Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ekvador–Formacija vjeroučitelja  

Objavljeno | 3.10.2017.

Piše s. Iva Jelić
 
Srdačan pozdrav iz Quita, glavnog grada Ekvadora, Nacionalnoj upravi Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i dragoj Bosni i Hercegovini.
Pozdrav i svim dragim čitateljima misijskog lista Radosna vijest! Velik pozdrav svim dobročiniteljima misija! Neka vas prati Božji blagoslov, svakoga pojedinoga, u vašem velikodušnom radu za misije i u velikodušnu sebedarju!
Dok je osmi mjesec u većini svijeta mjesec odmora, mi smo iskoristili prigodu za formaciju naših vjeroučitelja. Njih 18 okupilo se u našem malom pastoralnom centru da bi napredovalo u stručnom znanju i duhovnosti. Potrebno se što bolje pripremiti da bi znanjem i primjerom vjeroučenicima svjedočili vjeru u kojoj su i sami odgojeni.

Ekvador-Formacija-vjeroucitelja-04-(1).jpg

Na formaciji su obradili teme iz Biblije: stvaranje svijeta iz Knjige postanka, stvaranje čovjeka i prirode, izvješće o Adamu i Evi, povijest dvojice braće Kajina i Abela, zatim zašto se priroda okreće protiv čovjeka – potop, tko su naši susjedi, komu smo slični i od koga smo različiti, kartu većih mjesta i gradova iz biblijske povijesti te babilonski toranj kao znak dominacije i oholosti. Profesor je rekao: „Svaka osoba u prošlosti i sadašnjosti kada vidi zemlju, sunce, mjesec, život itd., pita se koji je izvor i početak svijeta, tko stoji iza svega što postoji, kako je nastao ljudski život, koja je naša misija, svakog od nas na zemlji… Trebamo tražiti odgovor zašto, kako i za koga živimo.“
Vjeroučitelji su nastavili rad u skupinama i poslije iznosili svoja iskustva iz života i što su naučili. Vrlo zadovoljni tečajem otišli su svojim kućama, a sadržaji i spoznaje o kojima su slušali i raspravljali pomoći će im također u prakticiranju vjere i u njihovim obiteljima.
 
Ekvador-Formacija-vjeroucitelja-01.jpg

Susret djece na praznicima

Drugu aktivnost koju smo imali bio je susret djece na praznicima. Od 17. srpnja do 11. kolovoza imali smo oko 200 djece u našem pastoralnom centru.
Prvi i drugi tjedan djeca su imala razne tečajeve: šport, glazba, pjevanje, crtanje, kuhanje itd. Treći tjedan imala su razne aktivnosti po dobnim skupinama: vrijednosti, lijepo ponašanje itd. Također smo ih vodili na izlet u prirodu, u kino, na plivanje u bazene. Djeca bi dolazila ujutro, najprije bi bila kratka molitva oko 15 minuta, a zatim bi se podijelila po grupama za rad na teme koje su bile predviđene za pojedini dan. U 10 sati bio je odmor oko 20 minuta te bismo im tada poslužili doručak, za koji zahvaljujemo dobročiniteljima iz domovine i dobročiniteljima iz pastoralnog centra, koji su se velikodušno odazvali i donosili kruh, sir, nareske, jaja, rižu i voće, a pomagali su i podijeliti doručak.
Poslije doručka nastavio se je rad do 12 sati i onda bi se svi zadovoljni vraćali svojim kućama. Da bi se program što bolje proveo, 15 mladih se je tijekom dva tjedna svakog prijepodneva pripremalo pod stručnim vodstvom s. Lupe Gavilanez. Sve je na kraju dobro odrađeno te su djeca i roditelji bili vrlo zadovoljni.
Velik pozdrav svim čitateljima od s. Ive Jelić!


Povratak