Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Kamerun - „Isplovi na pučinu i baci mrežu“  

Objavljeno | 1.9.2018.

Piše vlč. Karlo Prpić

Dragi mladi prijatelji, kršćanski mladići i djevojke naših župnih zajednica širom domovine, posebno vama upućujem ovu riječ ohrabrenja i poticaja u iskrenoj nakani!
Budućnost ste naroda kojemu pripadate, svijeta i Crkve koja je utkana u tkivo ovozemaljskog života. Zajednica vjernika nije neka izraslina koju bi valjalo odstraniti jer smeta i ružno djeluje. Ona je živo tijelo i hrana za spas čovječanstva po svojem nauku, sadržaju i sakramentima. Da biste pronašli svoje pravo mjesto u Crkvi, na kojem vas nitko ne može u potpunosti i kvalitetno zamijeniti, potrebno je učiti, spremati se za odgovornosti i pravilno usmjeriti svoje težnje i nastojanja. Učenik ne može ustrajati u svojem pozivu ako se trajno ne (na)vraća na primjer i model svojeg Učitelja. Otkriti izvor i ljepotu života po vjeri zahtijeva osluškivanje nekoga Drugoga. Isus Krist nas, uostalom, sve poziva na nasljedovanje. "Dođi, slijedi me i vidjet ćeš..." Osobno druženje s Isusom po čitanju riječi Božje, molitvi, sakramentima i aktivnosti u župnoj obitelji otvara neslućene mogućnosti "misionarenja" za dobrobit suvremenika. Samo cjelovito i slobodno prihvaćanje evanđeoskih savjeta i pouka te moralnih zasada koje iz toga izviru mogu vas ispuniti i dati smisao postojanju.
 

Dragi mladi, budite uvjereni da takvi pokušaji vrijede truda. Podijeliti nešto od brojnih darova koje smo primili na korist i za služenje drugima s vremena na vrijeme zahtijeva žrtvu i odricanje od lagodnosti, "mode i trendova" sadašnjeg trenutka. No mir i zadovoljstvo koje Bog dariva duši koja se daje za dobro i spas braće ne može se usporediti s gubitkom prolaznih radosti i užitaka koje inače svijet i društvo nasrtljivo i žestoko zagovaraju i uporno budzašto prodaju u medijima i institucijama, a brojni se, izgleda, time zauzeto napajaju. Kakva duhovna  tragedija! Djevojke i mladići, ne ćete se pokajati ako svim srcem, slobodno i promišljeno, odgovorite na Božji poziv u svojim savjestima i ako odlučite posvetiti nešto vlastitih intelektualnih, duhovnih i tjelesnih mogućnosti u službi kraljevstva, i to u Crkvi koja je u svojem naviještanju produžena ruka Kristova za dobro besmrtnih duša.
 
Mladenačka energija u službi evanđelja
 
U posljednjih 30-ak misionarskih godina u afričkom Kamerunu, upravo radeći u katoličkim školama i posebno duže vremena u početnoj pripravi i odgoju kandidata za svećeništvo u sjemeništu, uvjerio sam se koliko je dragocjena i korisna mladenačka energija u službi evanđelja. Ovih dana, krajem školske godine, na poziv i u organizaciji Biskupske konferencije Kameruna dogodit će se velik nacionalni skup katoličke mladeži u našoj metropoliji na sjeveru zemlje. Pod geslom "Isplovi na pučinu i baci mrežu" biskupi bi željeli okupiti sve raspoložive mlade snage za djelo tzv. nove evangelizacije sunarodnjaka i suvremenika.
 
Svi smo pozvani
 
Doista svi smo pozvani, na svim meridijanima i paralelama, neovisno o kulturi, jeziku, tradiciji i društvenom položaju, usaditi u srce naših života Božji plan spasenja u Isusu Kristu. Svijetu su u tom smislu na poseban način neophodni ideje i snalažljivost mladih naraštaja. Rekao bi u ona davna vremena sv. Ambrozije, riječima koja još uvijek ne gube na snazi: "Krist je naše sve. Ako boluješ, on liječi, ako žeđaš, on je izvor žive vode. Griješiš? Upravo je zbog tebe došao, umro i uskrsnuo. Ako se smrti bojiš, on je život u izobilju i vječnost. Jedini prijatelj čovjeka koji ne može izdati ni razočarati. Budi uvjeren, to je sigurnije negoli jutarnje sunce koje se svakodnevno diže na obzorju." Nema izvornoga kršćanskog života bez aktivna sudjelovanja u djelu i zadaći Crkve. Tko kaže "vjera", kao da je rekao "misije"! To su dvije prirodno nerazdvojive stvarnosti, kao dvije kuglice toplog voska pomiješane zajedno i koje više nitko nikada ne može vratiti u prvobitno stanje.
Svako dobro uza srdačan pozdrav iz monsunski vlažna i hladna Kameruna!
 
 


Povratak