Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Maroko–Nasljedovanje Isusa u misionarskoj službi  

Objavljeno | 8.1.2015.

Dragi čitatelji Radosne vijesti!
Zovem se s. Renata Relja, podrijetlom sam iz Banje Luke – Župa Trn, a pripadnica sam Sestara franjevki Marijinih misionarki.
Prvi put vam se javljam iz Maroka, gdje se nalazim od rujna 2013. godine i gdje obnašam povjerenu mi misionarsku službu. Ne trebam posebno napominjati da je Maroko muslimanska država, pa je stoga i državna religija islam. Mi kršćani smo u manjini i dolazimo iz različitih zemalja svijeta. Ipak, najbrojniji su Afrikanci koji dolaze iz više afričkih zemalja. Dakle, gotovo svi kršćani su stranci. Neznatan broj domaćih ljudi koji su postali kršćani često su odbačeni od svojih najbližih i nemaju nikakvih prava.

Živim u glavnom gradu Maroka – Rabatu. U zajednici nas je šest sestara: dvije Francuskinje, jedna Španjolka, Poljakinja, Kongoanka i ja iz Bosne i Hercegovine. To je međunarodna zajednica, u kojoj se govori francuski jezik. Trenutačno većinu vremena posvećujem učenju arapskog jezika. Inače, postoji više varijanti arapskog jezika. U Maroku su tri, zatim još berberski i francuski jezik. Osim učenja jezika radim u Caritasu, gdje se susrećem s mnogim afričkim migrantima, kojih je ovdje jako puno. Poslije prvog razgovora, redovito ih se šalje stručnim osobama; liječniku, psihologu ili socijalnomu radniku. Svi migranti imaju jedan cilj: otići preko Španjolske u Europu. Neki to uspiju, ali većina nikada, te se razočarani moraju vratiti u svoje domovine.
Slobodno vrijeme posvećujem napuštenoj djeci, posebno tek novorođenoj, koju zajedno s osobljem hranim mlijekom iz bočice. Poslije nekog vremena vidljiv je i napredak. Mnoga od njih su usvojena, a ima ih i s raznim poteškoćama u razvoju te zauvijek ostaju u sirotištu.
Maroko-Nasljedovanje-Isusa-02.jpgU Maroku se, inače, ne čuju crkvena zvona kao u našim krajevima. Već sam napomenula da je kršćana u Maroku malo, oko 25 000. Tomu broju pripada i malen postotak pravoslavaca i protestanata. Katolici imaju dvije biskupije. Iako nas nema puno, nastojimo – ne riječima, nego djelima – svjedočiti Isusa Krista ljubavlju prema bratu čovjeku koji je u potrebi.
Nažalost, zbog toga što ima malo svećenika u nekim se mjestima ne slavi se sveta misa i nekoliko mjeseci. Franjevci, kojima je sjedište u Rabatu, čijoj župi i pripadam, imaju svega 20-ak svećenika. Nedostaje i redovnica. U biskupiji u kojoj djelujemo svega nas je 112 redovnica. Nije mi poznato da ovdje ima još tko iz BiH ili Hrvatske.
Unatoč tomu svemu, mogu posvjedočiti da je lijepo pripadati Isusu i slijediti njegov put. Stoga bih posebno poručila mladima da se ne boje odgovoriti na Božji poziv i poći po svem svijetu naviještati evanđelje. Isplati se poći za Isusom i nasljedovati ga u misionarskoj službi. „Bog je ljubav“ (1 Iv 4,16 ) i zbog toga se isplati darovati svoj život za Isusa i za brata čovjeka koji je u potrebi i na taj se način uključiti u tu rijeku Božje ljubavi u svijetu.
Preporučujem se u vaše molitve. Molim za vas i zajedno s vama molim za sve misionare i misionarke, napose za duhovna zvanja – svećenička, redovnička i misionarska. Mir vam i svako dobro!
 
S. Renata Relja


Povratak