanje, a ujedno im pomaže u preživljavanju, i to doslovno, i bez uveličavanja. U izostanku tog obroka u školi obitelji im nerijetko ne mogu ponuditi drugi. Ovdašnje siromaštvo, oskudica i neishranjenost velikih su razmjera i neusporedivi s nevoljama kojih ima u Europi. Unatoč svim spoznajama o bremenitosti življenja na afričkom kontinentu, uvijek nam se čini važnim ne šutjeti. Potrebno je govoriti i pisati o onima koji su potrebitiji od nas samih, o brojnoj djeci koja često od gladi ne mogu pratiti školski program. Možemo im pomoći tako da s njima podijelimo svoj udovičin novčić.
Iskreno zahvaljujemo svima koji nam omogućuju pomagati drugima, našoj braći i sestrama po Kristu. Vi dobročinitelji ste nam blagoslov! Bez vas, vjerujte, malo bismo mogle učiniti. Zato s punim uvjerenjem možemo reći da je sve dobro koje učinimo, vaše dobro, i na to možete biti ponosni. A mi sestre zahvalne smo Bogu za sve vas širom drage nam domovine. Molimo za vas, naše suradnike u tom djelu dobrote, sijače Božjeg blagoslova.
Svima šaljemo lijepi pozdrav iz DR Konga!
 
s. Romana Baković
 


Povratak