Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Kongo–Ti trebaš dlanove moje!  

Objavljeno | 4.10.2017.

Piše s. Mislava Prkić
 
Kako je lijepo biti misionar, misionarka, po primjeru Isusa, najvećeg misionara svih vremena. Mnogi pokreti u povijesti Crkve posvetili su se misionarskomu pozivu Crkve. Po mnogobrojnim pokretima rodila su se i Papinska misijska djela, koja su se potom rađala i u lokalnim Crkvama. „Idite po svem svijetu… Navješćujte kraljevstvo nebesko svakom stvorenju… Krstite ih u ime Oca, Sina i Duha Svetoga…“
Te riječi čule su i stavile u praksu Školske sestre franjevke Krista Kralja prije 43 godine, odlučivši se djelovati u tadašnjem Zairu, a u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo.

Pogled na 43 godine misijskog djelovanja. Pun poleta, izazova, planiranja, ostvarenja… Početci vrlo skromni, gotovo neprimjetni. U to vrijeme, Provincija Školskih sestara franjevaka Krista Kralja u Splitu slavila je 70 godina postojanja, a Crkva u Nadbiskupiji Bukavu slavila 70 godina svojeg pokrštavanja.
Ono što nas je najviše zbližilo s ovim narodom jest obilazak sela. Naprtnjača na leđa i štap vjere u ruku i putuj. Put, puteljak, uzvisina, poneki padovi i posrtanja… Na tim putovanjima bio nam je glavni cilj vidjeti njihov način življenja, upraviti riječ ohrabrenja, saslušati njihove najveće potrebe, umanjiti njihovo siromaštvo, njihove strahove, a to je u praksi naviještanje Radosne vijesti. A obični puk, vidjevši tu našu blizinu, doživljavali su blizinu onoga koji nas je poslao k njima.

Kongo-Ti-trebas-dlanove-moje-01.JPG
 
Poučavanje djece i mladih
Prije 43 godine rijetka su djeca pohađala školu, nepismenost je bila velika. Jedino su župe i redovničke zajednice bile mjesta opismenjavanja. I danas su mnoga djeca prepuštena ulici zbog siromaštva. Roditelji moraju plaćati školarinu svoje djece. U gradovima i prigradskim predjelima škola je rezervirana za one koji imaju mogućnosti plaćanja. Danas su sela gotovo prazna, a gradovi prenapučeni jer je posvuda stvorena velika nesigurnost.
Mnoga djeca imaju sreću pohađati školu zahvaljujući brojnim dobročiniteljima iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. To je jedna kap u oceanu mnogih potreba i očekivanja. To je velik i zahtjevan apostolat, a nije ni bezazlen. Sva djeca i mladi očekuju da im se pomogne, djelomično ili potpuno, i mnogi dođu sa svojom pričom problema i potreba. Pomaganje u obliku kumstava ili općeg školovanja urodilo je dobrim plodovima. Imamo i lijepih svjedočanstava djece, mladih i njihovih obitelji koji su primili potporu i pomoć.
Jedan mladi čovjek došao je zahvaliti i započeo svoju priču: „Moj otac je ubijen kad mi je bilo 12 godina. Upravo sam završio osnovnu školu. Majka je ostala s nama djecom i mučila se kako nas prehraniti. Nije ni pomišljala poslati nas u školu, jer to je nadilazilo naše materijalne mogućnosti i bilo je nemoguće. Tko će joj pomoći? Moj pokojni otac bio je gostoljubiv čovjek. Vrata naše kuće uvijek su bila otvorena za svakoga tko bi na njih pokucao, a pogotovo putnicima. Bog nagrađuje dobra djela. Tako ste i vi otvorile vaša vrata kad sam na njih pokucao. Pomogle ste mi da završim srednju i višu školu. Danas, hvala Bogu, mogu pomoći svojoj obitelji i svima koji budu kucali na moja vrata. Meni je Bog pomogao po vašoj zajednici, a moje je da i ja pomažem dalje svima onima koji su potrebni, a posebno djeci da odrastu u izgrađene i korisne osobe.“

Kongo-Ti-trebas-dlanove-moje-03.jpg

Zahvalne smo Bogu i svima onima koji na bilo koji način žele ublažiti patnju drugih, podijeliti kruh s gladnima, dati vode žednima, posjetiti bolesnike i zatvorenike, donositi radost i ohrabrenje klonulima. Crkva nam svake godine posvješćuje u mjesecu listopadu misijsko poslanje Crkve i svakog kršćanina. Idite po svem svijetu! Ima još uvijek puno predjela na zemaljskoj kugli do kojih nije doprla radosna vijest.
Naša su djeca uključena i u Sveto Djetinjstvo. Dva puta na tjedan mole se za misije i misionare, a u mjesecu listopadu sakupljaju darove u novcu i u naravi. Novac se šalje u Papinska misijska djela Nadbiskupije Bukavu, a sve što se skupi u naravi: hrana, odjeća, školski pribor, šalje se siromašnima.
Hvala svima koji mole i koji misle na nas misionare i misionarke.
 


Povratak