Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Kosovo-Kršćanka Dila, majka i patnica  

Objavljeno | 5.4.2016.

Piše s. Melanija Cvrtak
 
Kršćanka Dila nije imala lagan život. Živjela je u brojnoj obitelji u selu na brdu i daleko od grada. U vrijeme njezine mladosti živjelo se još uvijek u velikim zajednicama, molila se Krunica, išlo se nedjeljom na svetu misu, posebno odrasli. Glavnu riječ i odluku donosio je najstariji član, a kad je postala djevojka, to je bio njezin brat. Njega se sve pitalo za savjet. Tako su Dilu odlučili udati za mladića muslimana. Dila se protivila tomu jer je znala da ne će moći moliti, ići na sakramente i misu. Unatoč tomu njezini su ju udali, naravno, uz novčanu nadoknadu, za mladića kojeg nije poznavala, niti ikada vidjela.

Nakon ženidbe njezin muž je otišao na odsluženju vojnog roka. Dila je razmišljala i u sebi molila kako da ode iz te kuće. Jedne večeri odvažila se i izišla iz kuće. Odvezala je pse i odlučila se na bijeg kroz šumu i brda. Psi su trčali s njom. I drugi psi koje je putem sretala pridružili su im se. Nastavila je dalje trčati i bježati prema svojoj rodnoj kući. Muslimanska zajednica je primijetila da je nema i krenula u potragu za njom, ali Dila je već daleko pobjegla i nisu ju mogli stići. Kad je došla u rodnu kuću, njezini su se iznenadili i protivili se što je to napravila, jer su oni dali svoju riječ. Dila nije željela natrag i rekla je da ju strijeljaju ako treba, ali da tamo više ne ide. Trebalo je vremena da se njezini najbliži pomire s tom činjenicom. Poslije nekoliko mjeseci njezini su opet odlučili da ju udaju, ali za mladića katolika. S njim je imala desetero djece. I to je bila velika zajednica. Dila je morala kuhati i svakodnevno mijesiti kruh. Živjelo se siromašno i muževa braća su ju znala zlostavljati, čak i udarati, a ona je to sve strpljivo podnosila. Dila se posebno pripremala za blagdane i svoju djecu poučavala u kršćanskom duhu. Znala je kilometre pješačiti s krunicom u ruci i obavljati devetnice, posebno utorke sv. Antunu, moleći za obraćenje članova obitelji, za svoju djecu, svećenike i časne sestre...
Kosovo-09.jpgNažalost, oboljela je od karcinoma i nije više mogla hodočastiti ni pješačiti. Kad bi došla u ambulantu radi primanja injekcije protiv bolova, znala bi reći da njezine patnje i bolovi nisu ništa prema Isusovim trpljenjima koja je za nas podnosio. Bila je strpljiva u bolesti i blago preminula, zazivajući: "Isuse, pomozi mi i dođi po mene."
 


Povratak