Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Kamerun–Djeca "razgovaraju" s Isusom  

Objavljeno | 23.2.2015.

Prošle godine, zajedno sa svim karmelićanima i karmelićankama svijeta, započeli smo slavlje 500. godišnjice rođenja naše svete majke Terezije od Isusa. Ona je zajedno sa svetim Ivanom od Križa obnovila ondašnji karmel. Karmel i molitva idu zajedno. Zato je valjda djeci najlakše moguće objasniti tko je ona – naime, naše satove vjeronauka započinjemo molitvom. A što je molitva?

Najjednostavnija je definicija – iako prilično stara, ali djeci najbliža ona koju je upravo dala sveta Terezija od Isusa. Ona u knjizi Moj život kratko objašnjava pojam molitve: „molitva nije drugo nego prijateljski razgovor s onim za kojega znamo da nas ljubi“. To njezino objašnjenje navodi i Katekizam Katoličke Crkve u broju 2709. I dok odraslima objašnjavamo sa svim mogućim dokumentima Katoličke Crkve – maleni to, jednostavno, razumiju i znaju. Kod svakog posjeta kapeli ili crkvi zaista „razgovaraju“ s Isusom. Njihov je „razgovor“ jednostavan: „Isuse, molimo te ozdravi Franka, malu Oumoul, koja boluje od teške bolesti krvi, našeg prijatelja, koji boluje od raka bubrega, premjesti radno mjesto mojeg tate u naš grad...“ Njima je to dovoljno. Tad radosno otpjevaju pjesmu, poklonom pozdrave Isusa i „razgovor“ je završen. Prije užine opet će „razgovarati“ s Isusom kod zahvale za sve koji su jelo pripremili.
 
Kipovi u dvorištu
Kamerun-Djeca-razgovaraju-s-Isusom-04.JPGI mjesta i mogućnosti molitve su različita, kako za djecu, tako i za odrasle. „Sestro, dvije osobe su ispred kuće!“ kratko je izrekla starija žena koja nam donosi svaki tjedan tri puta svježe mlijeko. Njezin joj je otac kod udaje poklonio dvije krave. Nisu to neke velike, snažne krave. Ovdje se krave drže više zbog mesa, ali njoj pomažu i s tom malom količinom mlijeka. Ona propješači više kilometara prije nego dođe do prvog naselja, koje je od nas udaljeno pet kilometara. Svaki put dođe ravno ispred kuhinje, tj. iza kuće, pokuca na stražnja vrata, preda mlijeko, opere i onda posloži svoje kalabase po veličini – velike posude od prirodnog materijala u kojima oni čuvaju sve – vodu, hranu, mlijeko, maslac... Kalabasi rastu na velikim stablima. To su veliki plodovi koji se prerežu napola, dobro isperu i osuše na suncu prije korištenja. Mnogi ih ukrašavaju na razne načine, rezbarenjem još dok su svježe ubrani sa stabla, ili bojanjem kad se dobro osuše, a neki ih ostave onakvima kakvi jesu – u smeđoj boji. Sestra je primila mlijeko i otišla pogledati tko je došao. Vratila se kad je ta žena još prala svoje noge od prašine. Ona prvo dođe k sestrama – mlijeko je puno teže od maslaca i jogurta, koji prodaje još nekim obiteljima. Tu se opere i onda može uredna ići u grad. Sestra ju pita tko je to mogao biti, kad sad nema nikoga. Žena se ne uznemiruje, već ozbiljno i polako diže glavu te odgovara: „Oni su tamo, stoje već duže vrijeme na tome jakom suncu!“ Sestra ponavlja da nema nikoga i da svi znaju gdje je zvono našeg samostana. „Ali, oni su tamo, jadni, stoje na visokom kamenju i na tome jakom suncu!“ – uporno ponavlja, uvjerena u svoj iskaz ta naša dobra starica. Tek tad je sestra shvatila da to ona zapravo govori o kipovima Srca Isusova i Srca Marijina koji su nedavno postavljeni. Sestra joj objašnjava da su to kipovi i koga predstavljaju. To je mjesto molitve za vjernike, no naša starica klima glavom i na fufuldi jeziku ponavlja: „Hm, stoje na tome jakom suncu!“
Nasmijali smo se tome, ali još i sada nekoliko mjeseci kasnije svako malo čujemo nove „izvještaje“. „Jadna naša sestra, cijelo vrijeme stoji na tom suncu!“ – ponavljaju mnogi odrasli prolazeći pokraj misije. Muslimani ne ulaze u dvorište pokraj crkve, već izdaleka gledaju, a budući da je kip Srca Isusova obojan u smeđe, uvjereni su da ondje stoji jedna od sestara. Za njih je to bijela sestra, i da mora stajati cijelo vrijeme na suncu, to je preteško.
Počinje korizma – naše sveto vrijeme molitve i pripreme za Uskrs. Moleći za sve vas, mi se preporučujemo u vaše molitve. Molite za mir u našoj donedavno mirnoj zemlji. Neka vas sve prati Božji blagoslov!
Zahvalne sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova iz Kameruna
 
s. Josipa Šprajc
 


Povratak