Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ekvador - Dođi, Gospodine Isuse!  

Objavljeno | 13.1.2020.

Piše s. Iva Jelić

U Ekvadoru je, poslije vrlo teške društvene situacije, sada sve mirno. Bogu hvala da se našlo zajedničko rješenje. Bilo bi puno bolje da se je moglo razgovorom riješiti probleme prije mnogih nevinih ljudskih žrtava i uništenja gradova. No, hvala Bogu, sve to nije dugo trajalo. Svi smo bili zabrinuti, jer više nije bilo hrane i trgovine su bile potpuno prazne. Sestre iz zajednice u kojoj živi naša s. Klementina Banožić nosile su hranu ljudima koji su došli sa sela.


Ove smo godine prvi put imali kratku pobožnost sv. Martinu iz Porresa s djecom i nastavnicima. Kip smo kupili prije nekoliko godina, dok je još s nama bila s. Antonela Medić. Sv. Martin je ponizan svetac, koji je uvijek imao metlu u rukama. Znao je liječiti rane i pomagati potrebitima.
Želja mu je bila pridružiti se dominikancima u gradu Limi, u Peruu. Budući da je bio mulat, primili su ga samo kao trećoredca i povjerili mu najskromnije poslove. No, kad su dominikanci otkrili njegovu unutarnju snagu, izbavili su ga iz tih skromnih prilika i primili ga u svoj red kao brata suradnika. Gospodin ga je obdario izvanrednim karizmatskim darovima, zanosima, levitacijom, bilokacijama, liječenjem bolesnika i sporazumijevanjem sa životinjama. Osnovao je sirotište, dječju bolnicu i sklonište za napuštene životinje.
U ovo smo se adventsko vrijeme devetnicama pripravljali za Božić. Devetnicu za školsku djecu počeli smo 10. prosinca, zato jer škola završava ranije. S djecom iz vrtića počeli smo 11. prosinca, a u župi je devetnica započela 16. prosinca i molilo se svaki dan do Božića. Bilo je lijepo i došlo je mnogo ljudi. Također smo i s vjeroučiteljima imali duhovnu obnovu. Oni su ove godine izradili jaslice.
Održan je i dvodnevni susret mladih, na kojem se okupilo oko 900 mladih. Prvi dan su išli u misije posjetiti obitelji u udaljenim selima, a navečer je bio duhovni koncert. Drugi dan imali smo pobožnost križnog puta na ulicama, a zatim je bilo predstavljanje svih župa. Susret je završio sv. misom. S. Mirian je bila na susretu, a s. Maria i ja smo pomagale ženama šivati majice koje su mladi nosili. Bio je to velik posao; zadnji dan smo radili do ponoći sa ženama šivajući majice, ali radili smo to s velikom radošću.
U župi pripremamo djecu za sakramente. Prva pričest bit će u siječnju, a datum za krizmu saznat ćemo tek kad nam jave kad će biskup moći doći. Prvopričesnika je oko 120, a krizmanika 60. Prošle smo godine imali 34 katekumena, a ove godine ih imamo 27. Oni će biti kršteni u uskrsnoj noći. Za krštenje se mladi pripremaju godinu dana, a pripremu za krizmu i prvu pričest djeca imaju cijelu školsku godinu. Školska godina kod nas počinje u travnju i završava u veljači.
Ovih dana u biskupiji je održan jedan veliki i važan događaj, tzv. sajam karizmi. Oko 60 sudionika iz svih redovničkih zajednica koje djeluju u biskupiji jedan dan je prezentiralo karizmu svoje zajednice i predstavilo svoje djelovanje. Svaka zajednica na svojem je štandu predstavljala kako je nastala, gdje sve djeluje i što radi. Svatko tko je bio zainteresiran mogao je upoznati neku od zajednica. Posebno su bili zanimljivi predstavnici iz škole za gluhonijeme, „Mali apostoli“, koju vode naše sestre, a koji su nastupili s plesom. Nakon predstavljanja svi smo sudjelovali u klanjanju Presvetomu Oltarskom Sakramentu. Susret je završio molitvom Krunice na pet jezika. Jedno otajstvo molilo se i na hrvatskom jeziku.


Povratak