Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Haiti–U službi dostojanstva i odgoja djece  

Published | 5/12/2015

Dragi naši prijatelji i dobročinitelji!
Koristimo prigodu da vam uz uskrsnu čestitku pošaljemo i nekoliko redaka o našem misijskom djelovanju u daleku i veoma vrućem Haitiju, gdje nas sunce svakog dana iznova grije i grli.
Već ste sigurno čuli da se našemu misionarskom djelovanju redovnica služavki Malog Isusa u Haitiju u Dječjem domu kardinala Stepinca u veljači ove godine pridružila i s. Mirjam Filipović, služavka Kristova. Sretni smo i to nam puno znači što s. Mirjam ima različite sposobnosti i životna iskustva. Napose nam je važna njezina stručnost u zdravstvu, jer djeci često treba medicinska pomoć. To nam je uistinu velika radost i dar! S. Mirjam se lijepo "uhodava" u novoj sredini. Djeca su ju lijepo prihvatila, a radost druženja je obostrana. Ljepotu služenja i susreta s djecom i narodom ove siromašne zemlje želimo podijeliti s vama koji podupirete naše misijsko djelovanje na Haitiju.

Po vašoj duhovnoj i materijalnoj podršci možemo djeci, o kojoj brinemo, priuštiti školovanje i dostojanstveno življenje njihova djetinjstva. Hvala Bogu da djeca dobro uče, marljiva su i vrlo snalažljiva. Vole raditi i rado nam pomažu oko svega prema svojim mogućnostima, što na fotografijama uz ovo pismo možete i vidjeti.
Ove godine imamo i četvero djece koja završavaju osnovnu školu, pa im uskoro slijedi traženje odgovarajuće srednje škole koja bi im mogla dati "kruh u ruke".
Posljednjih mjeseci u zemlji vladaju neredi radi teške političke situacije i novih izbora. Bilo je puno prosvjeda, u kojima je nekoliko ljudi izgubilo živote. Situacija se malo smirila, a u posljednja dva mjeseca na meti lopova su redovničke zajednice. Opljačkano i napadnuto je 38 redovničkih zajednica, većinom ženskih. Lopovi najviše traže novac, a onda iz kuće iznose sve što se može prodati: računala, telefone, hranu, te vozila, koja idu u prodaju cijela ili u dijelovima. Redovnicama s prsiju čak skidaju i zavjetno prstenje. Pritom na svako odupiranje slijedi udaranje i nasilje.
Molimo sv. Josipa, zaštitnika obitelji i kuća, da nas očuva od lopova i oslobodi toga stresnog događaja. I vas molimo da nas pratite svojim molitvama.
Vođene Duhom Božjim želimo ovoj djeci i ovomu narodu biti znak Božje brige i ljubavi koju on po nama ovomu narodu dariva. Hvala vam na svoj podršci! Zajedničkim snagama možemo puno više. Budimo i dalje svi svjedoci ljubavi Božje tamo gdje jesmo.
Zahvalne i od srca vas pozdravljaju vaše sestre i djeca iz Haitija – s. Liberija Filipović, s. Ana Uložnik i s. Mirjam Filipović
 


Back