Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

DR Kongo - Cvjetnica u Nyantendeu  

Objavljeno | 11.5.2018.

Piše s. Adriana Galić

Dragi čitatelji Radosne vijesti,
radosna sam što vam mogu opet pisati!
Na Cvjetnicu je u našem selu sve oživjelo! Mnoštvo mladih iz Nyantendea i iz okolnih sela okupilo se rano ujutro, noseći palmine grane, u velikoj dvorani Škole sv. Antuna Padovanskoga. Željeli su zajedno provesti prvi dan Velikog tjedna – Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje, koja se slavi u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem.
Susret je otvorio župnik fra Crispin Zagabe, koji je predao mikrofon našim sestrama da bi rekle nekoliko riječi o dugogodišnjem djelovanju Školskih sestara franjevki Krista Kralja u DR Kongu, a osobito u mjestu Nyantende. Zagrljeni mladi zapjevali su himnu i u istom se ritmu skladno njihali s jedne strane na drugu. Bio je to prekrasan prizor!

S ponosom smo slušale našu sestru Mirabilis Višić kako na njihovu plemenskom mashi jeziku pozdravlja sve prisutne i nastavlja s predstavljanjem zajednice. Posebno se obratila mladima, koji su u današnje vrijeme izloženi različitim utjecajima i ponekad teško pronalaze i prepoznaju pravi put. Nakon s. Mirabilis riječ su preuzele naše sestre Kongoanke M. Francoise Balibuno Ciza i Anne-Marie Mukundwa Kalinga. Dvorana je bila prepuna ljudi. Mnogi su stajali na samom ulazu, pa čak i vani, slušajući svjedočanstva i savjete sestara više od dva sata. Iz dvorane smo se svi uputili prema igralištu, gdje je svećenik blagoslovio grančice, a narod s nestrpljenjem pružao ruke jer se smatra velikim blagoslovom primiti grančicu iz svećenikovih ruku. U procesiji smo se polako uputili prema crkvi, pjevajući „Hosana Sinu Davidovu“.
 
Hosana Sinu Davidovu!
 
Poslijepodne sam se pridružila sestri Mislavi Prkić u Duhovnom centru „Amani“, što znači mir, u Bukavuu, gdje je organizirala duhovne vježbe za maturante srednje škole iz Nyantendea. Nagovore je vodio o. Luka Lusala, a održavali su se dva puta dnevno, ujutro i popodne. Nakon svakog nagovora maturanti bi se podijelili u skupine i odgovarali na pitanja. Nakon večernje molitve svaka je grupa podijelila svoje odgovore i razmišljanja s ostalim grupama. Bili su oduševljeni cijelim susretom i bile su im to prve duhovne vježbe. Možete samo zamisliti koliko su bili zahvalni sestri Mislavi i svim dobročiniteljima koji su omogućili taj susret. Bilo je to iskustvo koje će pamtiti cijeli život. I mene je susret oduševio i zahvalna sam dragomu Bogu što sam dobila prigodu biti svjedokom „živog“ ekumenizma. Naime nisu svi učenici katolici, ali su svakog dana sudjelovali na svetoj misi i zajedno s nama molili Krunicu i križni put. Mogu jedino reći: „Hvala ti i slava Milosrdni Isuse!“
Veliki petak proveli smo u postu i molitvi, a u 15 sati puk se je okupio na molitvu križnog puta. U cijeloj korizmi svaki smo petak u 15 sati molili križni put u crkvi. Na Veliki petak smo se svi spustili prema rijeci, odakle smo se kasnije uspinjali prema crkvi. Prije samog početka je padala snažna kiša. Čak sam u jednom trenutku pomislila da ću morati odustati.
Vazmeno bdjenje obično se započinje slaviti navečer, ali ovdje u Nyantendeu smo ga, radi sigurnosti, započeli u 15 sati. Bogoslužje je započelo pred crkvom blagoslovom ognja, na kojem je otac Biringanine Gervais upalio uskrsnu svijeću. Nakon službe riječi slijedila je krsna služba. Najprije je svećenik blagoslovio vodu, a zatim su se krstili katekumeni, njih 200 iz naše župe. Bili su obučeni u školske „uniforme“ – bijele košulje i plave hlače ili suknje. Na Uskrs su svi bili posebno lijepi, osobito djevojke u novim, šarenim haljinama. Bože, hvala ti i slava za ljubav koju osjećamo, besplatno primamo i besplatno dajemo.
I dalje se preporučujemo u vaše molitve. Bog vas blagoslovio!
 
Velik pozdrav iz Nyantendea!
 


Povratak