Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ekvador - promocija maturanata pod šatorom  

Objavljeno | 23.4.2019.

Piše s. Klementina Banožić

San pretvoren u život
 
San otprije 20 godina danas se pretvorio u slavlje i radost. U Paloquemadu je dosada kao školska zgrada korištena mala drvena nastamba u središtu sela, okružena svim nasiljima i opasnostima za djecu. Ljudi iz sela postajali su svaki dan sve uzrujaniji zbog ozljeda i negativnih utjecaja na djecu te je škola postalo mjesto sukoba među susjedima i velik društveni problem.
Prostor je bio premalen i neodgovarajući. Trebalo je ući u srž problema i suočiti se sa svim poteškoćama i pronaći odgovarajuće rješenje. Razmišljajući zajedno, počeli smo tražili teren gdje bi se mogla sagraditi nova škola.
Teren je brdovit i bilo je teško naći nekoliko metara ravnice. Ali evanđelje kaže da vjera veličine gorušičina zrna pomiče brda. I krenuli smo na posao!
Za nekoliko mjeseci pronašlo se mjesto gdje smo morali maknuti dio brda da bi se stvorio prostor za gradnju škole. Zajedno s malim brojem onih koji su podržavali ideju te s velikim brojem onih koji su bili apsolutno protiv, ali s našim velikim povjerenjem u Boga te osluškujući krik sela i tajanstven zov djece i roditelja koji su svjesni važnosti školovanja, nismo odustajali.
Odgoj uz evangelizaciju, prožet vjerom i milosrdnom ljubavlju, i sve što ide uza stvaralaštvo na tom području rada, trebali su prostor za školu. A da bismo ga dobili, morali smo proći cijeli proces dobivanja potrebne dokumentacije te probuditi povjerenje sela i osoblja koje će sudjelovati u radu zajedno s nama sestrama. Koraci prema cilju zahtijevaju mudrost, napor i ustrajnost.
Vjerujemo da i djeca iz najzapuštenijih krajeva imaju pravo na odgoj i obrazovanje i da se ne osjećaju isključenima iz društvenih slojeva i mogućnosti napretka i bolje budućnosti.
U našoj misiji Paloquemado 27. veljače imali smo sedmu promociju maturanata. Zajedno s obiteljima, zaposlenicima, sestrama redovnicama službenicama milosrđa i svima koji su zajedno s nama ustrajali na putu, pratili nas i podržali molitvom i solidarnošću, uzdižemo hvalu Bogu. „Život nas je naučio da ljubav ne znači gledati jedno u drugo, već zajedno gledati u istom smjeru.“ (Antoine de Saint-Exupéry)
 

Nedostaje dvorana za društvene aktivnosti
 
Božja providnost nije nas napustila i škola je danas tu i ima sve potrebne uvjete za djelovanje. Međutim još uvijek nedostaje puno toga. Nedostaje dvorana za društvene aktivnosti, pa trenutno u tu svrhu služi dvorište, ali događa se da zbog kiše ili jakog sunca moramo prekidati aktivnosti ili, jednostavno, trpjeti vremenske nepogode.
Današnji maturalni program mladih s njihovim roditeljima i kumovima započeo je u župnoj crkvi sv. Marije Krucifikse, uz blagoslov maturanata i njihovih roditelja te čitanje teksta iz Poslanice sv. Pavla Timoteju gdje Pavao poručuje svojemu mladom prijatelju i učeniku: „Neka nitko ne prezre tvoju mladost…Nastoj biti primjer vjere u riječima i ponašanju…“
Nakon blagoslova u crkvi uputili smo se prema šatoru, u kojem je održan program maturalne promocije te je poslužio kao dobro sklonište. Ipak, voljeli bismo da idući maturanti, uz vašu pomoć, imaju i prikladnu dvoranu.
Zahvalnost je roditelja i djece neizmjerna. Svi su presretni što su svoju djecu mogli pratiti u školi od prvog razreda do završetka srednje škole te što imaju mogućnost nadići isključenost i otvoriti si vrata prema novoj i boljoj budućnosti.
Novost života i uskrsnuće trajno je u našoj ljudskoj povijesti. Samo Isus je snaga onima koji skupa s njime grade ljudsku povijest i naviještaju radosnu vijest. Uza „sretan Uskrs“ svima vama, molimo neka vrijeme od Čiste srijede do Duhova prožme našu kršćansku svijest i ujedini snagom Duha Uskrsnuloga njegovu  Crkvu i svijet razrušen neredima grijeha i poroka današnjeg vremena.
 Povratak