Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Haiti–Vrjednote bratstva i zajedništva  

Objavljeno | 5.11.2014.

Dragi prijatelji misija!
Prošli su i dugi ljetni praznici, koji smo zajedno s našom djecom proveli priređujući razne radionice. Cilj radionica je bio iskoristiti to slobodno i dragocjeno vrijeme i naučiti što novo i korisno za budućnost.

Otkrivanje dječjih talenata
U radionicama (kreativne, jezične, športske, biblijske, plesne, dramske…) nastojali smo što više otkrivati njihove talente te im tako omogućiti razvijanje istih i potaknuti još veću želju za napredovanjem. Što se tiče dječje želje, upornosti i zainteresiranosti, nismo imali nikakvih problema, jer su djeca vrlo rado u svemu sudjelovala. Sve im je zanimljivo i sve su željeli isprobati. Mi smo, doduše, u organizaciji naišli na dosta problemčića. Ideja za rad nije falilo, ali što god počnemo, nedostaje potrebni materijala, tako da je to i nama bila prigoda za otkrivanje naših talenata u improvizaciji i organizaciji kreativnih radionica. Radili smo – ne s onim što dotična radionica treba – nego s onime što imamo. Zajedno smo se snalazili i zajedno uživali u onome što smo radili. I ne samo da smo uživali, nego smo puno toga naučili, a jedan mali dio toga možete vidjeti iz fotografija koje vam prilažemo. Na tome ljetnom taborovanju djeca su učila francuski i engleski jezik te su sama zatražila da uče i hrvatski jezik. S velikim oduševljenjem i zainteresiranošću su upijali nove riječi, pa i rečenice, jer žele Hrvate koji budu dolazili u posjetu znati pozdraviti i s njima progovoriti koju riječ te ih tako naučiti iste riječi na njihovu, kreolskom jeziku.
 
Radosno međusobno dijeljenje
Haiti-Vrednote-bratstva-i-zajednistva-04.jpgŽivot s tom djecom nam sve više "otvara oči" prema istinskim vrjednotama zajedništva, bratstva i plemenitosti, za koje Bogu zahvaljujemo. Evo i nekih primjera:
  • Ako kojemu djetetu dadnete kockicu čokolade da drugo dijete ne vidi, ono će istog trenutka otići među svu djecu i to s njima podijeliti, bez imalo promišljanja. Ili ako imate vrećicu bombona i date jednomu djetetu, ono će odmah pitati za svu drugu djecu te će spremno i radosno međusobno podijeliti.
  • Sebičnost kao da im je stran pojam. Tako smo nedavno nas dvije sestre prvi put probale sušeni mango. Sa suhom šniticom manga u ruci krenule smo prema djeci. Dječaku koji je bio najbliži dali smo mango da se osladi. Na naše veliko iznenađenje, on je samo malo zagrizao i ostatak dao da i drugi gricnu. Oni tako dijele sve što dobiju. To zaista ostavlja čovjeka bez riječi. I mi od njih puno učimo.
 
Snalažljivost u različitim zgodama
Oduševljava nas i njihova snalažljivost. Evo nekih primjera i o tome:
  • Djeci se probušila nogometna lopta. Oni su ju svejedno udarali dok ju nisu posve dokrajčili. Za zamjenu su se brzo snašli. Pokupili su svoje poderane školske čarape (u školi im je obvezno nošenje čarapa) i od njih napraviše loptu. Kad i tu poderu, opet će se oni snaći. Rekli smo im da možda anđeli donesu pravu, novu loptu. A anđeli, to ste vi, dragi naši dobročinitelji.
  • Jedan od dječaka je imao hlače dva broja veće, pa su mu stalno spadale. Kad se trebao uključiti u nogomet, brzo se snašao, jer želja za igranjem ga je nosila. Izuo je tenisice i iz njih izvukao vezice, zavezao hlače vezicama, prebacio ih preko ramena i uključio se u igru.
  • Zanimljivo je gledati tu njihovu snalažljivost i spretnost. U jednom trenutku nađu rješenje. Isto tako smo ostale iznenađene kad smo vidjele dijete od 8-9 godina kako kupa i presvlači bebu takvom brzinom i spretnošću kao majka koja ih je već petero odgojila, a da ne govorimo o tome kad se treba popeti na vrh stabla po mango ili kokos – tada im ni majmuni ni vjeverice ne mogu konkurirati.
  • Radile smo s djecom narukvice i ogrlice, a neki od tih uradaka su bili zahtjevniji te ih je trebalo objesiti za nešto, da bi ih se lakše napravilo, a oni su u trenutku pronašli rješenje – zavezali su početni dio narukvice za nožni prst i uspješno posao priveli kraju. Kasnije smo pronašli bolje i trajnije rješenje.
 
Učenici opremljeni za školu
Haiti-Vrednote-bratstva-i-zajednistva-01.jpgTakvih i sličnih primjera imamo bezbroj, ali to je samo jedan mali dio iz našega svagdašnjeg života, u kojem se mogu vidjeti dječje radosti, njihovi talenti i njihove kompetencije. Zato ovim putem i vama, dragi prijatelji misija, naši duhovni i materijalni podupiratelji, zahvaljujemo na vašoj materijalnoj i molitvenoj podršci. Uz vašu pomoć ove godine smo većinu naše djece u Centru "Kardinal Stepinac" opremili za školu novim torbama, novim cipelama, potrebitim knjigama i drugim školskim priborom te im omogućili još jednu godinu školovanja, dok u ovoj zemlji mnogi njihovi vršnjaci ni ne znaju što je to škola, ni što se u njoj radi.
Uime djece iz Centra "Kardinal Stepinac" od srca zahvaljujemo na vašoj velikodušnosti i ljubavi koja je našla put do naših potreba. Neka i dobri Bog obilato blagoslovi sve vas i stostruko vam uzvrati. Za tu milost molimo svaki dan za sve naše dobročinitelje i sve vas srdačno pozdravljamo našim pozdravom: "Živio Mali Isus – uvijek u našim srcima!"
 
Vaše misionarke služavke Maloga Isusa, s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik.


Povratak