Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ekvador - Bog se učinio čovjekom da oplemeni i uzvisi našu ljudskost  

Objavljeno | 1.12.2018.

Piše s. Lenka Čović

Svaki dan za nas je novo svjetlo i nada s kojom gledamo u budućnost, da život bude ispunjeniji i sretniji. Takvo je ovo vrijeme došašća, priprema za slavljenje Isusova dolaska među nas. Vrijeme je to koje ispunja naš život nadom da ljudi svaki dan mogu biti bolji, nadahnjujući se svakodnevno na Božjoj poruci i njegovu dolasku među nas.
Isus se učinio jednim od nas. Rođen je kao dijete, malen u jaslicama, krhak i potpuno ovisan o drugima. Ali Isus je imao svoju obitelj, koja ga je voljela, štitila i brinula se o njemu, a većina ju naše djece nema te su prepuštena sama sebi, izložena opasnostima i porocima koje donosi ulica.
 

Ulica na kojoj žive uvlači ih u sve poroke, u ono što ih čini manje osobama, obećavajući im sreću u drogi, u razvratnom životu, tjerajući ih u kriminalne grupe, gdje je nasilje jedini način preživljavanja. To je stvarnost većine naše djece i mladeži i u tom se osjeti važnost života u dobrim, zdravim, kršćanskim obiteljima, gdje se žive vrjednote i brine za djecu.
Naš školski centar „Moj mali Isus“, gdje se školuju djeca od četiri godine pa do završene srednje škole i gdje ih je zasada 360, kao i internat „Alojzije Stepinac“, gdje žive 22 djevojčice, izgrađeni su između dvaju smetlišta. To je suho, gotovo pustinjsko područje, gdje kiše gotovo da i nema. Međutim, ondje smo dobili dozvolu za gradnju. Najteži problem nam je voda. Obavijestili smo lokalne vlasti o tom problemu, ali njihova obećanja nikako da se realiziraju. Platiti da nam vodu dopreme iz grada veoma je skupo, a nemamo novca. Tražeći izlaz, uz pomoć prijatelja, napravili smo pet velikih cisterni. Zato smo spojili oluke sa svih krovova škole, pa kada padne kiša, mada je to rijetko, na takav način skupljamo kišnicu i napunimo barem jednu cisternu. Negdje na udaljenosti od oko pet kilometara od nas postoji izvor vode, pa nam organizacija „Populorum Progresso“, koja raspolaže tim izvorom, jednom tjedno daje vodu, što nije previše skupo. Bogu hvala na tome, jer voda nam je potrebna i za školu i za vrt.
Da bismo djeci i mladima pružili nadu, svjetlost i kršćanske ideale odgojem u školi, pokušavamo ih usmjeriti i dati smisao njihovu životu, odgajajući ih riječju i primjerom. Želimo djeci i mladima pružiti mogućnost za sretniju budućnost. Jedna skupina mladih zadužena je za naš vrt. Kad smo tek došli, bila su dva stabla, a danas, nakon 16 godina, ima ih više od 40. Naša djeca jedu svakodnevno namirnice iz našeg vrta, a uzgajamo i kokoši, kuniće, patke, svinje, pa se, iako je smetlište blizu, kod nas ništa se ne baca.
Naš prijatelj umjetnik dolazi k nama svakog petka iz mjesta koje je udaljeno 130 km od nas i jednu skupinu mladih uči slikati na platnu. Druga skupina naših mladih naučila je raditi nakit od srebra. Izrađujemo krunice, narukvice, ogrlice od tague i šivamo majice. Mlade učimo da sami mogu zaraditi za svoj život, ali i da pomognu u plaćanju školovanja. Moramo plaćati nastavnike, jer država kaže da nema novca. To je zasada ono što radimo. Istina, ima i drugih projekata koji su u tijeku, ali o tome neki drugi put.
Isus je došao među nas da nam donese mir, radost i sreću. Došao je da uzvisi i oplemeni našu ljudskost. Došao je da nas nauči što je ljubav. U ovo božićno vrijeme molimo da nas ispuni svojim mirom, da nam dade radost koju možemo iskusiti kada darujemo potpuno i bez ikakva interesa, da nam osmisli život koji se nadahnjuje na njegovoj ljubavi. Neka nam ovaj Božić bude ispunjen Božjom blizinom, a svaka osoba koja nam se približi osjeti da je naš Mali Isus.
Sretan Božić svim ljudima dobre volje!
 


Povratak