Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

DR Kongo–Kako proživljavamo i slavimo Godinu milosrđa  

Objavljeno | 12.9.2016.

Piše: fra Ilija Barišić
 
Milosrđe je put koji ujedinjuje Boga i čovjeka,
da bi čovjek otvorio svoje srce nadi da je vječno ljubljen,
uza sve ograničenosti našeg grijeha.(MV, br. 2)
Milosrđe Božje uvijek će biti daleko veće nego li je grijeh,
i nitko ne mo
že postaviti granice Božjoj ljubavi koja oprašta. (MV, br. 3)
 
Daleko od toga da bih opisivao "neopisivo" – milosrđe Božje i milost Božju kao put koji ujedinjuje Boga i čovjeka. Ni na kraj pameti mi ne pada mjeriti "neizmjerno" – milosrđe Božje, koje nema granica. I milost Božju koju primaju vjernici, a koja nadilazi svako ljudsko očekivanje…
Evo samo nekoliko "natuknica" – kratkih osvrta, na neke pastoralne aktivnosti i socijalne bremenitosti u našoj Biskupiji Butembo-Beni, u okviru ove jubilarne Svete godine milosrđa.

Biskupija Butembo-Beni, koja se nalazi na sjeveru pokrajine Sjeverni Kivu, na istoku DR Konga, vrlo je prostrana. Od Župe Kanyabayonga, na jugu, do Župe Eringeti, na sjeveru Biskupije, udaljenost je oko 320 km. Da bi se prešla ta udaljenost treba se voziti dobrim autom dobra dva dana. Biskupija je podijeljena u tri pastoralne zone, a ima već 45 župa i svake godine otvori koju novu župu.
U svakoj pastoralnoj zoni, za ovu jubilarnu Godinu milosrđa, biskup je izabrao po jednu crkvu gdje je on osobno, uz posebnu svečanost, otvorio "sveta vrata" kamo, cijelu Svetu godinu, dolaze organizirana hodočašća vjernika i svećenika, redovnika i redovnica, đaka i učitelja, studenata i profesora.
Završetak Godine posvećenog života, 2. veljače 2016., bijaše prigoda za prva velika i dobro organizirana hodočašća u svakoj pastoralnoj zoni. Organizatori i duhovni animatori trodnevnice bili su redovnički poglavari i poglavarice.
 
Krv kršćana sjeme kršćanstva
Kongo-Kako-prozivljavamo-i-slavimo-Godinu-milosrdja-02.JPGAko je istina da je krv kršćana sjeme kršćanstva, onda se ova biskupija zaista može nadati obilatoj žetvi. U Godini posvećenog života, pa sve do Uskrsa ove Godine milosrđa, prema službenim statistikama, na teritoriju Biskupije Butembo-Beni masakrirano je – što znači na komadiće isječeno 1116, a u nepoznato odvedeno oko 1400 kršćana.
Ubojice se služe samo hladnim oružjem: nož i sjekira, mačeta i koplje, malj i kamen. Žrtve su redovito seljaci i zemljoradnici u poljima ili na povratku s tržnice. Žene i djeca, starci i mladež koji, rekao bih, nemaju nikakve veze niti s politikom, niti s ekonomijom. Na desetke sela je spaljeno, škole razrušene, školska djeca odvedena kao taoci…
Trojica svećenika redovnika iz Župe Oicha nestala su bez traga. Na Cvjetnicu ujutro jedan svećenik redovnik na putu prema crkvi gdje je trebao slaviti svetu misu teško je ranjen, a njegov pratilac ubijen. Uvečer istog dana, ovdje kraj Butemba, u svojoj rodnoj kući, ubijen je svećenik redovnik koji je bio aktivan u međunarodnoj anketi koja istražuje razloge i počinitelje sustavnih ubojstava. Po toj anketi, u svakoj "crvenoj zoni" gdje se ubojstva događaju, u neposrednoj blizini, stacionirana je državna, pa i međunarodna vojska.
U tjednu prije Duhova, 10. svibnja okrutno je ubijeno 17-ero ljudi, a devetero ljudi je "progutala" šuma; 17. svibnja je bilo 10 ubijenih, a selo zapaljeno, među njima je bilo osmero predškolske djece i dvije starije žene… Sve samo kršćani! Zaista se obistinjuje ona Isusova: "Dolazi čas kad će svaki koji vas ubije misliti da služi Bogu" (Iv 16, 2).
Pa dobro, Gospodine Isuse iz Nazareta, i na tebi su se ispunila sva proroštva Starog zavjeta. I ti si Pravednik, Sluga, Jaganjac. Izdan, mučen i razapet… Ali svejedno, ovdje se nama čini da si ti išao daleko, da tvoj izazov nadilazi naše ljudsko shvaćanje i snagu: "Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju i masakriraju… Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan…" (Lk 6, 27. 36).
Ako je tako, i ako želiš da ti imalo sličimo, onda, Gospodine, pošalji Duha svojega i snagom svoje ljubavi, ojačaj nam vjeru, učvrsti ufanje, umnoži ljubav, obnovi lice zemlje obnavljajući naša srca i naš odnos prema tebi i prema čovjeku.
 
Župno hodočašće
Kongo-Kako-prozivljavamo-i-slavimo-Godinu-milosrdja-04.JPGI naša Župa svete Klare, u Misiji Ngengere, pripremila je i organizirala veliko hodočašće u katedralu, u četvrtak 3. ožujka. Oko 1600 školske djece, svi katekumeni koji su se spremali za krštenje, desetak pjevačkih zborova i svi katolički pokreti, svi bračni parovi i pripravnici za Franjevački svjetovni red, naši radnici i mnoštvo vjernika s vjeroučiteljima i svećenicima, u procesiji, moleći i pjevajući, od župne crkve do katedrale prešli su oko 6 km, da s posebnom pobožnošću uđu u katedralu kroz "sveta vrata", sudjeluju u svetoj misi, prime potpuni oprost… Nekoliko dana prije hodočašća nastojali smo dati prigodu za svetu ispovijed svima koji su to željeli, a pomagali su nam i drugi svećenici, kao što i mi pomažemo drugim župama u takvim okolnostima.
 
Liturgijska slavlja u Velikom tjednu
Kongo-Kako-prozivljavamo-i-slavimo-Godinu-milosrdja-05.JPGVeliki tjedan i Uskrs, to su posebna duhovna slavlja i doživljaji u svim župama biskupije, da je to zaista nemoguće opisati. Na Veliki utorak kod nas je posveta svetog ulja u katedrali, obnova svećeničkih obećanja za sve svećenike. Poslije svete mise bilo je agape i bratski susret s biskupom i svećenicima.
Uskrsno bdjenje Velike subote vrhunac je i "eksplozija" radosti odraslih novokrštenika. U našoj novoosnovanoj Misiji Ngengere, imali smo samo 64 novokrštenika. U našem dekanatu, koji ima pet župa, na uskrsno bdjenje oko 3600 odraslih osoba primili su krštenje i prvu svetu pričest, a neki su proslavili i sakrament ženidbe.
Na spomen učenika iz Emausa, u utorak poslije Uskrsa organizirali smo duhovno-profesionalni izlet sa svim radnicima i profesorima. Jedan domaći dijecezanski svećenik animirao je duhovni dio i upoznao nas s novom tehnikom izrade opeka i stolarijskih radova. Upoznali smo novu tehniku izrade školskih ploča od posebnog kita te tretiranje i flaširanje vode. Sudionika je bilo oko 56. Za "piknik" imali smo svatko po jedan kruh, tri komadića pečenog mesa i bocu pića. Mnogi su rekli da im je to bio poseban doživljaj i da su se prvi put najeli kruha!
 
Građanska i crkvena vjenčanja
Na drugu Uskrsnu nedjelju u Crkvi se slavi Nedjelja milosrđa. Tjedan milosrđa je zaista bio poseban. Po programu Biskupijskog centra za pastoral, tog tjedna u svim župama organizirana su građanska, pa onda i crkvena vjenčanja za posebno pripremljene bračne parove koji žive zajedno, a bez sakramenta ženidbe. Predstavnici državne vlasti razišli su se po župama da obave građansko vjenčanje.
Sutradan je bila svečana sveta misa i niz crkvenih vjenčanja. U našoj župi bilo je 27 bračnih parova. U pet župa našeg dekanata u Tjednu milosrđa vjenčano je 1860 bračnih parova.
U istom Tjednu milosrđa bilo je krštenje djece mlađe od pet godina od tih novovjenčanih bračnih parova, od "djevojaka majki" i drugih… U našoj misiji Ngengere imali smo 467 djece za krštenje. A prema izvještaju lokalnog radija, tog Tjedna Milosrđa u pet župa našeg dekanata kršteno je oko 8720 djece.
 
Više zastrašujuće nego ohrabrujuće
Površnu i nevještu čitatelju te bi brojke mogle izgledati "fantastične" i ohrabrujuće: Crkva raste! Neka nas je više! Daleko od toga! Godina milosrđa je velik izazov ne samo za misionare, nego i za cijelu Crkvu u Africi. Ove su brojke više zastrašujuće nego ohrabrujuće! One nam očituju da kvasac "radosne vijesti", duh evanđelja još nije prodro u dubinu niti preobrazio bit afričkog društva…
Tolike "djevojke majke" imaju i po nekoliko djece… Velik postotak bračnih parova provodi "suživot" bez ikakva vjenčanja. Mnogoženstvo, ne samo u bogatijim krugovima, kao nekada, nego i kod siromašnih, koji nemaju niti 10 koza za miraz za prvu ženu. Mnogi žive daleko od obiteljskog okružja i ne žele trajnih "obveza" ni odgovornosti, niti prema državi niti prema Crkvi…
 
Nacionalni Dan učitelja
Papa Franjo veli: "Mi smo pozvani formirati – odgajati savjest bračnih parova, a ne tražiti zamijeniti ih u njihovoj odgovornosti" (AL, br. 37).
Tjedan prije i tjedan poslije Duhova u svim se župama dijelio sakrament svete potvrde. U našoj župi priprema se 155 krizmanika. Tih dana posjetio nas je župnik iz Kitatumba. To je jedna od župa u našem dekanatu. Rekao nam je da priprema 2120 krizmanika.
Kako u cijelom Kongu, tako i u našoj Biskupiji Butembo-Beni, 30. travnja je nacionalni praznik, Dan učitelja. Tog su dana svi učitelji i nastavnici, pedagozi i profesori katoličkih škola, fakulteta i odgojnih ustanova organizirali u duhu Godine milosrđa posebna hodočašća prema trima navedenim crkvama i "svetim vratima".
Naša Župa sv. Klare pripada Katedralnom dekanatu, pa je toga dana biskup predvodio svečanu svetu misu za sve "intelektualce" grada i okolice. U svojoj propovijedi biskup je pohvalio i uzveličao ulogu i rad odgajatelja katoličke školske mladeži. Usput spominjem da u Kongu svake godine više od pola milijuna mladića i djevojaka polaže veliku maturu ili ispit zrelosti.
Biskup je, između ostaloga, upozorio i pozvao sve učitelje, nastavnike i profesore da budu razboriti i oprezni, da ne stvaraju "dodatnih problema i poteškoća" u školskom sustavu i svojim školama, jer da ih ima već i previše na nacionalnoj razini…
 


Povratak