Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

DR Kongo - Završena gradnja mosta na rijeci Mususi u Misiji Ngengere  

Objavljeno | 13.6.2019.

Piše fra Ilija Barišić

Papa Franjo nas poziva: „Gradite mostove! Za uspješno naviještanje evanđelja gradite mostove, a ne zidove. Isus je gradio mostove, a ne zidove. Njegova poruka spasenja upućena  je svim ljudima i cijelomu svijetu. Nama su potrebni mostovi, a ne zidovi. Treba razvijati kulturu susreta! Nužno je potrebno da, svatko na svojem području i terenu, aktivno nastoji i učini sve što je moguće da se iskorijene uzroci bijede i nevolje tog naroda; da svatko gradi mostove  bratskih odnosa, što je temeljni uvjet za svaki pravi ljudski razvoj i napredak“, poručio je papa Franjo 8. siječnja 2018., pred svim diplomatima koji su akreditirani u Vatikanu.
Mislim da nije potrebno tražiti smisao ni davati tumačenje navedene Papine poruke, međutim, moram priznati, ta me Papina poruka nadahnula i ponukala, potakla i ohrabrila za gradnju mosta preko rijeke Mususe, koja dijeli našu Misiju Ngengere od Župe Musimba, u Biskupiji Butembo-Beni, u Kongu.
 
Potreba koja se ukazala i nakana koju smo imali, u dogovoru s prefektom naše nove srednje škole Institut svetog Franje Asiškoga i predstavnicima roditelja te dvojicom župnika i župnim savjetom, bila je da osiguramo đacima i njihovim roditeljima siguran prijelaz preko rijeke Mususe, koja uslijed velikih kiša često veoma nabuja i vrlo je opasna.
Svaki početak je težak i neizvjestan, ali svaki dobar svršetak donosi posebnu radost i zadovoljstvo. Bilo je ovo prvi put da sam se upustio u „pustolovinu“ gradnje mosta, i to preko dosta velike i neugodne brdske rijeke.
 

Sažetak kratke povijesti gradnje našeg mosta
 
Ponajprije treba spomenuti da, prema državnom zakonu u DR Kongu, stranac ne može voditi javne radove bez posebne radne dozvole. Zbog toga, odmah na početku projekta, osnovali smo odbor koji će biti odgovoran za izvođenje radova. U njemu su bila dva župnika, jedan inženjer, prefekt srednje škole i dva predstavnika roditelja te župnog savjeta.
Uputili smo i pismo – molbu svim nadležnim vlastima grada i teritorija, kao i kralju (Cheferie), za njihovo odobrenje i podršku. (Međutim, da smo čekali njihov odgovor, radove ne bismo još ni započeli.)
Nakon izviđanja terena i okolice inženjeri su predložili mjesto i način gradnje mosta. Predložili su postavljanje velike metalne cijevi u jednom tjesnacu rijeke. Cijev je bila  promjera  šest metara, a dužine nešto više od sedam metara. Ugovor je sklopljen s inženjerima i građevinskom tvrtkom „Bribo“ i radovi su započeli polovicom ožujka 2018. godine.
U to vrijeme nivo rijeke bio je dosta nizak. Inženjeri tvrtke koja je trebala izvoditi radove, tvrdili su da imaju veliki buldožer, kojim će probiti osamdesetak metara puta, postaviti i zatrpati cijev. Ali… Ali našli su se u nezgodi, jer njihov buldožer odavno nije bio u funkciji, tako da ne samo da su odustali od radova, već su, jednostavno, nestali, bez traga i glasa.
Radovi su nastavljeni u studenome, u našoj „župnoj režiji“, s našim inženjerom i radnicima. Cijela konstrukcija mosta dugačka je 24 metra, a između pobočnih zidova širina mosta je sedam metara, dok je visina s nasutom zemljom oko devet metara.
Na mostu je s obje strane postavljena zaštitna ograda od stupića i cijevi te trotoar za pješake.
Svi  radovi završeni su 23. veljače 2019. godine. Te subote, u predvečerje, svi smo odahnuli, a radnici su spontano, u jedan glas, sa svim radoznalim gledateljima zapjevali: „Tebe Boga hvalimo“, a nakon toga: „Veliča duša moja Gospodina…“
  
Želio bih napomenuti da za otvorenje mosta za vozila s druge strane rijeke Mususe, na strani gdje se nalazi Župa Musimba, čiji teritorij je po vlašću kralja, a ne grada, treba još prokopati i urediti 80 metara puta. Mi smo već uplatili trošak za taj posao, koji će dovršiti Biskupijski ured za razvoj sa svojim buldožerom. Nadamo se da će naš biskup, svojim autoritetom i ugledom, ubrzati i iznuditi dozvolu od kralja, koji nam nameće svoj ritam.
Gradnja mosta iziskivala je dosta napora i potrošena materijala: 77 kamiona kamena, 19 kamiona pijeska, 148 kamiona zemlje utovarene lopatama  te  412 vreća cementa (po 50 kg). Od početka do kraja gradnja mosta stajala je 41 015 dolara. Tijekom gradnje nailazili smo na različite poteškoće. Nedaleko od mosta nalazi se kamenolom, gdje smo platili kamen za most, ali policija zvana „Aner“ zaplijenila je alat radnicima i zatvorila vlasnika kamenoloma.
Nestručnost i neodgovornost inženjera, neposluh vozača, neiskustvo radnika – zidara, nepredvidljive kiše, „podrška“ lokalnih vlasti i inženjera zadavali su nam velike poteškoće, ali Božja providnost vjerno nas je pratila, pomagala i čuvala.
Od početka postavljanja temelja pa do završetka radova nailazili smo na velike zidove, ali, Bogu hvala i slava, nije bilo ni nezgode niti ranjavanja. Zaista Bog čuva svoje!
 
U znak zahvalnosti, na poseban način iz dubine duše i iskrena srca, mi vjernici i stanovnici misija Ngengere i Musimba u jedan glas kličemo i Bogu hvalu dajemo, jer jedino on i samo on, snagom Svetog Duha, mogao je prosvijetliti, nadahnuti i potaknuti te ujediniti naše dobročinitelje, koji su nam pritekli u pomoć i pomagali u ostvarenju našeg sna – izgraditi most na rijeci Mususi!
Jedino Bog i samo on može nagraditi i stostruko uzvratiti, kako pojedincima, tako i obiteljima, župama, redovničkim zajednicama i samostanima koji su pomagali u gradnji.
Neki su nam slali pomoć izravno na naš račun, a mnogi su nam pomagali posredovanjem  Papinskih misijskih djela u Zagrebu ili Sarajevu. Od 2. siječnja do 31. prosinca 2018. godine od Papinskih misijskih djela primili smo 23 600 eura. Od Franjevačkog samostana u Dubrovniku primili smo 4588 dolara, a od pojedinaca 700 dolara. To je bio prinos naših dobročinitelja za most te svakomu pojedinačno i svima zajedno od srca zahvaljujemo!
Po zagovoru sv. Klare, nebeske pokroviteljice naše misije, i svetog Franje Asiškoga, čije ime nosi naš most, te po zagovoru bl. Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika mostova, Božji blagoslov zazivamo, moleći za svakoga i za sve!
 
Za kraj, papa Franjo nam poručuje: „Graditi mostove, to je put humanizacije u školi Isusa Krista. Gradimo odvažno i ustrajno mostove koji povezuju ljude i naraštaje, koji pomažu pravi razvoj različitih socijalnih i profesionalnih sredina, ali uvijek s posebnom pažnjom i brigom za malene i siromašne, kao i za sve one koji su na bilo koji način isključeni iz našeg društva. Vjera je izvor prave radosti, koju nam nitko ne može oteti. Graditi mostove s vjerom, odvažnošću i ustrajnošću, to je zaista misija humanizacije današnjeg društva.“ (Audijencija 12. svibnja 2018.)
 
 
 


Povratak