Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ekvador–Od ruševine do blagoslova uz pouzdanje i vjeru  

Objavljeno | 10.1.2018.

Piše s. Klementina Banožić
 
Većina države Ekvador pogođena je 16. travnja 2016. velikim potresom. Vapaj poginulih i nestalih u ruševinama pokrenuo je mnoge ljude u zemlji i izvan nje na solidarnost, molitvu i bliskost svima pogođenima. Crkva i redovništvo skupa s ekipama solidarnosti iziđoše prema ljudima koji su u grču boli, beznađa i tuge na ulici očekivali zalogaj kruha, šaku riže, komad odjeće, času vode ili koji lijek.
Danima i mjesecima ulagali smo sve snage da uprisutnimo Božju ruku utjehe i providnosti postradalima...
Polovicom kolovoza došlo je vrijeme da počnemo sagledavati i naše ruševine. Jedna od njih, crkva sv. Marije Krucifikse, u našoj prvoj misiji u Paloquemadu, najviše je stradala. Dio zvonika je visio, odvojen od lađe crkve, a veći dio krova bio je na podu. Pitali smo se odakle početi – srušiti sve ili samo zakrpati rupe, ili što drugo učiniti…
 
Ekvador-Od-rusevine-do-blagoslova-01-(1).JPG

Providnost – znak Božje bliskosti
U kolovozu smo dobili izvješće Općine Paloquemado s mogućim troškovima. Bol u glavi i brige počele su u momentu rušenja zbog opasnosti za ljudske žrtve i novčanih izdataka. Crkva je bila neupotrebljiva, sv. misa se mjesecima služila u vjeronaučnoj dvorani. Uskoro je počelo kišno razdoblje i ako se ne bi poduzeli popravci, imali bismo samo jednu nepopravljivu ruševinu. A kiše su u ovom podneblju nemilosrdne, ruše putove, mostove i sve ostalo...
Doprinosi sela i pristigle donacije bile su male. Nije bilo izgleda za početak radova. Kako kaže evanđelje: „Koji gospodar počne graditi prije nego napravi predračun...“ Kao da će se promijeniti situacija, obratih se mladim inženjerima, djeci koja su tek završila studije, a rasla su uz nas, misleći da će se smanjiti troškovi.
Ponovo učinismo evaluaciju gradnje, materijale koji su neophodni, radnike koje trebamo i naraste predračun više nego duplo – ako će se raditi iz temelja i sa svom tehnologijom današnjeg vremena.
Treba srušiti toranj, napraviti seizmičku zaštitu, presvući sve stupove metalnom strukturom, izgraditi novi krov, novo potkrovlje, postaviti elektrifikaciju, pod, uglavnom sve.
Između povjerenja u Boga i dvoumica koje se motaju po glavi bacih se na koljena u noćnim satima.
Rekoh: „Gospodine, tvoj je narod, tvoja je crkva… Hoćeš li da se obnovi, pobrini se za darovatelje!“
Iskrsnuše mi pred očima neke osobe koje bi mogli i pomoći. Zaključih poslati e-mail na nekoliko adresa. Nakon 10 minuta zvoni mi telefon. Glas na hrvatskom jeziku: „S. Klementino, ne brini. Dođi jedan dan i dogovorit ćemo se.“
U rujnu 2016. počinjemo s radovima restauracije, odnosno rušenja. Sve ručno od vrha zvonika do dna, a u isto vrijeme s potpornim zidom i protupotresnom zaštitom. Radovi se odvijaju u tri etape, u rekordnom roku. U veljači 2017. crkva je pod krovom, s električnom instalacijom i sposobna primiti vjernike. Nedostaju pod i oltar te mnogi drugi detalji koje ćemo u miru dorađivati.

Ekvador-Od-rusevine-do-blagoslova-03.JPG

Blagoslov
Uoči rođendana sv. Marije Krucifikse di Rose, 5. studenoga 2017., bilo je veliko slavlje u Paloquemadu. Biskup Latakunge mons. Govani Paz, uz prisutnost župnika i drugih svećenika, predsjednika općine, mladih inženjera, majstora, službenica milosrđa i Božjeg naroda iz sela blagoslovio je restaurirani hram Božjeg naroda u misiji službenica milosrđa Paloquemadu.
Sav naglasak devetnice i priprava za blagoslov crkve usmjeren je na čvrstoću vjere i svijesti da smo mi hram Božji.
Jedini cilj gradnje i obnove crkve susret je kršćanske zajednice s Bogom, jedinstvo u vjeri i slavlje otajstava vjere u duhu uskrsnuća i vječnosti. Budući da je sve poteklo iz Godine milosrđa, da se kroza sva događanja očitovalo beskrajno Božje milosrđe, budući da se u istoj začeo život i misija službenica milosrđa u Ekvadoru, pozadina glavnog oltara, s Božjom i vašom pomoći, bit će presvučena mozaikom Milosrdnog Isusa iz Ivanova evanđelja, 8. poglavlje.
Već je u izgradnji, i uz Božju i vašu pomoć, nadamo se dovršiti ju sljedeću godinu. Ostat će pečat zahvalnosti njegovu milosrđu, koje nas uvijek prati, koji sve vodi, koji se očituje u svakoj situaciji svojom bliskošću, svojim stvaralaštvom, solidarnošću i providnošću. Godina milosrđa, godina potresa u Ekvadoru, godina restauracije župne crkve sv. Marije Krucifikse di Rose, utemeljiteljice družbe Službenice milosrđa i njihove prve misije u Paloquemadu, u ekvadorskim Andama.
Uz molitvu i uvjerenje da Isus ne ostaje dužan nikome tko čini dobro, izražavamo veliko HVALA i SRETAN BOŽIĆ i blagoslovljenu 2018. svim dobročiniteljima i prijateljima naše misije.
 
U Isusu vaše s. Iva Jelić i s. Klementina Banožić, službenice milosrđa


Povratak