Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Gana-Misija Tatale, tvrda njiva Gospodnja za oranje  

Objavljeno | 9.3.2016.

Piše don Ivan Stojanović
 
Kao što su se Izraelci namučili dok su zaposjeli obećanu zemlju, tako smo se morali potruditi i mi, braća Francis, Isaac i ja dok smo konačno stekli uvjete da započnemo raditi u Misiji Tatale.
Što smo radili dosada? Otac biskup Vincent Sowha Boi-Nai postavio je uvjet za sve misionare da moraju sudjelovati na "orijentacijskom tečaju". Tako smo deset dana proveli u vrlo skromnu pastoralnom središtu. Gotovo svaki dan je bio novi predavač.

Teme su bile vrlo raznolike, praktične i korisne. Sam biskup je održao predavanja o povijesti i sadašnjem stanju biskupije, o tome kako pastoralno djelovati, kakav treba biti profil misionara te je detaljno govorio o tradicionalnim vjerovanjima i praksama. Svi smo ostali šokirani kad smo čuli za neke ženidbene običaje. U tim plemenima postoji više načina ženidbe:
1. Ako žena ostane udovica, mužev brat mora ju oženiti i podići bratu potomstvo. Nije bitno što on već ima jednu ili više svojih žena.
2. Razmjena djevojaka, odnosno žena: ako je tko uzeo ženu iz jedne obitelji, u tu obitelj mladićeva odnosno muževa obitelj mora dati svoju djevojku, odnosno ženu.
3. Ženidba obećanja – dogovora. Mladić ili već oženjen muškarac dogovara s jednom obitelji da će prvo žensko dijete koje dobiju biti njegova buduća žena. Muškarac radi godinama za tu obitelj, donosi darove i čim djevojčica ima 12 godina, muškarac ju uzima za ženu.
4. Ako otac umre, a nema braće, njegov najstariji sin od drugih žena mora oženiti svoju pomajku, očevu ženu koja je ostala udovica.
Gana-Don-Ivan-Stojanovic-05.jpgTako smo sve te dane slušali i učili o tim ljudima i njihovim vjerovanjima i praksama. Mogu reći da će ovo biti težak teren, tvrda je to njiva Gospodnja za oranje.
Nakon tečaja s našim provincijalom susreli smo oca biskupa i razgovarali o Misiji Tatale. Dogovorili smo se o svemu vrlo brzo. Otac biskup je bio izravan i rekao je da nam ne može ništa pomoći. To smo i sami osjetili, a vidi se iz zrakoplova da je biskupija prava sirotica. Nakon susreta s ocem biskupom otišli smo ponovo u Tatale. Narod je bio oduševljen. I oni jadni jedva čekaju da dođemo i da im pomognemo. Zato vas molim: pomozite nam svojim molitvama. Ovog trenutka to nam je najpotrebnije. Moramo se „ušuljati“ u srca tih ljudi. Po vašim molitvama to će nam Milosrdni Isus darovati u ovoj Godini milosrđa. Isuse, u tebe se uzdamo!
 


Povratak