Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

DR Kongo–Plodovi sklopljenih ruku i udruženih snaga  

Objavljeno | 23.7.2015.

Dragi prijatelji misija!
U našoj Župi Nyantende i bolnici bilo je posljednja tri mjeseca više radosnih događaja. Završili smo gradnju kuće za internu medicinu u bolnici. Još jednom velika hvala za novčane darove po Papinskim misijskim djelima! Radujemo se plodu sklopljenih ruku i udruženih snaga. Od srca hvala dragomu Bogu i svima vama duhovnim podupirateljima i darovateljima! Posebno su vam zahvalni bolesnici, koji sad u novoj kući interne imaju primjeren smještaj.

Na blagdan Gospe Lurdske slavili smo u bolnici Međunarodni dan bolesnika u nazočnosti bolničkog osoblja, bolesnika koji su ležali u bolnici i onih pridošlih iz okolnih sela za taj dan, a to su uglavnom kronični bolesnici i starije osobe. Došli su i njihovi ukućani i rodbina.
Dan je počeo slavljem svete mise, uz lijepo pjevanje i ples korala i vjernika, koji su došli moliti s bolesnicima i za bolesnike, posebno za one koji se nisu mogli dignuti iz kreveta i biti na misi.
Posebno je lijepa praksa za Dan bolesnika da bolesnici koji dođu taj dan imaju besplatan pregled i liječenje, a taj put bilo ih je 77. Dan se završava obrokom podijeljenim svima, a oni smješteni u bolnici dobili su i nešto više: kilogram šećera i jedan sapun. Sve im to dobro dođe.
Na Drugu uskrsnu nedjelju – Nedjelju Milosrdnog Isusa, kojemu je posvećena bolnička kapela, opet je bilo veliko slavlje. Svetu misu slavio je fra Emmanuei Bisimwa, župnik Župe Nyantende i tom prigodom krstio deset novorođene djece bolničkog osoblja. Na kraju svete mise blagoslovio je novosagrađenu kuću interne medicine.
Na svetkovinu Duhova u župi je bilo vrlo živo i veselo, jer smo imali slavlje podjeljivanja sakramenta potvrde za 674-ero djece i mladih. Mogao se steći dojam da je cijela župa na nogama. Na velikom prostoru ispred stare i potresom napola srušene crkve sve je bilo spremno za početak svečanoga misnog slavlja. Premda su četiri svećenika – nadbiskupova delegata podjeljivala svetu potvrdu, misno slavlje trajalo je tri i pol sata. Ali na kraju svete mise nitko nije bio umoran niti se tužio na glavobolju zbog jakog sijanja sunca. Veći dio vremena bilo je oblaka koji su štitili ljude, a neki su koristili kišobrane kao suncobrane. Nakon blagoslova i izlazne pjesme mladi krizmanici su odlazili u skupinama svojim kućama, pjevajući i plešući.
 
Naš prijatelj Bahogwere
Naš prijatelj Bahogwere, o kojem sam već pisala u Radosnoj vijesti, u travnju ove godine bio je ponovno u krizi. Imao je neprilike sa zubima koji su mu propali i bili upaljeni te je to uzrokovalo nestabilnost šećera. Nakon pregleda, utvrdilo se da mu treba izvaditi tri zuba koji se više ne mogu liječiti. Napravili smo to, uz veliki rizik, tijekom mjeseca i pol, uz ponovni boravak u bolnici. Radostan što se sve to dobro završilo, zahvaljuje svima koji mu pomažu. Ne voli on biti ovisan. Sretan je kad može ići na tržnicu i prodavati sitne stvari koje smo mu dali. Došao je prije nekoliko dana i rekao da je zaradio 20 dolara. Nakon toga je kupio robu koju će dalje prodavati i od toga živjeti.

S. Mirjam Penić


Povratak