Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Haiti-Proslavljen jubilarni, 125. rođendan redovničke družbe Služavke Malog Isusa  

Objavljeno | 30.11.2015.

Radosne i zahvalna srca na svim primljenim milostima za povijesni hod tijekom 125 godina, mi redovnice služavke Malog Isusa proslavile smo u daleku i siromašnu Haitiju, na drugom dijelu planeta, jubilarni, 125. rođendan svoje družbe.
Svečanu misu zahvalnicu za veliki jubilej 24. listopada 2015. godine predslavio je apostolski nunciji u Haitiju mons. Eugene Martin Nouget, u koncelebraciji domaćih svećenika i redovnika.
 

Naš jubilej smo proslavile u zajedništvu s drugim dragim redovnicama, prijateljima, našom djecom i haićanskim narodom, zahvalivši Bogu za te povijesne godine, za sve sestre koje su dale svoje živote u službi Malomu Isusu, kao i za sve nas žive, da mu ostanemo vjerne u vršenju karizme i radosnom svjedočanstvu služavke.
Slaviti 125 godina družbe za nas znači slaviti 125 godina života i karizme koju nam je u baštinu ostavio sluga Božji Josip Stadler, karizme koja je više od jednog stoljeća služila siromašnima i brinula za siromašnu i napuštenu djecu te siromašne i odbačene starije osobe. I ne samo to, nego i Božju ljubav, koja se nama i po nama očitovala svima onima koje smo u svojem služenju susretale.
Posebno smo bile počašćene prisutnošću apostolskog nuncija mons. Nugeta i njegova tajnika mons. Giuseppea Trentadue. Njihova prisutnost uvelike je uzveličala ovo slavlje, a sve prisutne je oduševila njihova radost i spontanost.
Haiti-Proslava-jubilarnog-09.jpgNaša su draga djeca iz Dječjeg doma kardinala Stepinca animirala svetu misu, pjevala, čitala čitanja i s nama sestrama prinosila prinosne darove. Njihovi mili i složni glasovi naša su srca uzdigli ka Gospodinu. Zahvaljujući bogoslovima montfortancima, djeca su pjevala kao pravi profesionalci, radosni i ponosni jer su dočekala trenutak da svim srcem zapjevaju Malomu Isusu i dadnu hvalu Bogu za nas služavke Malog Isusa i za naš dolazak u Haiti. Veoma smo ponosne na njih i njihov prinos tomu našem povijesnom danu, slavlju jubilarnog rođendana naše družbe.
Nakon svete mise bio je priređen ručak, uz druženje, radosnu pjesmu i animaciju, koju su pripremili bogoslovi montfortanci. Radost obiteljskog zajedništva potrajala je do popodnevnih sati.
Gledajući povijesni hod nas služavki, karizmu koju nam je sluga Božji Josip Stadler darovao, po nama i cijeloj Crkvi, u našem srcu rađa se velika radost da smo i na drugom dijelu naše zemaljske kugle, na otoku Hispanioli, mogli proslaviti ovaj jubilej, među ovim siromašnim narodom.
Haiti-Proslava-jubilarnog-12.jpgOva zemlja, Haiti, sa svojim nas siromaštvom i osnovnim ljudskim potrebama vraća na početke naše drage družbe, koja je upravo radi takvih i osnovana, živjela i opstala.
Svaki dan iznova nastojimo živjeti utemeljiteljevu „Bog je davao, daje i davat će“. S tim mislima Bogu zahvaljujemo na svakom danu u kojem nas je obasuo svojim darovima te ga molimo da nas i dalje prati u svim danima našega života i služenja u siromašnome haićanskom narodu.
U našem služenju i misijskom poslanju svoju pomoć nam pruža i s. Mirjam Filipović, služavka Kristova. Zajedničkim snagama i ljubavlju nastojimo služiti Malomu Isusu. Raduje nas njezina prisutnost među nama, a vjerujemo da je i za njezin dolazak zaslužan naš dragi otac utemeljitelj. Neka mu je čast i hvala i za ovu prvu zajedničku misiju služenja Služavki Maloga Isusa i Služavki Kristovih u dalekom svijetu, u misijama.
Radost toga dana i danas je još uvijek prisutna u srcima svih nas: djece, osoblja i časnih sestara. Živo se sjećamo tog dana i Bogu zahvaljujemo na radosti koju nam je ulio u srce.
Bogu smo zahvalne za naš jubilej te radosne što ga možemo proslaviti i u dalekom Haitiju, da ljudi druge kulture mogu upoznati Stadlerovu karizmu, koja živi po njegovim redovnicama, gdje god da jesmo. Živio Mali Isus!
 
S. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, služavke Maloga Isusa u Haitiju
 


Povratak